Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Czw 30 Mar, 2006
modliszka napisał/a:
Punkt 12 nie sądzę, żeby wzbudzał kontrowersje
Jestem jak najbardziej ZA, w końcu to nie jest taka lekka praca.
Hm, czy ja wiem. Po pierwsze - nie wiem czy pamiętasz jakie boje były i narzekania o wysokość stawki za administrowanie...
A po drugie - ja sam mam pewne wątpliwości. Z całym szacunkiem dla Zarządu - nie wiem, czy wynagrodzenie Zarządu powinno być w wysokości prawie 1/3 kosztów Administrowania? Może się nie znam, ale wydawało mi się że jednak Administrator ma trochę więcej pracy i zatrudnia trochę więcej ludzi.
Jaką część etatu zajmuje obecnemu Zarządowi zarządzanie? Jak będziemy to wiedzieli to łatwo będzie przeliczyć to 1000 złotych, stanowiących ową część etatu, na postulowane wynagrodzenie za cały etat
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Ja tez jestem za wynagrodzenie i stawke uwarzam za dobra, a nawet troszkę za małą.
Nurtuje mnie jednak pytanie - jak te 1000 zł (4000) ma sie do opłaty za metr 0.20 gr jako nowa pozycja naszych czynszy "wynagrodzenie zarządu"?
_________________ Bajka jest miła słodka i najmilsza z atomówek boi sie ciemności i lubi swojego misia i lubi sie duzo bawić dlatego ma dużo zabawek.
Wysłany: Pią 31 Mar, 2006
Biała napisał/a:
Ja tez jestem za wynagrodzenie i stawke uwarzam za dobra, a nawet troszkę za małą.
Ja też jestem za wynagrodzeniem. Ale chciałbym czytelnej informacji dlaczego tyle - a raczej: co za to dostajemy? Chociażby ile godzin dziennie członkowie zarządu będą poświęcali na pracę dla Wspólnoty?
Chciałbym, aby mnie źle nie zrozumiano - nie skąpię Zarządowi. Po prostu chcę wiedzieć za co płacę. Być może jak dostanę te informacje, to uznam, że zaproponowana kwota jest nawet zbyt niska. Na razie, nie mając wspomnianych informacji - przez proste porównanie z kwotą na Administrowanie - wydaje mi się zbyt wysoka.
Biała napisał/a:
Nurtuje mnie jednak pytanie - jak te 1000 zł (4000) ma sie do opłaty za metr 0.20 gr jako nowa pozycja naszych czynszy "wynagrodzenie zarządu"?
To chyba wynika z prostego przeliczenia ilości metrów we Wspólnocie na potrzebną kwotę? Wynika z tego, że nasza Wspólnota ma ok. 20 000 metrów powierzchni lokali. Nie mam teraz aktu notarialnego pod ręką więc nie sprawdzę.
_________________ --
drew
To chyba wynika z prostego przeliczenia ilości metrów we Wspólnocie na potrzebną kwotę? Wynika z tego, że nasza Wspólnota ma ok. 20 000 metrów powierzchni lokali. Nie mam teraz aktu notarialnego pod ręką więc nie sprawdzę.
To jest najbardziej prawdopodobne, ale lepiej chyba będzie jak wynagrodzenie dla zarządu wypłacane będzie z funduszu remontowego (inwestycyjnego) który ma spore przychodzy.
skoro teraz nie mozna od niektórych ściągnąć czynszu 200 - 400 zł to jak im pare złoty przybędzie to może być jeszcze gorzej :)
A co do czasu - to chyba trudno będzie to wyliczyć. Handlowiec tez nie może do końca określić ile w miesiącu na swoją pracę poświęca godzin.
Ale oddajmy sprawiedliwość, że od 2 lat pracują za darmo i można te 1000 zł częściowo wliczyć, jako "wynagrodzenie wsteczne"
Martwi mnie tylko to, że niektórzy członkowie zarządu przechodzą obojętnie obok źle zaparkowanych aut i nie wzywają holowników, nie reagują także na zdewastowane płotki - jeśli tak wygląda ich praca to zaczynam się wahać
_________________ Bajka jest miła słodka i najmilsza z atomówek boi sie ciemności i lubi swojego misia i lubi sie duzo bawić dlatego ma dużo zabawek.
Biała napisał/a:
Handlowiec tez nie może do końca określić ile w miesiącu na swoją pracę poświęca godzin.
Handlowiec ma inne wskaźniki wydajności. Ot, choćby kwotę pozyskanych kontraktów. I rzeczywiście może pracować godzinę na tydzień, jeśli w wyniku tej pracy podpisze milionową umowę.
Właśnie chodzi mi o to, aby ustalić takie "wskaźniki wydajności" - i tyle. Po prostu tam, gdzie są pieniądze, tam powinna być jasna sytuacja "co w zamian".
A co do okresu, w którym Zarząd nie pobierał wynagrodzenia to jestem raczej zwolennikiem jednorazowego ustalenia i wypłacenia "zaległych świadczeń", np. w postaci nagrody - niż ukrywanie tego w poborach bieżących. Bo jutro Zarząd się zmieni (czego mu nie życzę oczywiście ) i nowy Zarząd będzie dostawał tyle samo. A wobec tego nowego Wspólnota przecież nie będzie miała "długu wdzięczności", który powinna spłacać w wynagrodzeniu...
I jeszcze jedno:
Wiem, że sytuacja może być dla wielu (w tym dla mnie) o tyle niekomfortowa, że znają osobiście członków Zarządu - i jakoś tak głupio "skąpić" znajomym. Ale ja właśnie chciałbym oderwać się od kwestii personalnych i ustalić jakiś model wynagradzania, który będzie obowiązywał niezależnie od tego, czy w Zarządzie będzie nasz wróg, przyjaciel czy też osoba zupełnie obojętna. Im lepiej to określimy, tym mniej nieporozumień, żalu i wyrzutów będzie później.
_________________ --
drew
I jeszcze jedno:
Wiem, że sytuacja może być dla wielu (w tym dla mnie) o tyle niekomfortowa, że znają osobiście członków Zarządu - i jakoś tak głupio "skąpić" znajomym. Ale ja właśnie chciałbym oderwać się od kwestii personalnych i ustalić jakiś model wynagradzania, który będzie obowiązywał niezależnie od tego, czy w Zarządzie będzie nasz wróg, przyjaciel czy też osoba zupełnie obojętna. Im lepiej to określimy, tym mniej nieporozumień, żalu i wyrzutów będzie później.
Przyjaciel, znajomy, sasiad - to jedno, a zarząd to drugie. Nalezy zdecydowanie to oddzielać
Pensja Zarządowi jak najbardziej sie należy, czy 1000 to dużo czy mało to nie wiem.
Natomiast jak będą dostawać kasę to z czystym sumieniem będzie można od nich wymagać.
Program jest ambitny i jest kilka trudnych punktów:
6 - zmiana ta ma olbrzymi wpływ na korzystanie z tych funduszy w przyszłości
14 - ile osób bedzie miało dostep?, czy to nie zwiększy ilości parkujących samochodów na terenie wspólnoty
18 - ze względu na ogromne koszty, czy to nie spowoduje wzrostu opłat w nastepnych latach?? Chociaż nie ulega wątpliwości że to trzeba prędzej czy póżniej zrobić.
19 - temat bumerang
20 - niedługo zapewne będziemy musieli wymieniać okna bo UE wyda jakiś dekret.
22 - wielu osobom się nie spodoba taki wydatek
23 - no comments,
_________________ Ci którzy dzisiaj śpią spokojnie jutro się już nie obudzą, a tylko paranoicy przetrwają [Andrew Grove - Intel]
dswig napisał/a:
6 - zmiana ta ma olbrzymi wpływ na korzystanie z tych funduszy w przyszłości
możesz rozwinąć?
dswig napisał/a:
14 - ile osób bedzie miało dostep?, czy to nie zwiększy ilości parkujących samochodów na terenie wspólnoty
przecież to nie znaczy, że dostaną identyfikatory...
dswig napisał/a:
18 - ze względu na ogromne koszty, czy to nie spowoduje wzrostu opłat w nastepnych latach?? Chociaż nie ulega wątpliwości że to trzeba prędzej czy póżniej zrobić.
Trzeba zrobić. To samo z dachem.
dswig napisał/a:
19 - temat bumerang
Pewnie komuś na tym zależy...
dswig napisał/a:
20 - niedługo zapewne będziemy musieli wymieniać okna bo UE wyda jakiś dekret.
Dokładnie. ale z drugiej strony takie "europejskie" skrzynki są sensowniejsze - można zostawić np. informację znajomemu. Albo korespondencję od Administratora. Albo wrzucić ulotki reklamujące www.słowicza.org
dswig napisał/a:
22 - wielu osobom się nie spodoba taki wydatek
Jak każdy wydatek. Faktem jednak jest że:
- na klatkach śmierdzi i nie można wywietrzyć
- nie można umyć okien z zewnątrz
dswig napisał/a:
23 - no comments,
Ależ dlaczego, właśnie na liczne komentarze w tym punkcie liczę przede wszystkim
_________________ --
drew
Wysłany: Sob 01 Kwi, 2006
A pozowlę sobie i ja zabrać głos
W sprawie pkt.12 - uważam że Zarząd powinien być wynagradzany.
Jednak konieczne jest uściślenie kilku kwestii -
proponowane 1000 zł to kwota łączna do podziału na wszystkich członków Zarządu czy kwota dla każdego członka Zarządu osobno ? To nie jest jasno wyjaśnione w doręczonym nam piśmie, a powinno.
Druga kwestia - jeśli jest to kwota łączna, jak Zarząd je miedzy siebie podzieli ?
Płacąc za wykonaną pracę chciałbym wiedzieć komu i konkretnie za co płacę. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której część Zarządu zasuwa jak szalona, a np. 1 osoba wykonuje jedynie prace pozorne a inkasują te same pieniądze.
pkt 15, czyli propozycje uchwał 10 i 11.
To wydaje mi się sprzeczne z pkt 16 (uchwały 12 i 13)
Z jednej strony pozyskujemy teren pod miejsca parkingowe dla naszych mieszkańców a w drugiej uchwale dajemy niekontrolowany dostęp do tego terenu mieszkańcom innej wspólnoty.
To jest moim zdaniem bez sensu.
W Tukanach jest na pewno tak jak w innych wspólnotach - część rodzin ma 2 samochody - jeden wprowadzą do garażu a co z drugim ? Pokusa pozostawienia go na naszym "ucywilizowanym" terenie, zamiast szukać miejsca gdzieś w błotku, jest ogromna, tym bardziej jeśli damy im piloty do szlabanu.
Podobnie z samochodami wujków i cioć przyjeżdżających w odwiedziny.
Jak nad tym zapanować ???
Pomysł z identyfikatorami chyba leży wgruzach - zabrakło chyba konsekwencji we wdrażaniu.
Identyfikatory są - tyle że u Administratora.
Nikt tego nie kontroluje, nie wymaga posiadania, nie wywozi samopchodów bez oznaczeń.
Jeśli tak ma to wyglądać to ja zagłosuję przeciw.
Nie widzę jak na razie pomysłu na zabezpieczenie naszego interesu, a widzę zagrożenie pojawienia się "obcych" samochodów za których parkowanie zapłaci nasza Wspólnota.
Pkt 23 - na pewno wielce kontrowersyjny.
Ja osobiście skłaniam się "przeciw"
Samo miejsce nie rozwiązuje problemu, a stwarza kilka zagrożeń - koty dzikie mogą przynosić różne choroby, zanieczyszczać piaskownicę.
Bez żadnej kontroli nad tymi zwierzętami za kilka lat możemy mieć tu prawdziwą kociarnię - ilość tych zwierzakó się zwiększy , czy to w wyniku naturalnej prokreacji, czy to w wyniku dołączania się innych dzikich kotów z okolicy.
Pkt 17 - zagospodarowanie terenów zielonych.
Zagospodarowanie to dopiero początek, co z ich utrzymaniem i bieżącym dbaniem o te tereny ?
Jak na razie nie umiemy zadbać o te maluśkie wygrodzone trawniczki które mamy, co dopiero mówić o tych większych powierzchniach.
Nie chcę być źle zrozumiany, jestem za uporządkowaniem i urządzeniem łądnych terenów zielonych, ale konsekwencją powinno być dbanie o nie.
Nie takie jak do tej pory - latem trawniki nie były podlewane i zamiast pięknej zieleni mieliśmy podeschnięte z rzadka koszone klepiska.
Ogrodznie - do naprawy i w kilku miejscach chyba do zmiany na wyższe.
Niestety psiarze (nie wszyscy - żeby nie uogólniać) nie są ludźmi rozumnymi i nie dość że nie reagują na włażenie "zasrańców" za płotki, to sami się tam pakują beż najmniejszych skrupułów.
Moje okna wychodzą akurat na takie miejsce - koło trzech miejsc parkingowych przy przedszkolu. Codziennie kilkanaście osób z pieskami bez cienie wachania tam się łąduje. Już widać wydeptaną ścieżkę, a trawa jeszcze nie "odbiła" po zimie. I już pewnie nie odbije w tym miejscu, wyniesiona na butach i wypalona psim moczem. Z moich obserwacji wynika że stytaucję taką zawdzięczamy w ogromnej większości naszym sąsiadom z Pawiej.
Ale nasi mieszkańcy też święci nie są.
Kwestię wyprowadzania psa pod cudze okienko (balkon) pozostawiam bez komentarza. kiedy temperatura się troszkę podniesie i te skarby zaczną intensywnie zmieniać stan skupienia mieszkańcy tych mieszkań na parterze będą mieli "fajnie inaczej".
Stąd konieczność moim zdaniem radykalnej zmiany podejścia do dbania o istniejące i projektowane tereny zielone.
I na to chcę zwrócić uwagę.
To tyle po pierwszym "czytaniu" dostarczonych dokumentów.
_________________ Zmiana podpisu ...
Ostatnio zmieniony przez M4b Sob 01 Kwi, 2006, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum