1000 zł. za miesiąc niektórzy z nas pracują 160 godz (etat) takie sa fakty
a co powiesz na to co robią zarządy dużych firm - też podpisuja papierki i zarabiają nie 1000 złotych tylko kilkunastokrątną wielokrotność...
i co też powiesz swojemu szefowi że inni pracują cały rok na taką pensję jaką on ma za jeden miesiąc?
_________________ Gość wygladasz dzisiaj przepięknie!
Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006
pet napisał/a:
tak sobie mysle ze osoby które tak chętnie chcą wynagradzać zarząd albo są z rodziny zarządu, albo nie mają wyższego wykształcenia i nigdy nie pracowali w zarządzie czy w radzie nadzorczej.
niegdy nie bylem ani nie mialem w rodziny w zarzadzie, ma wyzsze wyksztalcenie ale zawsze bylem za tym aby zarzad otrzymywal wynagrodzenie. ci ludzie poswiecaja swoj czas. a ile potrafi zrobic zarzad... wystarczy popatrzec na wspolnote albatrosow 1
_________________ CAŁY TEN PORZĄDEK DO TEGO SIĘ SPROWADZA, ŻE WŁADZA DAJE KASĘ A KASA TO WŁADZA!!!
Nuta. Alby 1 są małe z boku i mogły się odciąć od reszty płotem.
Pozostałe wspólnoty nie mają tak łatwo. Samo zbieranie podpisów to gigantyczna praca.
No i wiek . Rok dobrego działania to dla wspólnoty szmat czasu.
Wszyscy pozostali są młodsi.
Duży nie zawsze może więcej. Nie zawsze ALE !
_________________ www.slowicza.org.pl ......prawie ? ... czyni wielką różnicę
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006 Re: wynagrodznie zarządu
pet napisał/a:
tak sobie mysle ze osoby które tak chętnie chcą wynagradzać zarząd albo są z rodziny zarządu, albo nie mają wyższego wykształcenia i nigdy nie pracowali w zarządzie czy w radzie nadzorczej.
(...)
Trudno mi zrozumieć Twój tok myślenia....Ja głosowałam za tym, żeby każdy z członków Zarządu zarabiał 1000,00 złotych miesięcznie. Nie jestem z nikim, kto jest w Zarządzie spokrewniona, mam wyższe wykształcenie i uważam nie trzeba być zarządzie, czy też radzie nadzorczej, żeby docenić czyjąś pracę, w dodatku odpowiedzialną i czasami bardzo niewdzięczną.
Jedno, co w ramach tego wynagrodzenia bym chciała (oprócz obecnych obowiązków) , to dyżur całego Zarządu, w jakiś określonych godzinach wieczornych, co najmniej raz na miesiąc. Tak, jak to ma miejsce np. we wspólnocie Albatrosów (tam dyżury Zarządu, są co tydzień).
Pozdrawiam
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
Jedno, co w ramach tego wynagrodzenia bym chciała (oprócz obecnych obowiązków) , to dyżur całego Zarządu, w jakiś określonych godzinach wieczornych, co najmniej raz na miesiąc. Tak, jak to ma miejsce np. we wspólnocie Albatrosów (tam dyżury Zarządu, są co tydzień).
Oj, oj, jest troszkę inaczej.
Zarząd przyjmuje w środy 18.00 - 19.00 a dokładnie jedna osoba z zarządu.
Jeśli ktoś ma sprawę do całości wystarczy zadzwonić do administratora i go o tym poinformować a on w miarę możliwości w tym terminie zbierze wszystkich - sprawdzone , działa.
Co do wynagradzania.
Zgadzam się pet, że zarząd nie musi być wynagradzany i byłabym stanowczo przeciw płaceniu gdyby WSZYSTKIE !!!!!!!! sprawy wspólnoty były uregulowane i ich funkcja ograniczałaby się tylko do podpisywania dokumentów.
Jednak u nas do takiej, normalnej sytuacji jest jeszcze bardzo daleko. Zarząd włożył ogromną pracę (pisze tu jako zarząd bo nie wiem kto ile tej pracy poświęcił) na wyprowadzenie naszych spraw na prostą drogę i chwała mu za to. Dlatego też jestem za wynagrodzeniem dla Zarządu ale nie pojedyńczo, lecz jako pula.
_________________ Bajka jest miła słodka i najmilsza z atomówek boi sie ciemności i lubi swojego misia i lubi sie duzo bawić dlatego ma dużo zabawek.
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006 Re: wynagrodznie zarządu
pet napisał/a:
kazda wspólnota mieszkaniowa ma zarządcę i to on pracuje, zarzad tylko czasami coś podpisuje jesli trzeba w miesiącu moze 2 godziny poswięci i to tyle.
1000 zł. za miesiąc niektórzy z nas pracują 160 godz (etat) takie sa fakty,
pozdrawiam
A czy kolega ma wyższe wykstałcenie, rodzine w (jakimkolwiek) zarządzie lub kiedykolwiek pracował w zarządzie, że tak łatwo ocenia ich pracę.
Rolą zarządu nie jest siedzenie 160 godzin miesięcznie, lecz podejmowanie decyzji, branie za nie odpowiedzialność i wystawianie się na ataki niezadowolonych mieszkańców (nawet najlepszy zarząd nie zadowoli wszystkich).
Nasz obecny zarząd dużo zrobił dobrego dla wspólnoty, sporo rzeczy mu też się nie udało. Przez 4 lata nie pobierali żadnych pensji.
Uważam, że pensja im się należy. Ponadto co możesz wymagać od osób pracujących za darmo??? Nie dużo i tyle.
Jeżeli uważasz, że te pieniądze to lekka kasa to zgłoś swoją kandydaturę.
PS. Mam wyższe wykształcenie, w żadnym zarządzie też nie pracuję.
_________________ Ci którzy dzisiaj śpią spokojnie jutro się już nie obudzą, a tylko paranoicy przetrwają [Andrew Grove - Intel]
tak na marginesie - ustawa o własności lokali
"Art. 28
Właściciel lokalu pełniący obowiązki członka zarządu może żądać od wspólnoty wynagrodzenia odpowiadającego uzasadnionemu nakładowi pracy."
_________________ Gość wygladasz dzisiaj przepięknie!
Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202
Wysłany: Pią 28 Kwi, 2006
MIKI napisał/a:
Duży nie zawsze może więcej.
w tym wypadku akurat uwazam, ze duzy moze mniej... nam (wspolnocie) bylo latwo sie dogadac, latwo ogrodzic, latwo zmajstrowac plac zabaw, zamontowac pierwsza brame garazowa na pilota, wstawic kraty w oknach garazy, zamontowac detektory ruchy wlaczajace w garazach swiatlo...
wy niestety macie pecha - gorsze polozenie, wieksza liczba mieszkancow - trudniej sie dogadac...
_________________ CAŁY TEN PORZĄDEK DO TEGO SIĘ SPROWADZA, ŻE WŁADZA DAJE KASĘ A KASA TO WŁADZA!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum