Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zgoda zarzadu na TV Aster
Autor Wiadomość
Biała 
totalny rekordzista
wc

Wysłany: Pią 18 Lis, 2005   

tak mówili na zebraniu klatkowych

gawron 
totalny rekordzista

Marcin napisał/a:
Lepiej i taniej położyć instalację nie ustalając tego z nikim, bo wtedy instalacja jest ich a nie nasza i mają prawo zrobić z nami co zachcą, jak już nas od siebie uzależnią.

czy znasz jakies osiedle gdzie Aster położył kable i przekazał je na własność wspólnoty???
nawet jeżeli Aster położy kable i nie będą one własnością wspólnoty to nie uzależnią Was od siebie. O tym uzależnieniu nie decyduje wspolnota tylko klient... jezeli pojawią się inne rozwiązania to zawsze można z Aster zrezygnować. Trzeba jednak pamiętać podczas podpisywania zgody, aby nie było punktu o zakazie konkurencji czyli wpuszczaniu innych operatorów.
Marcin napisał/a:
Wspólnota nie zażądała ZBTY WYSOKICH opłat za okablowanie budynku.

dlaczego krzyczysz??? :?
Negocjacje warunków podpisania zgody mogą dotyczyć również kasy... nic zlego w tym nie widzę... można czasami przesadzić i druga strona odchodzi od stółu... przecież dokładnie znasz tą zasadę i nie rozumiem Twojego krzyku w tej sprawie...

IMHO - wręcz się kasy powinno domagać... np. na pokrycie kosztów z ewentualnym sprzątaniem po pracownikach Aster..., na pokrycie kosztów związanych z uszkodzeniami podczas ich pracy... --- przecież wiadome jest, iż sami dobrze nie posprzatają i usterek nie naprawią.

Jezeli postawione pytanie potraktowałeś jako chęć oplucia z mojej strony to oświadczam, że nie było to moim zamiarem. Mam nadzieję, że powyższe wytłumaczenie zmieni Twoje nastawienie do pytania, które zadałem.

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Gawron,
Nie krzyczę a jedynie wyrażam się dobitnie. A robię to dlatego, że nie czytasz dokładnie. Przeczytaj wszystko co na ten temat napisał M4b i będziesz wiedział że nie można było postawić zbyt wygórowanych żądań. Dlaczego? Poczytaj.
O chęć oplucia nie podejrzewam nikogo personalnie, chciałem jedynie zwrócić uwagę na fakt, że jak mawia stare przysłowie pszczół "najpierw się rozejrzyj, potem się rozedrzyj".
Być może sformułowanie było dosadne, może zbyt dosadne - urażonych przepraszam.

Crickett,
nie ma sprawy, natomiast radzę zaglądać na www wspólnoty - tam naprawdę pojawia się dużo informacji dotyczących wspólnoty, strona jest updatowana tak szybko jak się da. Natomiast o Asterze informacji jeszcze nie ma, bo nie ma jeszcze żadnych konkretów, które można wrzucić. Jak tylko będzie coś wiadomo - znajdzie się na stronie. Mam nadzieję że szybko, bo tez lubię pooglądac tv...

gawron 
totalny rekordzista

Marcin napisał/a:
A robię to dlatego, że nie czytasz dokładnie

staram się Maricnie czytac dokladnie... faktycznie w tym trochę się pogubiłem bo o tym samym jest w kilku wątkach...
Marcin napisał/a:
że jak mawia stare przysłowie pszczół "najpierw się rozejrzyj, potem się rozedrzyj".

jezeli mialo się cheć rozedrzec...

ok... niewazne...

a co z wczesniejszym pytaniem które postawilem ?
przypominam...
czy znasz jakies osiedle gdzie Aster położył kable i przekazał je na własność wspólnoty???

dswig 
chętnie gawędzi

CRICKET napisał/a:
Uważam że jeśli ZARZĄD będzie informować na bieżąco mieszkańców wspólnoty co robi w krytycznych sytuacjach, nie będzie się nikt denerwował. :)

Pytanie o astera pojawiło się na stronie 8/11 a zarząd dał odpowiedź 09/11.
można to sprawdzić: http://www.pelikanow.waw....C&ticketid=1040
(po zalogowaniu).

Jeżeli masz jakies pytania zawsze możesz je tam zadać.

A tak na marginesie, czy problem z kablówką to krytyczna sytuacja?

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

Oj tak. Nie umiem usnąć bez telewizora... :(

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Wysłany: Sob 19 Lis, 2005   

Dswig, czasem to może być rzecz krytyczna.
Nasza córa jada wyłącznie wpatrując się w reklamy. Nie ma reklam - nie ma jedzenia....
Zatem telewizja jest nam dośc potrzebna :lol:

dswig 
chętnie gawędzi

Wysłany: Nie 20 Lis, 2005   

Marcin napisał/a:
Dswig, czasem to może być rzecz krytyczna.
Nasza córa jada wyłącznie wpatrując się w reklamy. Nie ma reklam - nie ma jedzenia....
Zatem telewizja jest nam dośc potrzebna :lol:

Troche to na głowei postawione, ale nie mam dzieci i się nie znam na tym. Jak sie dorobie to zapewne wiele rzeczy przestanie mnie dziwić.

Zawsze mozna nagrać na wideo/dvd: the best os reklam :wink: i puszczać dziecku w porach karmienia :wink:

CRICKET 
używa klawiatury

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Pią 25 Lis, 2005   

Czy ktoś ma nowe informacje co do ASTERA na naszym osiedlu :?:

dswig 
chętnie gawędzi

http://www.pelikanow.waw....&id=60&Itemid=2

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

hmm, a ja z Albatrsow dzownie i dzownie do Aster - a tamnadal nic nie potrafia mi powiedziec :? troszke to dziwne, ze nic nie wiedza :? rada od nich - mam ciagle dzwonic a tak naprawde to lepiej, zebym po prostu zagladala na informacje na klatkach (dobra rade mi dal Pan z biura odbslugi klienta) :?

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Nie 27 Lis, 2005   

Mnie zastanawia tylko jeden fakt.
Czy jest sensem podpisywanie umowy z Aster City, kiedy do końca roku, może zostać on sprzedany:
http://gospodarka.gazeta....81,3016019.html

Być może, po sprzedaży Aster City, ulegnie zmianie polityka firmy. W jakim wszystko potoczy się kierunku, dzisiaj jest trudno ocenic. Dlatego też, w pewnych przypadkach zalecana jest wstrzemieźliwość.

Pozdrawiam

CRICKET 
używa klawiatury

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Sro 14 Gru, 2005   

Czy ktoś z Pelikanów podpisał umowę z Aster City na TV lub internet?

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005   

Mam przed oczami propozycję naszego Zarządu, dotyczącą alternatywnego przyłączenia telewizji. Nasz zarząd wspominał o tym w swoim poście na stronie www.pelikanow.waw.pl
http://www.pelikanow.waw....&id=60&Itemid=2

Pozwolę sobie zacytować treści tej propozycji:
„Zarząd Wspólnoty przedstawia państwu ofertę na alternatywne przyłączenie telewizji.
Proponowane rozwiązanie możliwe jest do zrealizowania, jeśli chęć przyłączenia wyrazi około 150 osób, po 30 z klatek (8A-8e), (6A-6E), (6F-GJ),(4A-4D),(2A-2D). Koszt przyłączenia to 267,50 złotych od lokalu. Jest to opłata jednorazowa, a cała instalacja i skrzynki dostępowe ( w garażach) będą naszą własnością. Po podłączeniu dowolnego tunera (najtańszy od 200 PLN) w ramach kosztów konserwacji instalacji uzyskamy dostęp do wszystkich polskich programów naziemnych oraz kilkudziesięciu darmowych kanałów dostępnych z satelity HOT BRID. Modernizacja ta nie wymaga prowadzenia nowego okablowania, a jedynie zamontowania nowych gniazdek w mieszkaniach. Do tak zmodernizowanej instalacji można zamówić dekoder Cyfry+ lub skorzystać z oferty każdego innego dostawcy telewizji cyfrowej bez konieczności montażu dodatkowej anteny. Prace nad modernizacją sieci mogłyby się rozpocząć w połowie stycznia. Wszelkie wątpliwości i pytania techniczne prosimy kierować do oferenta ( tu imię, nazwisko i telefon)
Do pisma dołączamy porównanie ofert z ASTER I CYFRY +. Zarząd nadal poszukuje rozwiązań umożliwiających wprowadzenie konkurencji dla ASTER.
Prosimy o zgłaszanie się zainteresowanych do administracji budynku do 22.12.2005.”

Z jednej strony jest mi bardzo miło, że Zarząd dbając o dobro Wspólnoty, przedstawia nam różne alternatywne rozwiązania, z drugiej jednak strony czytając to pismo nasuwa mi się kilka pytań.

Po pierwsze, dla mnie jako dla laika, pismo jest tak niezrozumiałe, że nawet po trzykrotnym przeczytaniu go, nie wiem dokładnie jaki jest całkowity koszt instalacji tej telewizji ?

Nie wiem również, jaka będzie opłata miesięczna za ten rodzaj telewizji.

Wysyłanie takiego pisma na 4 dni, przed upływem terminu możliwości deklaracji chęci przystąpienia do tego projektu, jest troszkę przesadne.

Uzbieranie 30 osób w klatce, kiedy już większość zdecydowała się na firmę Aster, jest z góry skazane dla mnie na niepowodzenie. Oferty jeżeli już powinny zostać wprowadzone w tym samym czasie ( myślę tu o Aster i alternatywnej).

To moje skromne zdanie.

Pozdrawiam

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pon 19 Gru, 2005   

Z Aster zawsze można zrezygnować, a co do kosztów to zrozumiałem, że 267,50 to jednorazowy koszt ponoszony na rzecz wspólnoty za wystawienie i korzystanie ze zbiorczej anteny, a to czy ktoś sobie zakupi dekoder to już jego prywatna inicjatywa.
Nie wiem tylko czy bez dekodera będą dostępne jakiekolwiek kanały, a jak tak to w jakiej cenie ... :roll:

Odpowiedz do tematu