Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Marazm ...
Autor Wiadomość
Miszag 
lubi się odzywać
rowerzysta-cyklista

Wysłany: Wto 21 Cze, 2005   

adalbertus napisał/a:
bo na forum zagladają dosyć nieliczni

ciekawe dlaczego :)

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Czw 23 Cze, 2005   

Miszag napisał/a:
adalbertus napisał/a:

wlasnie dla "tego" usmiechu Miszag, ktory masz kolo swojego komentarza :idea: :arrow:

Miszag 
lubi się odzywać
rowerzysta-cyklista

Wysłany: Pią 24 Cze, 2005   

modliszka napisał/a:
Miszag napisał/a:
adalbertus napisał/a:

wlasnie dla "tego" usmiechu Miszag, ktory masz kolo swojego komentarza :idea: :arrow:

a według mnie z powodu o którym pisze kasiekk:
"Co mnie osobiście przeszkadza - napisałam. Nie zamierzam nikogo z żadnego powodu traktować na forum ulgowo, jeżeli nie będę się z wypowiedzią zgadzać. A do czego doszło? Do sporej nadwrażliwości na wypowiedzi, do nadinterpretacji, przeinaczania postów, awantur, obelg i cynizmu w nadmiarze. (...)
Opamiętajcie się ludziska wreszcie, bo żadna reklama na klatce ani w necie nie zachęci nikogo do czytania forum - w takim kształcie i tonie ono po prostu bardzo zniechęca, wręcz odstrasza.
Strach cokolwiek napisać - aby nie być opatrzenie rozumianym
."

mst 
odzywa się w niedziele i święta

Wysłany: Pon 29 Sie, 2005   

M4b napisał/a:

Informacje i ich przekazywanie - mamy nadzieję, że lada tydzień ruszy strona internetowa - wtedy będzie dużo "jaśniej".

Mamy koniec sierpnia, strony nie ma...

Mam propozycję: żeby administrator tego forum utworzył w nim nowy topic, pt. "Ogłoszenia administratora", i - jeśli się da i jeśli ma to sens - uczynił go dostępnym tylko dla członków grupy Pelikany, żeby minimum raz na dwa tygodnie Administrator osiedla OBOWIĄZKOWO umieszczał w tym topicu posta o tym, co od ostatniego posta zostało zrobione na osiedlu (w sensie fizycznym, ale także administracyjnym, prawnym, itp.), a przede wszystkim jak postępuje realizacja uchwał, czy też zbieranie podpisów pod projektami uchwał.

Apropos... "zbieranie podpisów" to szumne słowo, nazwałbym to raczej "biernym czekaniem na łaskawie składane (częściej nie) podpisy".

A teraz pomarzę sobie trochę.
Gdyby tak była oficjalna strona naszej wspólnoty, gdziekolwiek w sieci, ale za to tak zrobiona, żeby były konta dla wszystkich członków wspólnoty, którzy mogliby się zalogować i oddać swój głos elektronicznie w sprawie podejmowanych uchwał.

...Sorry, rozmażyłem się za bardzo, przez moment chyba zdawało mi się, że jestem w innym kraju... :)

Pozdrawiam drogich forumowiczów,
Michał

314TeR 
Admin

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

mst napisał/a:
utworzył w nim nowy topic, pt. "Ogłoszenia administratora"

...

mst napisał/a:
żeby minimum raz na dwa tygodnie Administrator osiedla OBOWIĄZKOWO umieszczał w tym topicu posta

Technicznie jest to do zrobienia, ale najpierw sam zagwarantuj że "ktoś" będzie ten wątek prowadził...

Forum jest obecnie otwarte, nikomi nikt nie zabrania pisać, a nawet bardzo wskazane jest aby własnie administracja wspólnot, członkowie zarządów się wypowiadali, lecz pamiętaj, że obowiązku nie mają i nikt nie może ich do tego zmusić.

314TeR 
Admin

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

mst napisał/a:
mogliby się zalogować i oddać swój głos elektronicznie

Zapomnij - nasz kochany rząd, zrobił taką ustawę o podpisie elktronicznym, że jest praktycznie martwa.

W opracowaniu ustawy brały udział urzędy certyfikacji które wystawiają klucze później służące do podpisywania dokumentów elektronicznych... mądry ustawodawca zasugerowany że jedynie klucze na kartach chipowych są wiarygodne, napisał tak ustawę, że teraz każdy z nas aby takim kluczem mógł się posługiwać musi zakupić taką kartę i czytnik do niej w jednym z tych urzędów certyfikacji... całość kosztuje kilkaset zł... morał znów - ktoś znów nabija sobie kasę... Najciekawsze że podobny system jest wykorzystywany od dawna w programach bankowych* (Multicache), w ZUS'ie przy wysyłce deklaracji Płatnikiem i nikt nie używa tam kart, a jedynie klucze zapisane na dysku, dyskietce, etc...

*Parę banków stanowi wyjątek i ma też i na kartach chipowych klucze.

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

mst napisał/a:

Mam propozycję: żeby administrator tego forum utworzył w nim nowy topic, pt. "Ogłoszenia administratora", i - jeśli się da i jeśli ma to sens - uczynił go dostępnym tylko dla członków grupy Pelikany, żeby minimum raz na dwa tygodnie Administrator osiedla OBOWIĄZKOWO umieszczał w tym topicu posta o tym, co od ostatniego posta zostało zrobione na osiedlu (w sensie fizycznym, ale także administracyjnym, prawnym, itp.), a przede wszystkim jak postępuje realizacja uchwał, czy też zbieranie podpisów pod projektami uchwał.

Opisujesz dokładnie działanie forum Pelikanów sprzed "reformy" jaka została nam zafundowana przez władających forum. Wątek był zamknięty, dostępny dopiero po zalogowaniu - dostęp był tworzony na określonych zasadach itd.itp.
Mieliśmy również bezpośrednie informacje z pierwszej ręki - od przedstawiciela zarządu, który odpowiadał na pytania mieszkańców wspólnoty i dostarczał wszystkich "newsów" z życia wspólnoty.
Niestety nowa formuła działania działu wspólnotowego, oprotestowana przez nas od samego początku spowodowała że zarząd wycofał się z aktywnego uczestnictwa w forum.

Cytat:

A teraz pomarzę sobie trochę.
Gdyby tak była oficjalna strona naszej wspólnoty, gdziekolwiek w sieci, ale za to tak zrobiona, żeby były konta dla wszystkich członków wspólnoty, którzy mogliby się zalogować i oddać swój głos elektronicznie w sprawie podejmowanych uchwał.

Strona jest na ukończeniu, dostępna dla wszystkich w formie "beta" - ale jest to wyłącznie strona informacyjna, bez możliwości głosowania i innych tego typu wynalazków. Jeszcze :)

M4b 
totalny rekordzista
Brak tytułu :)

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

Marcin napisał/a:
Niestety nowa formuła działania działu wspólnotowego, oprotestowana przez nas od samego początku spowodowała że zarząd wycofał się z aktywnego uczestnictwa w forum

Jak widać na osiedlu Zarząd wycofał się nie tylko z aktywnego uczestnictwa w w forum, ale przede wszystkim, co bardziej martwi, z aktywnego uczestnictwa w życiu wspólnoty.
Od pewnego czasu nie dzieje się NIC. Toczą się SUPER ŚLIMACZYM tempem sprawy rozgrzebane i nic więcej.
W takiej sytuacji zrozumiałe jest że Zarząd nie infomuje o swich działaniach bo za wiele do powioedzenia nie ma.

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

M4b - to twoja ocena sytuacji, z którą polemizować nie zamierzam, bo nie widze sensu. Ktoś, kto widzi jedynie błędy nie dostrzeże rzeczy dobrych, choćby podano mu je na talerzu.

Niemniej jednak interesujący wydaje się fakt, że od nowych userów pojawiają się głosy, że być może fora wspólnotowe powinny działać jednak inaczej.

My, starzy, który toczyliśmy z wami batalię o utrzymanie "zamknięcia" i ograniczenia dostępu - choćby w celu ochrony informacji postawiliśmy już na nich krzyżyk, bo z waszą decyzją dyskutować się nie dało, mimo zdecydowanego sprzeciwu większości (ankiety).
Może jednak warto rzecz jeszcze raz przemyśleć?

M4b 
totalny rekordzista

Marcin napisał/a:
M4b - to twoja ocena sytuacji, z którą polemizować nie zamierzam, bo nie widze sensu. Ktoś, kto widzi jedynie błędy nie dostrzeże rzeczy dobrych, choćby podano mu je na talerzu.

Proszę więc żeby Zarząd lub Administrator mi te rzeczy wskazali bo jakoś za wiele to ich faktycznie nie widzę.
Postawiłem kolejne pytania tutaj : http://www.slowicza.org/p...?t=911&start=30 , i póki co nie ma na nie żadnej rekacji.

Marcin napisał/a:

Niemniej jednak interesujący wydaje się fakt, że od nowych userów pojawiają się głosy, że być może fora wspólnotowe powinny działać jednak inaczej.

My, starzy, który toczyliśmy z wami batalię o utrzymanie "zamknięcia" i ograniczenia dostępu - choćby w celu ochrony informacji postawiliśmy już na nich krzyżyk, bo z waszą decyzją dyskutować się nie dało, mimo zdecydowanego sprzeciwu większości (ankiety).

Może ... Nie wykluczam oczywiście takiej opcji ...

mst 
odzywa się w niedziele i święta

Marcin napisał/a:

Może jestem zbytnim idealistą, ale myślę sobie tak:
Od pół roku wisi na mojej klatce schodowej kartka z podjętymi uchwałami. Z tego co tam jest napisane powinno wyniknąć wiele dobrego dla wspólnoty. Tymczasem obserwując czy coś się dzieje wokół naszego budynku, dochodzę do wniosku, że niewiele. Ale może coś się dzieje tylko tego nie widzę i o tym nie wiem! Dlatego dobrze by było, żeby administrator osiedla często i precyzyjnie informował co się dzieje i dlaczego. Oczywiście nie trzeba do tego forum, takiego jak te, ale wg mnie pisanie na forum jest tańsze i szybsze niż rozwieszanie co 2 tyg. kartki A4 na każdej klatce schodowej z informacjami.

Druga sprawa, która mnie nurtuje jest taka: kto właściwie informuje mieszkańców, administrator czy zarząd? Według mnie w 99% przypadków powinien informować administrator. Zarząd (o ile dobrze pamiętam) ma obowiązek reprezentować wspólnotę, podejmować decyzje nie leżące w kompetencjach administratora oraz sprawować kontrolę nad podejmowanymi (lub nie) przez administratora działaniami. Zatem zarząd jeśli już powinien o czymś informować mieszkańców, to o ewentualnej kontroli sprawowanej nad administratorem. Zaś administrator powinien być odpowiedzialny (wg mnie) za publikowanie ogłoszeń o różnych sprawach, w tym decyzjach zarządu, np. "Na podst. decyzji zarządu wspólnoty z dnia ... dotyczącej ..., rozpoczynamy realizację ........" itd. Może moje powyższe rozumowanie jest błędne, jeśli tak to mnie poprawcie! Ale jeżeli jest słuszne, to może należałoby jakoś zobowiązać zarząd wspólnoty do podpisania aneksu do umowy z administratorem właśnie w kwestii prowadzenia polityki informacyjnej.
Co Wy na to?

Pozdrawiam,
Michał

PS. Co do podpisu elektronicznego. Skoro program Płatnik pracuje bez kart chipowych, to dlaczego wspólnota nie może pracować bez nich? Czy ZUS używa transmisji elektronicznej dokumentów według innej podstawy prawnej niż Ustawa o podpisie elektronicznym? Może ktoś coś wie więcej na ten temat, to proszę, niech się podzieli!

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Forbi,
Z całym szacunkiem - dziwi mnie twój upór w "wołaniu na puszczy". Komu stawiasz te pytania na forum?
Administratorowi? - Nigdy go tu nie było i nigdy forum nie śledził.
Zarządowi? - zmiana formuły działów wspólnotowych i klimat, jaki został wytworzony skutecznie Jagę zniechęcił. I naprawdę się nie dziwię.

Nie widzisz pozytywów?
To zapytaj inne wspólnoty o takie rzeczy:
1. jak wysoki czynsz płacą
2. jakim funduszem remontowym dysponuje wspólnota
3. jaki jest procent ściągalności czynszów, a co za tym idzie jakie wspólnoty mają długi lub wolne środki

Poza tym oczywiście takie drobiazgi jak zamykane śmietniki, do których nie strach wejść, automatyczne bramy, takie tam pierdoły.

Bardzo łatwo jest krytykować i podnosić larum że już miesiąc nie są postawione płotki wokół trawników. Że ślimaczy się montaż szlabanów. Że to, że tamto.

Może zatem nadszedł czas by grupa niezadowolona z obecnego zarządu wzięła sprawy w swoje, zapewne znacznie skuteczniejsze i fachowsze ręce? Tylko musisz się liczyć z tym, że wszystko co zrobisz części ludzi się nie spodoba, część powie że robisz za wolno, a niektórzy że masz w tym ukryte korzyści. I nikt cię nie doceni, nawet jak wyprujesz sobie flaki, za to połowa cię opluje przy byle okazji.

A, zapomniałem, pisałeś że nie masz czasu i ochoty się w to bawić. A szkoda.

Biała 
totalny rekordzista
wc

Marcin napisał/a:
Opisujesz dokładnie działanie forum Pelikanów sprzed "reformy" jaka została nam zafundowana przez władających forum. Wątek był zamknięty, dostępny dopiero po zalogowaniu - dostęp był tworzony na określonych zasadach itd.itp.

Uważam że to nie jest argument, bo jak to mieliśmy możliwość przetestować, na forum zamknięte mógł wejść każdy podając się za mieszkańca naszej wspólnoty. Więc nie ma tak naprawdę rużnicy przy przekazywaniu ważnych informacji administracyjnych w tym dziale, czy jest on zamknięty czy nie.

M4b 
totalny rekordzista

Mst - masz w 100% rację. Ale oki Zarząd nie zobowiąże Administratora do prowadzenia jakiejś polityki informacyjnej to ten może ale nie musi. I jest ja jest. A że ostatnio nie mają się czym chwalić to inna sprawa. Ja jednak uważam że Zarząd też powinien informować o swoich poczynaniach, bo niektóre decyzje nie przekładają się na działania Administratora a mogą mieć olbrzymi wpływ na naszą Wapólnotę - np. kwestia praw własności do odcinka drogi od ul. Jarząbka do Pawiej.

Inną kwestią jest jakość udzielanych informacji - kilkakrotnie zdarzyło się uzyskać z obu źródeł informacje kompletnie różne, czasem sprzeczne dotyczące tej samej kwestii. Pytanie więc, czy to działanie zamierzone aby wprowadzić zamieszanie i ukryć stan faktyczny, czy zbieg okoliczności wywołany czyjąś niekompetecją. Nad tym też Zarząd i Administrator powinni się zastanowić i coś postanowić.

M4b 
totalny rekordzista

Marcin napisał/a:
Forbi,
Z całym szacunkiem - dziwi mnie twój upór w "wołaniu na puszczy". Komu stawiasz te pytania na forum?
Administratorowi? - Nigdy go tu nie było i nigdy forum nie śledził. .

No to zapytaj Zarząd po co informował że Administartor śledzi forum i może odpowiadać na pytania jeśli takowe się pojawią ????
Marcin napisał/a:
Zarządowi? - zmiana formuły działów wspólnotowych i klimat, jaki został wytworzony skutecznie Jagę zniechęcił. I naprawdę się nie dziwię..

Marcin, Dyskutowaliśmy o zmianach na Forum i nie trzeba teraz ponownie tego podnosić.
Mówisz o klimacie jaki się wytworzył - przypomnij sobie "starego" Marcina który w dużej mierze był autroem tego klimatu.
Marcin napisał/a:

Nie widzisz pozytywów?
To zapytaj inne wspólnoty o takie rzeczy:
1. jak wysoki czynsz płacą
2. jakim funduszem remontowym dysponuje wspólnota
3. jaki jest procent ściągalności czynszów, a co za tym idzie jakie wspólnoty mają długi lub wolne środki

No fajnie - skoro mamy dużo wolnych środków to czemu sprawy oseidlowe tak się ślimaczą. Brak kasy mógłby być wyjaśnieniem, ale skoro mówisz że pieniądze są to brak chyba tylko chęci i dynamiki w działaniu. Innych powodów nie widzę.
Marcin napisał/a:

Poza tym oczywiście takie drobiazgi jak zamykane śmietniki, do których nie strach wejść, automatyczne bramy, takie tam pierdoły.

No z tymi śmietnikami to bym się tak nie rozpędzał.
Kto potrzebuje (czytaj nurki) wchodzą do nich bez problemów, hałasują puszkami nierzako o 1 w nocy lub przed 5 nad ranem, były też przypadki spania tych osobników w altance, sam miałem pzrypadek który tylko cudem nie zakończył się bójką z dwoma pijanymi nurkami którzy w śmietniku zrobili sobie sypialnię z kibelkiem.
Automatyczne bramy - mówisz chyba o wjazdach do garaży, bo innych nie widzę. Ostatnio wcięło nawet szlaban wyjazdowy przy 4-kach. A jeśli mówisz o wjazdach do garaży - pytanie takowe postawił MST.

Marcin napisał/a:
Bardzo łatwo jest krytykować i podnosić larum że już miesiąc nie są postawione płotki wokół trawników. Że ślimaczy się montaż szlabanów. Że to, że tamto.

Łatwo, bo nadal nie są postawione w całości ... I ktoś chyba jest za ten stan rzeczy odpowiedzialny ??? Czy może zostały zasiane i czekamy aż same wyrosną ???
Marcin napisał/a:

Może zatem nadszedł czas by grupa niezadowolona z obecnego zarządu wzięła sprawy w swoje, zapewne znacznie skuteczniejsze i fachowsze ręce? Tylko musisz się liczyć z tym, że wszystko co zrobisz części ludzi się nie spodoba, część powie że robisz za wolno, a niektórzy że masz w tym ukryte korzyści. I nikt cię nie doceni, nawet jak wyprujesz sobie flaki, za to połowa cię opluje przy byle okazji.

A, zapomniałem, pisałeś że nie masz czasu i ochoty się w to bawić. A szkoda.

Uważam że taki czas nadszedł i postaram się zainteresować taką opcją osoby które podobnie jak ja sa niezadowolone z działań Zarządu i coś w tej kwestii zrobić.
I na pewno nie będę liczył na laurki, poklask czy głaskanie po główce przez mieszkańców.
Bo to nie jest zajęcie dla gwiazdorów ale dla zimnych i konsekwentych w swych działaniach realizatorów. A jak będą efekty - będą i pozytywne opinie mieszkańców.

Odpowiedz do tematu