Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Szlaban
Autor Wiadomość
Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2005   

Została, jako część regulaminu parkowania o ile się nie mylę.
Informacje wisiały na klatkach, każdy przed zebraniem dostał stosowny papier do reki.

PS. W pewnych rzeczach ani administrator, ani zarząd są bezradni - jak choćby w przypadku domofonów i szlabanów. Około 30 domofonów w naszej wspólnocie to stare domofony analogowe, które wprowadzają zakłócenia i ogólnie brużdżą w działaniu systemu cyfrowego. Wymienić ich nie można bo:
1. nie ma kontaktu z właścicielem mieszkania, który u nas na stałe nie mieszka, mieszka sporadycznie a próby wymiany domofonu olewa
2. część osób pomontowała sobie własnym sumptem dodatkowe słuchawki do domofonu i nie zamierzają ich wymieniać na pracujące bezawaryjnie z nowym systemem.

I co im można zrobić? NIC.

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Marcin napisał/a:
Została, jako część regulaminu parkowania o ile się nie mylę.
Informacje wisiały na klatkach, każdy przed zebraniem dostał stosowny papier do reki.

(...)

regulamin (łc. regula ‘linia; reguła, prawidło’ lub p.łc. regulare ‘regulować’ może wg egzamin) zbiór przepisów i rozporządzeń obowiązujących np. pracowników jakiejś instytucji, członków organizacji; także taki zbiór ogłoszony drukiem; regulaminowy dotyczący regulaminu, zgodny lub zawarty w nim.
exceptio firmat regulam (Europa)

Zbiór przepisów i rozporzadzeń, w naszym przypadku oznacza zbiór przeglosowanych uchwal. Moim zdaniem, należy dość ostrożnie podchodzić z egzekwowaniem punktów regulaminu, gdyż brak stosownej uchwaly, może spowodowac nieprzyjemnosci po stronie osob, ktore regulamin ten stworzyły a nie tych które go naruszyły.

[eksceptjo firmat regulam] (łc.) wyjątek potwierdza regułę.

A wyjątkiem w tym momencie, sa autka bez "oznaczenia".

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

Modliszko - regulamin został przegłosowany w ramach uchwały.

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

drew napisał/a:
Modliszko - regulamin został przegłosowany w ramach uchwały.

No i wszystko jasne .... :idea:
Nie mam wiecej pytan....

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Marcin napisał/a:

1. nie ma kontaktu z właścicielem mieszkania, który u nas na stałe nie mieszka, mieszka sporadycznie a próby wymiany domofonu olewa
2. część osób pomontowała sobie własnym sumptem dodatkowe słuchawki do domofonu i nie zamierzają ich wymieniać na pracujące bezawaryjnie z nowym systemem.

I co im można zrobić? NIC.

Po wykazaniu przez instalatorów odpowiednio dobrej woli (trzy razy proponowany bezpłatny termin, informacja listem poleconym, odpowiednie wyprzedzenie czasowe) i będąc umocowanym odpowiednią uchwałą - można ich po prostu odciąć. Domofon jest usprawnieniem, opcją - można żyć bez niego i otwierać drzwi kluczem. Stosowanie domofonu jako instalacji wspólnej - odbywa się na zasadach ustalonych przez Wspólnotę. Jedną z tych zasad jest wykorzystanie jednolitej platformy sprzętowej. Jeśli nie zgadzasz się na udostępnienie Ci tej platformy w twoim lokalu - czyli po ludzku: nie pozwalasz zainstalować nowego domofonu w miejsce starego - wyrażasz jednoznacznie rezygnację z mozliwości korzystania z tego udogodnienia.

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Drew, niby tak... ale sam znam człowieka, który mieszka u nas sporadycznie. Listów poleconych z założenia nie odbiera, a wcisnąć mu ich do łapy nie sposób, bo go nigdy nie ma. To samo z propozycją montażu - jak mu ją przedstawić by do niego dotarła?

W głosowaniu wziął udział bo mu zaniosłem papier do pracy i wypełnił go na miejscu....

Czasem trafiasz na opór materii i nic na to nie poradzisz. A administrator nie może sobie ot tak, po prostu odciąć takich domofonów, bo jak ktoś będzie odpowiednio wredny to skieruje sprawę do sądu a wspólnota ją malowniczo przegra.

M4b 
totalny rekordzista
Brak tytułu :)

A po co takiemu gościowi domofon skoro tu nie mieszka i mieszkanie stoi puste ???
Swoją drogą Marcin - sugestia dla Zarządu żeby spróbować stworzenia listy numerów kontaktowych (alarmowych) na wypadek tzw. "wyższej konieczności".
Niech coś się w takim lokalu stanie co wymaga odcięcia lub dostępu do danego lokalu.
Co wtedy ? Odcinamy cały np. pion i czekamy tatka latka aż przypadkiem właściciel się pojawi ???
Taka lista kontaktów była by bardzo wielkim ułatwieniem.

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Lista taka jest stworzona i jeśli tylko ktoś był skłonny podać swój numer administratorowi to jest na proponowanej przez ciebie liście, która istnieje i jest uzupełniana sukcesywnie od roku.

Niestety dla niektórych dane osobowe są tak cenne, że nie ujawniają ich nikomu, zarządowi, sąsiadom, nikomu.

Inny przykład oporu materii: administrator od tygodnia prosi pewną panią o przestawienie białego opla, coby można położyć eko-płyty (dodatkowe 3 miejsca parkingowe) i skończyć płotek. I co? I za przeproszeniem gówno. Administrator dzwonił, zostawiał kartki - zero. A co najśmieszniejsze owa pani jest, tyle że jej się nie chce.

M4b 
totalny rekordzista
Brak tytułu :)

Co do listy - super, nawet nie wiedziałem że taka lista istnieje :) Muszę spradzić czy są tam moje dane i w razie ich braku uzupełnić.

Co do białego OPLA - może wobec tego trzeba w 6 chłopa ten samochodzik po prostu przestawić albo wezwać holownik który to z rozkoszą załatwi raz - dwa ? Uprzednio ową Panią oczywioście należy poinformować iż jeżeli do dn. tego i tego nie przestawi samochodu będzie to uczynione bez jej wiedzy na jej koszt (holowanie).

Jeżeli taki list z zawiadomieniem zostałby wysłany listem poleconym i musiała by pofatygować się na pocztę i odstać swoje w kolejce żeby dowiedzieć się że 15 sekundowy wysiłek mógł jej tego oszczędzić, to może następnym razem ruszy mózgownicą.

Biała 
totalny rekordzista
wc

Marcin napisał/a:
Niestety dla niektórych dane osobowe są tak cenne, że nie ujawniają ich nikomu, zarządowi, sąsiadom, nikomu.

:shock: :shock: :shock:

Troszk dziwne, ja mam telefony do wszystkich sąsiadów.
Były one zbierane przez klatkowych przed pozbyciem się de silwy, ale zapomniałam do czego były potrzebe.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

Biała napisał/a:
Troszk dziwne, ja mam telefony do wszystkich sąsiadów.

hmm, no nieźle ... ale do wszystkich czy tylko przystojnych ? :lol:

Ja z tego co pamiętam to podawałem swoje namiary jak się wprowadzałem jakieś 1,5 roku temu ... oczywiście w swojej wspólnocie :wink:

Biała 
totalny rekordzista
wc

tomasz-dominik napisał/a:
hmm, no nieźle ... ale do wszystkich czy tylko przystojnych ?

mam pare list po przeprowadzeniu ostrej selekcji :) :)
Tylko na co mi to jak wszyscy zajęcia :( na mojej klatce jak ktos samotny to kobitki:) cierpimy na brak mężczyzn :)

drew 
Admin
Homo Pelikanus

MODERATOR

Khm, khm - przypominam, że temat wątku to 'szlaban i jego okolice' a nie 'atrakcyjni mężczyźni i telefony do nich'.

Biała 
totalny rekordzista
wc

drew napisał/a:
Khm, khm - przypominam, że temat wątku to 'szlaban i jego okolice' a nie 'atrakcyjni mężczyźni i telefony do nich'.

hihihi ale my tylko rozmawiamy o atrakcyjnych lokatorów naszej wspólnoty no i o "okolicach szlabanu", jako że nad nim ja i moi sąsiedzi mieszkamy :) . ale ok, poprawiam już się. To było małe rozluźnienie tematu :)

CRICKET 
używa klawiatury

Co do szlabanu to wydaje mi sie ze czasami sie zacina i nie jest zamkniety? Dzieki temu kazdy sobie moze wjechac :(

Odpowiedz do tematu