1. Nie jestem rzecznikiem zarządu i proszę nie postrzegać mojej osoby w ten sposób, gdyż jest to niezgodne z prawdą i stanowi manipulację. To że czasem odpowiadam na pytania jest moją wolną wolą i wynika z chęci przekazywania informacji. Którą to chęć obecnie skutecznie tracę.
2. Oczywiście że administrator mógłby informować o wszystkim co robi. O malowaniu śmietników, malowaniu ścian, wymianie koszy na śmieci, podlewaniu trawników i tak dalej. Pytanie otwarte - czy powinien informować o wszystkim? Czy tylko o rzeczach istotnych? Co da informacja że w tych a tych dniach malowane i odświeżane będą śmietniki? To normalne prace konserwacyjne. Wykonywane po raz kolejny.
Na forum jest 37 osób które na pytanie "skąd" w profilu odpowiedziały "Pelikany"
37*osób dzielone na 422 mieszkania = ponad 8% mieszkańców.
W grupie Pelikany jest 19 osób.
Z owych 19* osób tylko 10 dyskutuje w tej grupie, pozostali nie uczestniczą w dyskusjach lub nie są członkami naszej wspólnoty.
Wyliczenia jak najbardzij matematyczne, tylko czy można kogoś wyrzucać poza grupę tylko dlatego, że nie pisze, albo nie należy do działu pelikany???
To tak jakby wyrzucono lokatorów poza wspólnotę, bo np. nie było ich na zebraniu i dlatego za karę zostali pozbawini informacji.
Myślę, jednak że twoje wyliczenia nie tak do końca zgadzają się z rzęczywistością bo nie uwzględniają gośći, którzy bez rejestracji czytają o nowinach związanych z naszym osiedlem.
Marcin napisał/a:
2. Oczywiście że administrator mógłby informować o wszystkim co robi. O malowaniu śmietników, malowaniu ścian, wymianie koszy na śmieci, podlewaniu trawników i tak dalej. Pytanie otwarte - czy powinien informować o wszystkim?
Oczywiście, ż powinien. Wczoraj przynajmniej 3 moich sąsiadów pytało się mnie jako byłej klatkowej - co się dzieje, a ja tylko rozkładałam ręce.
_________________ Bajka jest miła słodka i najmilsza z atomówek boi sie ciemności i lubi swojego misia i lubi sie duzo bawić dlatego ma dużo zabawek.
Wasz administrator informuje was o wszystkim? Malowaniu, sprzątaniu, wywózce śmieci, naprawie koszy?
A co mnie obchodzi Ich administrator mnie interesuje Nasz, który powinien informować lokatorów o rzeczach które mogą stanowić utrudnienia, a takim jest jednoczesne zmknięcie garażu przy 2 i śmietniki pod oknami ludzi, a tym samy drastyczne zmniejszenie ilości miejsc postojowych.
I tak wielkie podziękowania dla Zarządu za to, że jednocześnie nie zostały zmknięte wszystkie garaże bo tak to chyba na dachu musielibyśmy parkować.
_________________ Bajka jest miła słodka i najmilsza z atomówek boi sie ciemności i lubi swojego misia i lubi sie duzo bawić dlatego ma dużo zabawek.
Zadałem pytanie, ponieważ wypowiedziała się osoba spoza naszej wspólnoty w sposób krytyczny do naszego administratora. Chciałem więc ustalić, czy ich administrator pracuje na tyle dobrze, że ma podstawy do krytykowania naszego. Wtedy można by uczyć się od lepszych, podpatrzeć rozwiązania i tak dalej. Ku poprawie naszej sytuacji, oczywiście.
Zadałem pytanie, ponieważ wypowiedziała się osoba spoza naszej wspólnoty w sposób krytyczny do naszego administratora. Chciałem więc ustalić, czy ich administrator pracuje na tyle dobrze, że ma podstawy do krytykowania naszego. Wtedy można by uczyć się od lepszych, podpatrzeć rozwiązania i tak dalej. Ku poprawie naszej sytuacji, oczywiście.
W takim razie przepraszam, źle zrozumiałam.
To że czasem odpowiadam na pytania jest moją wolną wolą i wynika z chęci przekazywania informacji. Którą to chęć obecnie skutecznie tracę.
Brawo Marcinie - to sie chwali ... uwazam ze checi nie powinienes tracic - kilka nieprzyjemnych postow nie powinno Ciebie zniechecac...
Marcin napisał/a:
Chciałem więc ustalić, czy ich administrator pracuje na tyle dobrze, że ma podstawy do krytykowania naszego. Wtedy można by uczyć się od lepszych, podpatrzeć rozwiązania i tak dalej. Ku poprawie naszej sytuacji, oczywiście.
odpowiadam jak Meandrowy Strus bo tego Zarzadu dotycza Twoje pytania... czy informuje? tak i nie ... trafiaja sie bledy nawet w rozliczeniach --- jednak nie myli sie ten kto nic nie robi pod warunkiem, ze nie zaliczymy do pomylki najwiekszej nic nie robienie... patrzac od strony osiegniec tego Zarzadu - pomylki czy brak informacji jest malo wazny.
co do nauki --- hmm... ciezko powiedziec... patrzac od strony moich pogladow wszystkie Zarzadu moga sie uczyc od Meandrowego checi rozmawiania i zdrowego podejscia do spraw osiedla calego... niestety na samym poczatku skrzydelka skutecznie im podcial Pelikani Zarzad.... o tym juz bylo napisane i nie trzeba tego powtarzac (zeby byla jasnosc - nie Jaghata)
poczulem sie wywolany do tablicy - odpowiedzialem i uciekam z tego dzialu - do nastepnego razu - EOT
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2005
Marcin, jak rany ...Jak na razie największym manipulatorem to miom zdaniem jesteś Ty.
W pytaniu o informacje dla mieszkańców mieszasz kilka kategorii spraw o których niekoniecznie powinniśmy być informowani z tymi o których powinniśmy.
O remontach - powinniśmy, zwłaszcza kiedy wiążą się z zamknięciem śmietnikó , wystawieniem pojemników na zewnątrz co wiąze się z :
Po pierwsze - czasowa utratą kilku miejsc parkingowych
po drugie - z widokiem rozwalonych śmieci pod oknami.
Z innej beczki - czy Zarządowi i Administratorowi znane jest tak zawiłe hasło jak "koordynacja" ???
Czy malowania śmietnika nie można było przesunąć o kilka dni, na okres kiedy garaże przy 2-kach będą funkcjonować normalnie ?
Garaż zamknięty, z parkowaniem armagedon, a dodatkowo zarząd funduje nam remont śmietnika co dodatkowo likwiduje kilka miejsc parkingowych.
Czy nie można było tego "rozsunąć" w terminarzu żeby po prostu temu nieważnemu motłochowi jakim dla Zarządu są mieszkańcy było po prostu troszkę łatwiej ???
Ale któż tam by się takimi drobiazgami przejmował ... Robimy i niech się cieszą że mają pomalowane ...
Pytania inne - jak pracowicie wyliczyłeś, na Forum obecnych (zarejestrowanych) jest ok. 8% mieszkańców Wspólnoty. Wyliczyłes to z komentarzem że owe 8% nie może żądać i liczyć że Zarząd dla nich coś na Forum napisze. Marcin - jak rozumiem Zarząd ma w d...e 8% mieszkańców ?
W Twojej argumentacji jest więc zasadniczy błąd - te 8% to mieszkańcy wspólnoty którzy posiadają zarejestrowane konto na forum www.slowicza.org. A ilu czyta samemu nie rejestrując się - jako Gość ???
Nie wiemy my i nie wie tego również Zarząd.
Teraz konkluzja - skoro na Forum (narzędzie internetowe) zagląda tak mała grupka mieszkańców, Zarząd nie ma prawa sądzić że na stronę "www.pelikany.waw.pl" będzie zaglądać więcej. Ponawiam więc do użygania swoje twierdzenie - narzędzia internetowe, ile by ich nie było, mogą być jedynie jednym z elementów polityki informacyjnej Zarządu, a głównym kanałem powinien być regularny biuletyn umieszczany na klatkach.
Stawiam więc propozycję którą za chwilkę oficjalnie, ze strony www.pelikany.waw.pl prześlę Zarządowi i Adminidstratorowi - oferuję przygotowywanie comiesięcznego biuletynu informacyjnego dla Zarządu . Poświęcę swój prywatny czas, wydrukuję to na swojej własnej drukarce, na swoim własnym papierze finansująć to wszystko z własnej kieszeni. Oczywiście forma i treść zostanie za każdym razem ustalona z tymi "organami" i przez nie zaakceptowana - w końcu ma to być biuletyn informacyjny Zarządu i Administratora. Ja chcę ich wyręczyć w samym technicznym procesie jego tworzenia, rozumiejąć że mogą być bardzo zapracowani, zagonieni i najzwyczajniej w świecie nie mieć czasu na tą pracę.
Od Zarządu i Administratora oczekuję jedynie przekazywania z wyprzedzeniem niezbędnych, rzetelnych i prawdziwych informacji. I woli do informowania mieszkańców o tym co się dzieje i będzie działo na terenie naszej Wspólnoty. Do Zarządu i Administratora należeć będzie tylko i wyłącznie dystrybucja biuletynu na klatkach.
_________________ Zmiana podpisu ...
Ostatnio zmieniony przez M4b Czw 08 Wrz, 2005, w całości zmieniany 1 raz
Marcin, jak rany ...Jak na razie największym manipulatorem to miom zdaniem jesteś Ty.
Dzięki za ocenę. Tyle że ja nie przypisuję ci rzeczy, których nie robisz i stanowisk, których nie piastujesz. Wyrażam swoje własne, prywatne zdanie opierając się na informacjach które mam. Nie jestem przedstawicielem zarządu, nie jestem administratorem ani rzecznikiem nikogo z powyższych.
M4b napisał/a:
W pytaniu o informacje dla mieszkańców mieszasz kilka kategorii spraw o których niekoniecznie powinniśmy być informowani z tymi o których powinniśmy.
O remontach - powinniśmy, zwłaszcza kiedy wiążą się z zamknięciem śmietnikó , wystawieniem pojemników na zewnątrz co wiąze się z :
Po pierwsze - czasowa utratą kilku miejsc parkingowych
po drugie - z widokiem rozwalonych śmieci pod oknami.
Jak rozumiem głównym powodem twojego niezadowolenia jest utrata tych 2-3 miejsc parkingowych oraz pogorszenie wizualnych walorów zakątka przy dwójkowych śmietnikach.
Całość operacji trwa max 4 dni, a zatem i niedogodności o których piszesz równiez tyle potrwają.
M4b napisał/a:
Z innej beczki - czy Zarządowi i Administratorowi znane jest tak zawiłe hasło jak "koordynacja" ???
Czy malowania śmietnika nie można było przesunąć o kilka dni, na okres kiedy garaże przy 2-kach będą funkcjonować normalnie ?
Garaż zamknięty, z parkowaniem armagedon, a dodatkowo zarząd funduje nam remont śmietnika co dodatkowo likwiduje kilka miejsc parkingowych.
Czy nie można było tego "rozsunąć" w terminarzu żeby po prostu temu nieważnemu motłochowi jakim dla Zarządu są mieszkańcy było po prostu troszkę łatwiej ???
Ale któż tam by się takimi drobiazgami przejmował ... Robimy i niech się cieszą że mają pomalowane ...
Ciekawe, czy gdyby przesunąć termin remontu śmietnika ty lub ktoś inny nie zarzuciłby opieszałości w pracach i faworyzowania śmietnika szóstkowego... Tak tylko pytam. Retorycznei. Ponieważ jestem przekonany że znam odpowiedź.
M4b napisał/a:
Pytania inne - jak pracowicie wyliczyłeś, na Forum odziela się ok 2% Mieszkańców. Wyliczyłes to z komentarzem że owe 2% bnie może żądać i liczyć że Zarząd dla nich coś na Forum napisze. Marcin - jak rozumiem Zarząd ma w d...e 2% mieszkańców ?
W Twoim liczeniu jest zasadniczy błąd - te 2% to AKTYWNIE PISZĄCY mieszkańcy wspólnoty. A ilu czyta samemu nie pisząć ???
Nie wiemy my i nie wie Zarząd.
Teraz konkluzja - skoro na Forum (narzędzie internetowe) zagląda tak mała grupka mieszkańców, Zarząd nie ma prawa sądzić że na stronę "www.pelikany.waw.pl" będzie zaglądać więcej. Ponawiam więc do użygania swoje twierdzenie - narzędzia internetowe, ile by ich nie było, mogą być jedynie jednym z elementów polityki informacyjnej Zarządu, a głównym kanałem powinien być regularny biuletyn umieszczany na klatkach.
[/quote]
Nie wiem czy zarząd ma czy nie ma. Nie reprezentuję zarządu, co powtarzam po raz kolejny. Natomiast ja osobiście - Marcin (nie rzecznik zarządu, którym nie jestem) uważam, że wysuwanie żądań dysponując takim lobby jest trochę nie bardzo... Wspólnotowe prawa kierują się zasadami głosowania, większości i generalnie mówiąc demokracji. Skoro stan rzeczy przeszkadza tak nielicznej grupce należy:
1. zaniechać płaczów na forum i przejść się zo administratora czy któregokolwiek członka zarządu i powiedzieć im jakie są wasze oczekiwania. Wirtualne żale nie przełożą się na rzeczywistość, jestem tego czałkowicie pewny.
2. zbudować silniejsze lobby, które będzie w stanie wymusić na zarządzie reallizację swoich żądań.
3. to samo silne lobby może odwołać zarząd i wybrać w to miejsce inny, spełniający jego oczekiwania, najlepiej samych siebie, chyba że nie chce stracić okazji do siedzenia z boku i krytykowania wszystkiego jak leci
Tyle w temacie.
A teraz konstruktywnie:
Jakich informacji spodziewacie się w tym biuletynie? Konkretnie. Co tam ma być napisane. I prosze nie o pitu-pitu w stulu "wszystkie istotne dla wspólnoty informacje" tylko punkt po punkcie co ma byc w nim umieszczone. Dokładnie. Bez ogólników.
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Marcin napisał/a:
Ciekawe, czy gdyby przesunąć termin remontu śmietnika ty lub ktoś inny nie zarzuciłby opieszałości w pracach i faworyzowania śmietnika szóstkowego... Tak tylko pytam. Retorycznei. Ponieważ jestem przekonany że znam odpowiedź.
A ja ci poddam pod rozwagę najprostsze rozwiązanie na które aż dziw że nikt nie wpadł - zamiana kolejności remontów śmietników . Najpierw przy 2, kiedy jeszcze nie było remontu garaży i utrata nawet na 4 dni tych kilku miejsc nikogo by nie zabolała,
a później kiedy remont garaży w 2-kach się rozpocznie, malowanie pozostałych śmietników. Te "głębiej" położone nie mają tak wielkiego wpływu na ilość miejsc parkingowych przy 2-kach.
Lub bardziej skomplikowane rozwiązanie - malowanie śmietników w czasie wakacji (lipiec /sierpień) kiedy żądne inne remony jeszcze nie miały miejsca i kiedy spora część mieszkańców jest "wyjechana" a co za tym idzie ilość produkowanych śmieci jest mniejsza. Ale po co ??? Kiedy można iść po najmniejszej liniii oporu i mająć w nosie komfort (i tak niewysoki) mieszkańców robić taj jak zostało zrobione.
Marcin - powracam do manipulacji. Zobacz jak manipulujesz informacjami i faktami dotyczącymi remontu garaży i śmietnika. Ja pisałem swoje zdanie w kontekście nazwijmy to delikatnie - niefortunnego połączenia obu terminów, a Ty na dzieńdobry bagatelizujesz sprawę wyśmiewając "kilka miejsc i wrażenia estetyczne".
Kilka miejsc kiedy kilkadziesiąt jest niedostępnych ma duże znaczenie. A wrażenia etstyczne - no super jest kiedy śmieci walają się po chodniku wysypując z pojemników, rozwleczone przez psy, rozgrzebane prze nurków. Takim lekceważącym stosunkiem może się wykazać tylko osoba która na codzień nie ogląda tego typu obrazków i jej to luźno kalafiorem dynda. Tobie może to nie przeszkadza, ale mi tak.
Pytanko kolejne - jako że z natury jestem upierdliwy i czepiam się drobiazgów - czy firma wywożąca śmieci została uprzedzona żeby częściej w tym okresie zabierać śmieci żeby nie "walały" się po osiedlu ? Z moich obserwacji wynika że nie. A to można było zapewne również załatwić jeśli ktoś miałby na uwadze mieszkańców. Tylko że znów trzeba było dobrych chęci i przewidywania skutków swoich działań.
_________________ Zmiana podpisu ...
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Marcin napisał/a:
Marcin, zadnej zdrowomyslacej osobie, nie przyjdzie do glowy faworyzowanie, któregokolwiek śmietnika. Smietnik ma sluzyc do skladowania smieci i czy ma on zlote klamki, czy tez glazure na scianach, czy tez żarówke Osram, to ja nie zamierzam przebywac w nim dluzej niz przez chwilke, która zajmie mi wyrzucanie śmieci
Dla mnie jest obojetne w co bedzie "wypasiony" i jaki rodzaj kontenerów bedzie mial w swoim wyposazeniu. Mam miec gdzie wyrzucic śmieci i tyle.
Nie jestem wrozka, ale wydaje mi sie, ze znam Twoja odpowiedz na Twoje retoryczne pytanie. Smialo moge Ci odpowiedziec, że mnie interesuje jedynie smietnik przy 2-kach i to co sie dzieje wokól niego. Jedyne co moge powiedzieć po tym co zobaczylam i poczułam wczoraj wieczorem - to dziekuje bogu, ze nie mam okien na strone śmietnika i to wszystko.
[ Dodano: 8 Wrzesień 05, 11:18 ]
M4b napisał/a:
Stawiam więc propozycję którą za chwilkę oficjalnie, ze strony www.pelikany.waw.pl prześlę Zarządowi i Adminidstratorowi - oferuję przygotowywanie comiesięcznego biuletynu informacyjnego dla Zarządu . Poświęcę swój prywatny czas, wydrukuję to na swojej własnej drukarce, na swoim własnym papierze finansująć to wszystko z własnej kieszeni. Oczywiście forma i treść zostanie za każdym razem ustalona z tymi "organami" i przez nie zaakceptowana - w końcu ma to być biuletyn informacyjny Zarządu i Administratora.
M4b - super pomysl Wrecz bajkowe rozwiazanie, w kwestii informacji mieszkanców Wspolnoty. Moje obawy jednak dotycza kwestii redagowania. Czy bedzie ktos chetny, zeby przygotowac informacje, zredagowac biuletyn i zatwierdzic zawarte w nim informacje. Obawa moja dotyczy jedynie i wyłacznie : checi ...niczego wiecej....
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
Widzisz, Modliszko, niestety należy liczyć się z osobami o mniejszej dawce zdrowego rozsądku. Bo jeśli ktoś zarzucił administratorowi że faworyzuje klatki 6 i 8 w montażu garbów spowalniających na ulicy, jak równiez montażu nowych drzwi, który to zaczął się od numerów 8x, to spokojnie mógby zarzucić faworyzowanie śmietnika 6 i dyskryminację śmietnika 2.
A oba takie zarzuty padły, w tym jeden na forum.
Także nie jest łatwo wyważyć... I nigdy nie dogodzisz wszystkim.
PS. Śmietnik 6kowy, na który bezpośrednio wychodzi moje okno był już remontowany - i jakoś przeżyłem. Z pewnymi niedogodnościami niestety trzeba się pogodzić mieszkając w bloku...
_________________ mane, thekel, fares...
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Marcin napisał/a:
Widzisz, Modliszko, niestety należy liczyć się z osobami o mniejszej dawce zdrowego rozsądku. Bo jeśli ktoś zarzucił administratorowi że faworyzuje klatki 6 i 8 w montażu garbów spowalniających na ulicy, jak równiez montażu nowych drzwi, który to zaczął się od numerów 8x, to spokojnie mógby zarzucić faworyzowanie śmietnika 6 i dyskryminację śmietnika 2.
A oba takie zarzuty padły, w tym jeden na forum.
Także nie jest łatwo wyważyć... I nigdy nie dogodzisz wszystkim.
PS. Śmietnik 6kowy, na który bezpośrednio wychodzi moje okno był już remontowany - i jakoś przeżyłem. Z pewnymi niedogodnościami niestety trzeba się pogodzić mieszkając w bloku...
Kochani naprawde zdrowy rozsadek, uratuje wszystkich i oszczedzi nerwów.
Niech kazdy postara sie intersowac tym, co sie dzieje na jego klatce i w najblizszym otoczeniu, ktore jego dotyczy, a życie bedzie łatwiejsze.
Dla zainteresowanych powiem, ze nie ma co zazdroscic nowowymienionych drzwi, bo w jednej z klatek przy 6 od conajmniej poltora tygodnia, jest rozwalony zamek, dzieciarnia wchodzi i baluje wieczorami, ze az milo...
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum