z ustawy o wlasnosci lokali:
Art. 20
1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
ciekawe jak prawnik zinterpretuje ten zapis...
DD - napisz prosze czego sie dowiedziales i co ustaliles.
Dlaczego nie mam możliwości głosowania na kandydatów osobno tak jak było to poprzednim razem?
Było 6 kandydatów a garstka ludzi zdecydowała defakto kto może być w zarządzie , a kto nie.
Ja mam wątpliwości co do jednego kandydata. Zarząd musi powstać ale teraz nie mam innego wyjścia jak głowować przeciw powołaniu zarządu w takim składzie. Chyba to nie jest normalne?
Z tego co pamiętam była już podobna sytuacja w poprzednich wyborach i było to ostro krytykowane
Cała wspólnota powinna mieć możliwość decydowania kto może a kto nie być w zarządzie a 51 % o tym przesądzi w formie głosowania.W tej chwili odbiera mi się tą możliwość.
Dlaczego nie mam możliwości głosowania na kandydatów osobno tak jak było to poprzednim razem?
poprzednim razem ta sama zasada zostala zastosowana co i teraz. poprzednio jezeli nie byles na zebraniu rowniez nie miales mozliwosci decydowania kto podczas zebrania przeszedl a kto nie... zadecydowali uczestnicy zebrania, ktorzy nie stanowili 51% i zaden kandydat na zebraniu nie uzyslal 51% glosow ZA
Obywatel IV RP napisał/a:
Z tego co pamiętam była już podobna sytuacja w poprzednich wyborach i było to ostro krytykowane
jak rozumiem masz na mysli czas kiedy ktos uznal, iz wybory sie dokonaly i przerwal zbieranie glosow oraz podal wyniki.
poprzednio krytykowane bylo to, iz w glosowaniu bralo udzial tylko 51% posiadajacych prawo glosu... a wymagane 51% ZA nie bylo osiagniete.
Obywatel IV RP napisał/a:
Cała wspólnota powinna mieć możliwość decydowania kto może a kto nie być w zarządzie a 51 % o tym przesądzi w formie głosowania.W tej chwili odbiera mi się tą możliwość.
i cala wspolnota zadecyduje czy poprze proponowany sklad na zebraniu czy nie...
nikt rowniez nie pozbawil Ciebie prawa do zabrania glosu w sprawie proponowanego skladu jak rowniez nie pozbawil Ciebie prawa do tego, aby na zebraniu zglosic swoje watpliwosci... widocznie nie mogles i tyle... ale jeszcze raz napisze - nikt nie pozbawil Ciebie mozliwosci.
jestes w bledzie... jest zupelnie odwrotnie --- ta konkretna uchwala jezeli przejdzie bedzie nie do podwazenia... natomiast druga nie majaca nic wspolnego ze skladem zarzadu jak najbardziej jest do podwazenia... powodem jest brak informacji w zawiadomieniu o zebraniu o zglaszaniu projektow innych uchwal.
---- Basik proponuje przeczytac interpretacje zapisow ustawy o wlasnosci lokali...
A w mojej ocenie druga uchwała jest nie do podważenia. cyt. art 23.
Ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali.
Art. 23. 1. Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądź na zebraniu, bądź w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd; uchwała może być wynikiem głosów oddanych częściowo na zebraniu, częściowo w drodze indywidualnego ich zbierania.
Michale ---chwilowo odchodzac od tej konkretnej uchwaly ....IMHO - niestety moze byc skuteczne zaskarzona kazda uchwala, o ktorej nie bylo mowy w zawiadomieniu. Dlaczego?
Cytat:
Art. 32
1. O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, zawiadamia każdego właściciela lokalu na piśmie przynajmniej na tydzień przed terminem zebrania.
2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek obrad. W wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali należy wskazać treść tej zmiany.
Kazdy, wlasciciel mogl swiadomie nie przyjsc na zebranie stwierdzajac, iz to o czym bedzie mowa na zebraniu jest malo istotne. Gdyby wiedzial, iz bedzie mowa o jakiejs dodatkowej uchwale (o ktorej nie ma mowy w zawiadomieniu) przyszedlby, aby sie wypowiedziec. Nie przyszedl, bo nie mial swiadomosci, iz na zebraniu bedzie mowa o czyms czego nie bylo w zawiadomienu. W zwiazku z tym pozbawiono go prawa glosu na zebraniu w temacie, ktory mogl go interesowac.
A teraz wracajac do tej konkretnej Uchwaly....
Zastanawiam sie tylko, kto i po co chcialby zaskarzac uchwale przez Ciebie zaproponowana o tresci koncowej ustalonej na zebraniu skoro jest ona dobra dla wspolnoty oraz czy zmienia ona prawa i obowiazki wlascicieli...?
p.s. a czy w Twojej ocenie pierwsza jest do podwazenia?
Ja mam wątpliwości co do jednego kandydata. Zarząd musi powstać ale teraz nie mam innego wyjścia jak głowować przeciw powołaniu zarządu w takim składzie. Chyba to nie jest normalne?
noooo..... i jak zagłosujesz na nie , to ta osoba dalej pozostanie w zarządzie bo nowy nie powstanie , a stary musi działać
... na zebraniu nie było mowy o jakimś wotum nieufności dla obecnego zrządu, nie było mowy o jego odwołaniu, wyrażona została jedynie troska o losy wspólnoty w związku ze stwierdzonymi problemami we współpracy obecnego zarządu ,.... stąd obecna
pięcioosobowa propozycja składu zarządu - w postaci uchwały
właściciel może na zebranie wspólnoty wyznaczyć swojego pełnomocnika
no i jeszcze jedno , jak można uważać , że zebranie właścicieli nie ma prawa podjąć żadnych wiążących decyzji ? to po co takie zebranie ? zebrania naszej wspólnoty nigdy nie mogłyby nic uchwalić .... maksymalna frekwencja to około 20%
P. K.A. przewodniczący obecnego zarządu wspólnoty zebrał 19 głosów na 19 możliwych,
o czymś to świadczy , do zebrania na wiosnę mamy już niewiele czasu więc jakiekolwiek ryzyko z tą kandydaturą związane jest niewielkie , a wprowadzenie trzech nowych osób w sprawy zarządzania jest sprawą potrzebną i ważną . Co nie oznacza , że P.K.A nie będzie mógł ubiegać się o tą funkcję w przyszłym roku.
_________________ www.slowicza.org.pl ......prawie ? ... czyni wielką różnicę
Wysłany: Pon 09 Paź, 2006 zawiadomienie o zebraniu
witam
a jak to jest z zawiadomieniem o takim zebraniu? w przypadku poprzednich zebran byla mowa o zawiadomieniach z zalaczonym porzadkiem zebrania wrzucanych do skrzynek lub doreczanych czlonkom wspolnoty, czy teraz cos sie zmienilo w przepisach, czy zmienila sie ich interpretacja a moze jeszcze cos innego?
W zawiadomieniu należy podać dzień , godzinę miejsce i porządek obrad.
W wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali należy wskazać treść tej zmiany.
Art. 25
Właściciel likalu może zaskarżyć uchwałę do sądu z powodu jej niezgodności z przepisami prawa lub z umową właścicieli lokali albo jeśli narusza ona zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną lub w inny sposób narusza jego interesy.
..... w terminie 6 tygodni od dnia dostarczenia powiadomienia o treści uchwały podjętej w drodze indywidualnego zbierania głosów
Art. 25 /2
Zaskarżona uchwała podlega wykonaniu , chyba że sąd wstrzyma jej wykonanie do czasu zakończenia sprawy
Moim zdaniem chwała o zaostrzeniu walki wspólnoty o swoje pieniądze - pozwy do sądu i wpisy do KRD, nie zmienia obowiązków i praw właścicieli. Mogła być więc wprowadzona do porządku zebrania w trybie propozycji jednego z właścicieli na zebraniu.
Może ona naruszać " interesy" dłużników , ale czy oni z tym pójdą do sądu ?
Właściwie to by mogli iść wszyscy
konieczność jej wprowadzenia przy zadłużeniu właścicieli na poziomie kilkuset tysięcy PLN, jest chyba oczywista
Ostatnio zmieniony przez MIKI Pon 09 Paź, 2006, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon 09 Paź, 2006 Re: zawiadomienie o zebraniu
wasiel napisał/a:
witam
a jak to jest z zawiadomieniem o takim zebraniu? w przypadku poprzednich zebran byla mowa o zawiadomieniach z zalaczonym porzadkiem zebrania wrzucanych do skrzynek lub doreczanych czlonkom wspolnoty, czy teraz cos sie zmienilo w przepisach, czy zmienila sie ich interpretacja a moze jeszcze cos innego?
Art 23/1
O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca , ................., zawiadamia każdego właściciela na piśmie na tydzień przed terminem zebrania.
Interpretacja jest taka , że może to być ogłoszenie na drzwiach wejściowych. Nie ma mowy ani o konieczności otrzymania potwierdzenia ani o formie pisemnego zawiadomienia.
W naszym przypadku dostępność i termin przekazania informacji zostały zachowane.
P.S.
Oczywiście są to moje interpretacje - interpretacji . Więc jak się mylę to mnie poprawiajcie.
1. masz taką możliwość
2. miałeś prawo być na tym zebraniu
3. możesz zaskarżyć treść uchwały
4. mało tego , interpretacja ( nie moja ) jest taka że :
W przypadku wyboru w skład zarządu osoby spoza kręgu właścicieli powinna sie ona legitymować licencją zawodową.
No i tu faktycznie mają wiele do powiedzenia prawnicy.
Pani Golberg - właścicielka firmy administrującej miała inne zdanie - ale czy słusznie ?
Ja poczekałbym do zebrania na wiosnę , ale reszta może mieć przecież inne zdanie.
A teraz wracajac do tej konkretnej Uchwaly....
Zastanawiam sie tylko, kto i po co chcialby zaskarzac uchwale przez Ciebie zaproponowana o tresci koncowej ustalonej na zebraniu skoro jest ona dobra dla wspolnoty oraz czy zmienia ona prawa i obowiazki wlascicieli...?
p.s. a czy w Twojej ocenie pierwsza jest do podwazenia?
Tak jak napisałeś wszystko można zaskarżyć - tylko trzeba zadać pytanie po co i komu ma to służyć?
Ostatnio modne jest powływanie komisji śledczych , które co prawda niewiele wnoszą, ale za to skład komisji ma sie czym zająć .
Pozostawiając wszelkie dywagacje, w mojej ocenie uchwała nr 2 jest uchwałą obiegową zgoszoną przez członka wspólnoty na formalnym zebraniu. Do zgłoszenia uchwał ma prawo każdy czlonek wspólnoty, niekoniecznie przed zebraniem ale także w trakcie trwania zebrania.
Dodatkowo wiemy, że uchwała ta jest w trakcie głosowania, więc mieszkańcy wyrażą aprobatę lub dezaprobatę jej treści.
Zaskarżenie uchwały może mieć miejsce po jej przegłosowaniu a nie w trakcie głosowania. Na razie nie ma co zaskarżać.
Interpretacja jest taka , że może to być ogłoszenie na drzwiach wejściowych. Nie ma mowy ani o konieczności otrzymania potwierdzenia ani o formie pisemnego zawiadomienia.
jezeli nie ma sie do czynienia z obowiazkowym rocznym zebraniem...
w przypadku rocznego IMHO --- taki obowiazek istnieje.
W przypadku wyboru w skład zarządu osoby spoza kręgu właścicieli powinna sie ona legitymować licencją zawodową.
IMHO...
1. slowo powinna nie oznacza musi...
2. licencja dotyczy zarzadzania wykonywanego zawodowo a tu nie mamy z tym do czynienia
3. zarzad wspolnoty meadner nie prowadzi dzialalnosci tylko wykonuje prawo wlasnosci.
a na koniec dodam, iz IMHO to o czym napisal Miki na swoje zastosowanie gdybysmy zrezygnowali z administracji i wszystko sami robili... a to nam nie grozi...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum