Została, jako część regulaminu parkowania o ile się nie mylę.
Informacje wisiały na klatkach, każdy przed zebraniem dostał stosowny papier do reki.
PS. W pewnych rzeczach ani administrator, ani zarząd są bezradni - jak choćby w przypadku domofonów i szlabanów. Około 30 domofonów w naszej wspólnocie to stare domofony analogowe, które wprowadzają zakłócenia i ogólnie brużdżą w działaniu systemu cyfrowego. Wymienić ich nie można bo:
1. nie ma kontaktu z właścicielem mieszkania, który u nas na stałe nie mieszka, mieszka sporadycznie a próby wymiany domofonu olewa
2. część osób pomontowała sobie własnym sumptem dodatkowe słuchawki do domofonu i nie zamierzają ich wymieniać na pracujące bezawaryjnie z nowym systemem.
I co im można zrobić? NIC.
_________________ mane, thekel, fares...
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2005
Marcin napisał/a:
Została, jako część regulaminu parkowania o ile się nie mylę.
Informacje wisiały na klatkach, każdy przed zebraniem dostał stosowny papier do reki.
(...)
regulamin (łc. regula ‘linia; reguła, prawidło’ lub p.łc. regulare ‘regulować’ może wg egzamin) zbiór przepisów i rozporządzeń obowiązujących np. pracowników jakiejś instytucji, członków organizacji; także taki zbiór ogłoszony drukiem; regulaminowy dotyczący regulaminu, zgodny lub zawarty w nim.
exceptio firmat regulam (Europa)
Zbiór przepisów i rozporzadzeń, w naszym przypadku oznacza zbiór przeglosowanych uchwal. Moim zdaniem, należy dość ostrożnie podchodzić z egzekwowaniem punktów regulaminu, gdyż brak stosownej uchwaly, może spowodowac nieprzyjemnosci po stronie osob, ktore regulamin ten stworzyły a nie tych które go naruszyły.
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Marcin napisał/a:
1. nie ma kontaktu z właścicielem mieszkania, który u nas na stałe nie mieszka, mieszka sporadycznie a próby wymiany domofonu olewa
2. część osób pomontowała sobie własnym sumptem dodatkowe słuchawki do domofonu i nie zamierzają ich wymieniać na pracujące bezawaryjnie z nowym systemem.
I co im można zrobić? NIC.
Po wykazaniu przez instalatorów odpowiednio dobrej woli (trzy razy proponowany bezpłatny termin, informacja listem poleconym, odpowiednie wyprzedzenie czasowe) i będąc umocowanym odpowiednią uchwałą - można ich po prostu odciąć. Domofon jest usprawnieniem, opcją - można żyć bez niego i otwierać drzwi kluczem. Stosowanie domofonu jako instalacji wspólnej - odbywa się na zasadach ustalonych przez Wspólnotę. Jedną z tych zasad jest wykorzystanie jednolitej platformy sprzętowej. Jeśli nie zgadzasz się na udostępnienie Ci tej platformy w twoim lokalu - czyli po ludzku: nie pozwalasz zainstalować nowego domofonu w miejsce starego - wyrażasz jednoznacznie rezygnację z mozliwości korzystania z tego udogodnienia.
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Drew, niby tak... ale sam znam człowieka, który mieszka u nas sporadycznie. Listów poleconych z założenia nie odbiera, a wcisnąć mu ich do łapy nie sposób, bo go nigdy nie ma. To samo z propozycją montażu - jak mu ją przedstawić by do niego dotarła?
W głosowaniu wziął udział bo mu zaniosłem papier do pracy i wypełnił go na miejscu....
Czasem trafiasz na opór materii i nic na to nie poradzisz. A administrator nie może sobie ot tak, po prostu odciąć takich domofonów, bo jak ktoś będzie odpowiednio wredny to skieruje sprawę do sądu a wspólnota ją malowniczo przegra.
A po co takiemu gościowi domofon skoro tu nie mieszka i mieszkanie stoi puste ???
Swoją drogą Marcin - sugestia dla Zarządu żeby spróbować stworzenia listy numerów kontaktowych (alarmowych) na wypadek tzw. "wyższej konieczności".
Niech coś się w takim lokalu stanie co wymaga odcięcia lub dostępu do danego lokalu.
Co wtedy ? Odcinamy cały np. pion i czekamy tatka latka aż przypadkiem właściciel się pojawi ???
Taka lista kontaktów była by bardzo wielkim ułatwieniem.
Lista taka jest stworzona i jeśli tylko ktoś był skłonny podać swój numer administratorowi to jest na proponowanej przez ciebie liście, która istnieje i jest uzupełniana sukcesywnie od roku.
Niestety dla niektórych dane osobowe są tak cenne, że nie ujawniają ich nikomu, zarządowi, sąsiadom, nikomu.
Inny przykład oporu materii: administrator od tygodnia prosi pewną panią o przestawienie białego opla, coby można położyć eko-płyty (dodatkowe 3 miejsca parkingowe) i skończyć płotek. I co? I za przeproszeniem gówno. Administrator dzwonił, zostawiał kartki - zero. A co najśmieszniejsze owa pani jest, tyle że jej się nie chce.
Co do listy - super, nawet nie wiedziałem że taka lista istnieje Muszę spradzić czy są tam moje dane i w razie ich braku uzupełnić.
Co do białego OPLA - może wobec tego trzeba w 6 chłopa ten samochodzik po prostu przestawić albo wezwać holownik który to z rozkoszą załatwi raz - dwa ? Uprzednio ową Panią oczywioście należy poinformować iż jeżeli do dn. tego i tego nie przestawi samochodu będzie to uczynione bez jej wiedzy na jej koszt (holowanie).
Jeżeli taki list z zawiadomieniem zostałby wysłany listem poleconym i musiała by pofatygować się na pocztę i odstać swoje w kolejce żeby dowiedzieć się że 15 sekundowy wysiłek mógł jej tego oszczędzić, to może następnym razem ruszy mózgownicą.
Niestety dla niektórych dane osobowe są tak cenne, że nie ujawniają ich nikomu, zarządowi, sąsiadom, nikomu.
Troszk dziwne, ja mam telefony do wszystkich sąsiadów.
Były one zbierane przez klatkowych przed pozbyciem się de silwy, ale zapomniałam do czego były potrzebe.
_________________ Bajka jest miła słodka i najmilsza z atomówek boi sie ciemności i lubi swojego misia i lubi sie duzo bawić dlatego ma dużo zabawek.
hmm, no nieźle ... ale do wszystkich czy tylko przystojnych ?
mam pare list po przeprowadzeniu ostrej selekcji :)
Tylko na co mi to jak wszyscy zajęcia na mojej klatce jak ktos samotny to kobitki:) cierpimy na brak mężczyzn
_________________ Bajka jest miła słodka i najmilsza z atomówek boi sie ciemności i lubi swojego misia i lubi sie duzo bawić dlatego ma dużo zabawek.
Khm, khm - przypominam, że temat wątku to 'szlaban i jego okolice' a nie 'atrakcyjni mężczyźni i telefony do nich'.
hihihi ale my tylko rozmawiamy o atrakcyjnych lokatorów naszej wspólnoty no i o "okolicach szlabanu", jako że nad nim ja i moi sąsiedzi mieszkamy . ale ok, poprawiam już się. To było małe rozluźnienie tematu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum