Sprawa uporządkowania okablowania TV kablowej i instalacji internetowej w garażach jest już realizowana.
tak -- cos o tym wiem --- bylem chyba pierwsza ofiara tych porzadkow
krzysztofarak napisał/a:
-wyznaczenie miejsc do parkowanie w taki sposób aby umożliwić swobodny przejazd samochodu ratowniczego Straży Pożarnej;
przejazd mozemy zapewnic tylko w jednym kierunku ---- od strony POduszki i tak nie wjedzie, poinewaz nie złamie sie na dwóch zakretach zastawionych samochodami...
krzysztofarak napisał/a:
-wprowadzenie zakazu wjazdu na teren Wspólnoty samochodów ciężarowych o masie całkowitej ponad 2,5 tony(chodzi głównie o duże ciężarówki zaopatrzeniowe) ;
popieram...
krzysztofarak napisał/a:
Monitoring i ochrona moim zdaniem sprawdzi się tylko na całym osiedlu.
jezlei ogrodzimy tylko Meandra to sprawdzi sie rowniez --- jednak takiego rozwiazania nie popieram... zasieki moga byc, ale na zewnatrz osiedla a nie w srodku...
krzysztofarak napisał/a:
Nasuwa się jeszcze jeden problem – co zrobić z placem zabaw?
wygłuszyc??? --- przeciez nie rozebrac... nic na to nie poradzimy ze jest to jedyne miejsce gdzie taki plac moze byc...
dodatkowo chcialbym sie dowiedziec jak to w koncu jest z ta wspolwlasnoscia -Poduszka - Meander????
Sprawa uporządkowania okablowania TV kablowej i instalacji internetowej w garażach jest już realizowana.
W taki sposób, że w garażach zalegają fragmenty cegieł po nawierconych otworach oraz kawałki okablowanian i izolacji.
Pytanie - czy można zmotywować pracowników Aster'a aby sprzątali po sobie?
Korzystając z okazji chciałbym dopytać się o dwie kwestie:
1. Czy już jesteśmy prawomocnym właścicielem kotłowni?
2. Ile pieniędzy udało się odzyskać od dłużników (poproszę o podanie kwoty oraz ilości dłużników, która spłaciła swoje zadłużenie)?
Pozdrawiam,
Michał
Ostatnio zmieniony przez Michał Pon 09 Sty, 2006, w całości zmieniany 1 raz
-wprowadzenie zakazu wjazdu na teren Wspólnoty samochodów ciężarowych o masie całkowitej ponad 2,5 tony(chodzi głównie o duże ciężarówki zaopatrzeniowe) ;
Z moich ogólnych obserwacji wynika, że takie ciężarówki są używane głównie przy przeprowadzkach, sklepy zazwyczaj używają mniejszych samochodów dostawczych. Co maja zrobić ludkowie przewożący meble - latać z całym nabojem przeprowadzkowym do ciężarówy zaparkowanej poza terenem wspólnoty? Przemyślałbym taki zakaz....
fakt -- z przeprowadzkami moze byc problem --- IMHO... mozna pomyslec nad zakazem warunkowym --- bez zgody Administracji nie wolno i juz... skoro ktos sie przeprowadza to mozne zgode zalatwic i bedzie po problemie...
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sro 25 Sty, 2006
No to jeszcze taka kwestia na czasie o której zapomnieliśmy.
Powinniśmy omówić "remonty mieszkań".
Swego czasu zgłaszane były usterki, które miały być przedstawione MH do naprawy. MH naprawy nie wykonał, ale przekazał nam nieoppłatnie kotłownię.
W większości przypadków usterka była związana z jakością okien, ich szczelnością, domykalnością, wypukłością itd. Słowem takie cudo, że tylko do wymiany.
Czy jest opcja, aby zachować pewien standard i obniżyć koszty jednostkowe, aby to wspólnota wykonała wymiany tych okien ?
Firma, która dostanie zlecenie na wymianę okien w 400 mieszkaniach napewno da lepsze warunki niż uzyskam ja zamawiając okna jedynie do swojego mieszkania
A to co mieliśmy zapłacić za kotłownię mozna przeznaczyć na takie właśnie remonty.
Od razu wyjaśniam, że mam świadomość, że niektórzy wymienli już okna na swój koszt, tak więc tym osobom przysługiwałaby równowartość kosztu wymiany.
T-D,pomysł jest dobry, obawiam się tylko ,czy w najbliższym czasie naszą wspólnotę będzie stać na tak poważną inwestycję. Ilość okien + robocizna, czy ktoś robił już jakieś przybliżone obliczenia?
_________________ Jak zbudować życie bogate w czas?
jest pomysł.
okna ze złota to chyba zbedny luksus na tym osiedlu, pisząc o najbliższym czasie miałem na myśli bardziej lata niż miesiące. Sam napisałeś ok.400 mieszkań, więc w każdym mieszkaniu minimum 2 okna. Cena 1 okna przypuśćmy 1500zł (tak naprawdę niemam pojęcia ale)+ robocizna, obawiam się ,że narazie mogą być to zaduże koszta do realizacji, tym bardziej ,że w ostatnim czasie było trochę inwestycji typu,drzwi na klatki,domofony, chyba przygotowywane jest nowe pomieszczenie dla administracji. Pomysł z oknami naprawdę dobry. Jestem za.
_________________ Jak zbudować życie bogate w czas?
jest pomysł.
Ja np. jeśli mówimy o wymianie okien... pokryłabym częściowo koszty. Jeśli część uzyskałabym z pieniążków Wspólnoty... Po obecnej zimie... na 100% TAK...
że w ostatnim czasie było trochę inwestycji typu,drzwi na klatki,domofony
Drzwi nowe, fakt, ale domofon nie. Czy wiadomo, kiedy mają być wymieniane ?
Wymiana okien to niezły pomysł. Można by to było rozwiazać przyznając jakąś okresloną kwotę na lokal. Kazdy z nas ma w tym zakresie nieco inne potrzeby (ilość, wielkośc okien itd) Oczywiście wyłączyłabym tu lokatorów, którzy zalegają z płatnościami - przynajmniej do czasu spłatu zadłużenia.
Co do okien i drzwi balkonowych to po tym jak przez szparę pomiędzy drzwiami, a framuga zobaczyłem balkon to ... jestem również ZA pomimo tego, że rodzi to moje obawy co do konieczności zakupu nowych rolet ... te co mam były robione na wymiar i kosztowały mnie prawie 1000 pln ... ech, ale mimo wszystko jestem ZA !
To na dłuższą metę oszczędność w kosztach za ogrzewanie. A poza tym nie od dzisiaj wiemy, że kwalifikują się do wymiany, nawet specjalnie nie ma jak ich uszczelniać ...
[quote="Delfin"]
grzes napisał/a:
...Wymiana okien to niezły pomysł. Można by to było rozwiazać przyznając jakąś okresloną kwotę na lokal. Kazdy z nas ma w tym zakresie nieco inne potrzeby (ilość, wielkośc okien itd) Oczywiście wyłączyłabym tu lokatorów, którzy zalegają z płatnościami - przynajmniej do czasu spłatu zadłużenia...
No, dokładnie o takie coś by mi chodziło... Tylko boję się, że zaraz byłyby rozliczenia w stylu: ile osób mieszka w lokalu itd.
zaraz byłyby rozliczenia w stylu: ile osób mieszka w lokalu itd
To nie powinno miec znaczenia. Czy mieszka 1 czy 5 to ilość okien pozostaje taka sama. Kwota na lokal mogłaby być przyznawana od wielkości domku czyli od metrażu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum