Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Paraliż legislacyjny
Autor Wiadomość
modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Pią 14 Lip, 2006   

Na klatkach, znów wisi lista lokali, która nie oddał swoich głosów.
Wygląda imponująco. Ludzi, to nie rusza, bo w kupie czują się raźniej. Może też wydaje im się, iż tak należy czynić, gdyż 80% lokali (moja klatka) nie oddała swoich ankiet do głosowania.

Od kilku dni nosze się z zamiarem, napisania na odwrocie kartki, kilku „ciepłych” słów, do swoich sąsiadów. Ich stan nieświadomości, działa na mnie dość irytująco.

Z drugiej jednak strony, zastanawiam się czy nie lepiej jest, poświęcić wolną chwilę i chodząc od lokalu, do lokalu uświadomić „beztroskich” sąsiadów, jakie mogą być skutki, takiej bierności....Nawet nie chcę myśleć...

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Ja bardzo przepraszam, ale niestety kompletnie nie rozumiem tego co poniżej:

pet napisał/a:
witam sąsiadów,
macie racje to skandal z tymi, którzy nie oddają głosów, ale jest to obraz naszej rzeczywistości (parlament).
jestem troche zdumiony wynikami głosowania, no niestety przyjdzie mi 20% podwyżka, niestety nie pracuje w służbie zdrowia nie bede mial podwyzki 30% w październiku i tak sobie myśle ze na pelikanów sami lekarze mieszkaja.
wiekszosc chce procesu z multi, to dobrze, ale jak zatrudnią takich prawników jak spóldzielnia Jednosc i przegramy koszty to czynsz moze wzrosnąć o 100 %.
jakby zarzad zażądał 1 zł za m2 na swoje wynagradzenia to teraz jestem pewien napewno by to przeszło. Chojność wyborców nie ma umiaru, a dyżur zarządu to jedna godzina w tygodniu (bardzo ciężka praca i bardzo odpowiedzialna).
dziwi mnie ze tak mało osób głosowało przeciw za uchwałami zwiększającymi obciążenia, teraz bede płacił 8 zł. za m2. Tym samym wyprzedziłem juz kolegów z pracy, którzy mieszkaja w piasecznie i okolicach, gdzie średnio za m2 płaci się 4 zł.
dziękuje sąsiadom, którzy odważyli się i głosowali przeciw, a sąsiadom którzy co rok mają przynajmniej kilkudziesięcio % podwyżki zazdroszczę.
pet.

Czy mógłbym poprosić o sprecyzowanie o co konkretnie chodzi? Wtedy będę mógł może udzielić jakichś wyjaśnień. Tylko błagam - bardziej zrozumiale...
Z tego co wywnioskowałem:
- niezadowolenie z podwyżki
- niezadowolenie z planów procesowych z MH
- niezadowolenie z zarządu, który pracuje przez godzinę raz na 4 tygodnie (4 członków, 1 dyżur miesięcznie) i jeszcze ma czelność prosić o wynagrodzenie
- 8pln za m2 jako nowa stawka (co się na nią składa?)

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

A swoją drogą powala mnie twoje wyobrażenie o pracy członków zarządu.
Czasem jednak warto jest wiedzieć o czym się mówi, bo można się ośmieszyć...

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

Marcin napisał/a:
A swoją drogą powala mnie twoje wyobrażenie o pracy członków zarządu.
Czasem jednak warto jest wiedzieć o czym się mówi, bo można się ośmieszyć...

Hm, widzisz - ja zarówno tutaj jak i na zabraniu postulowałem, aby Zarząd opowiedział trochę bardziej dokładnie jak wygląda jego praca. Skoro mamy mu płacić, warto abyśmy wiedzieli za co płacimy. Nie każdy zna się na tyle na działaniu wspólnoty aby widzieć z pracy Zarządu coś więcej, niż tylko dyżury...
Niestety, Zarząd nie opowiedział dokładnie czym się zajmuje (pomijam ową skrótową i ad-hoc prezentację na walnym - bo nie warto o tym wspominać). Skoro nie umiał się "sprzedać" niech się nie dziwi, że padają takie opinie jak wcześniej tutaj umieszczona.

Gdyby Zarząd podszedł poważniej do tematu (a mógł się przecież spodziewać że czuli na punkcie swoich pieniędzy ludzie będą oczekiwali jakiejś argumentacji za wprowadzeniem takiego a nie innego wynagrodzenia) to by przygotował krótki opis swojej pracy i przedstawił zainteresowanym. Przy odpowiednio przygotowanym materiale część obecnych sceptyków mogłaby nawet uznać, że proponowane wynagrodzenie jest ZBYT NISKIE w stosunku do ilości pracy. :)

Niestety, jak już wspomniałem, Zarząd nie umiał się "sprzedać" - niech się zatem teraz nie dziwi. Jak ja nie umiem "sprzedać" swojej pracy kierownictwu to również nie dostaję podwyżki czy też premii :)
I naprawdę nie jest wówczas ważne czy dużo pracowałem i jakie miałem efekty. Ważne jest, czy umiem to wykazać...

Nie mówmy zatem, że ktokolwiek się tutaj ośmieszył - to taka moja nieśmiała propozycja.

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Drew, masz rację - i jej nie masz...

Jesli ktoś chciałby wiedzieć jak pracuje zarząd to bez problemu mógłby się tego dowiedzieć czy z rozmowy na dyżurze, czy strony, czy rozmowy z lepiej poinformowanymi sąsiadami. Trzeba było jedynie wykazać się minimalnymi chęciami. Ale zdecydowanie łatwiej jest tego nie robić i formułować wszystkowiedzące opinie.

Z drugiej strony - istotnie, zarząd mógł powiedzieć czym się na codzień zajmuje. I uwierz mi, że litania byłaby imponująca. A że tego nie zrobił - błąd.

Niemniej jednak kwestia w tej chwili i tak jest już czysto akademicka.

Co do użytkownika pet'a to mam swoje zdanie i swoje podejrzenia, ale pozwolisz że zachowam je chwilowo dla siebie.

Pohor 
Moderator

w sumie to ja nie wiem, z ktorej wspolnoty jest pet - z Poduszki: http://www.slowicza.org/p...p?p=57458#57458

czy z Pelikanów:
http://www.slowicza.org/p...p?p=57460#57460

tes sam post jest tu i tu 8)

pet: skąd jesteś? :wink: :wink: :lol:

olafson
lubi się odzywać

Może pet sam do końca nie wie, więc na wszelki wypadek skoro już zajrzał na forum to hurtem parkę zarządów zaatakował... :-k :wink:

Pohor 
Moderator

pet nie jest z Poduszki :)
pet - dizęki za wyjaśnienie

CRICKET 
używa klawiatury

Ulica: Pelikanów
Wysłany: Pon 17 Lip, 2006   

A nie można by zmienić regulaminu w sprawie głosowania. Dać pod publikę i przegłosować zapis że tylko osoby które przyjdą na głosowanie decydują co dzieje się we wspólnocie, kto nie przyjdzie oznacza że wstrzymuje się nie jest ani na tak ani na nie.

Pohor 
Moderator

Tak byłoby najlepiej !! Juz o tym wiele razy też myslalem. Ale to TEŻ by trzeba przeglosowac :(

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Nie można. Ustawa reguluje głosowanie i jego tryb.

Pohor 
Moderator

no kurcze! nie ma żadnego "haka"na tych olewaczy ...???

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

"Haka" raczej nie ma, no chyba że nie wiem, iż taki istnieje.
Jest jednak metoda, polegająca na zwracania sąsiadom uwagi. Pomożę, nie pomoże, ale bierność jest najroszym zjawiskiem, jakie może w takiej sytuacji zajstnieć.

Odpowiedz do tematu