w dniu dzisiejszym byłem w administarcji i widziałem nowe skrzynki... całkiem ładnie wyglądają i są inne od tradycyjnych - podobno nowy wymysł związany z UE.
wrzucanie listów odbywa się przez specjalną lukę bez konieczności posiadania klucza...
nie widać czy coś w środku jest czy nie --- przynajmniej złodzieje też nie będą widzieli.
nowe rozwiazania są IMHO lepsze od starych ... jedyna sprawa, która mnie martwi to jeszcze więcej śmieci w skrzynkach.
pytasz o gabaryty... moze troche i większe, ale nie to miałem na mysli...
napisalem, że wrzucanie odbywa się bez koniecznosci uzycia klucza... kazdy bedzie mogł wrzucić co chce do skrzynki (dlatego wiecej smieci)... nawet listonosz nie bedzie otwierał skrzynek tylko przez specjalną "wrzutkę" list wsadzi.
mozna bedzie listy wysyłać do sasiada z pominięciem poczty...
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 29 Lis, 2005
gawron napisał/a:
wrzucanie odbywa się bez koniecznosci uzycia klucza... kazdy bedzie mogł wrzucić co chce do skrzynki (dlatego wiecej smieci)...
Wszelkiego rodzaju ulotki/śmieci są w postaci jednej kartki, max paru kartek. Obecnie i tak wszystkie mogłeś wzrucić do skrzynki, spokojnie się mieszczą w luzach jakie są w drzwiczkach.
Jesli ci to przeszkadza, to idź na pocztę i złóż zakaz zostawiania reklam, a na skrzynki słyszałem że są naklejane znaczki zakazu wkładania reklam. Ponoć jest to nawet uregulowane prawnie. Jak coś znajdę to napiszę szczegóły.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Szukam, na razie znalazłem to:
Cytat:
...unijne przepisy dotyczące konkurencji wymusiły zmianę prawa pocztowego. Zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury wszystkie skrzynki, w których przekazanie korespondencji faworyzuje Pocztę Polską, trzeba wymienić do 24 sierpnia 2008 roku. Odtąd wszyscy doręczyciele będą wrzucać przesyłki przez szczelinę, której wielkość określają standardy unijne.
Czyli skrzynki takie jak np mamy teraz na klucz, a taki klucz ma jedynie poczta :/
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
kawałek wywiadu z Tadeuszem Bartkowiakiem - Dyrektorem Generalnym Poczty Polskiej
Cytat:
Hubert: Dlaczego listonosz wrzuca do mojej skrzynki materiały reklamowe, których nie zamawiałem?
Tadeusz Bartkowiak: Bo jest to przesyłka pocztowa i zgodnie z wola nadawcy Poczta musi ja doręczyć. Istnieje możliwość nalkejenia sticker'a (znaczek z informacją), co spowoduje, że te przesyłki nie będą doręczone.
Wysłany: Sro 30 Lis, 2005
Odebrałam już kluczyki (niestety, tylko 2 szt. dają)... Pani w administracji najpierw sprawdziła... czy nie mam długów - nie dostałabym kluczy... Ale, ja mam nadpłatę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum