Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pon 11 Wrz, 2006 Przegląd pięcioletni
Pamiętaliście ? Zgłaszaliście ?
Cytat:
Od dnia 28.08.06 rozpoczyna się pięcioletni przegląd ogólnobudowlany.
Prosimy o zgłaszanie na piśmie do administracji wszelkich usterek i nieprawidłowości budowlanych jakie występują w Państwa lokalach, w terminie do 11.09.06.
Prosimy o udostępnienie lokalu w celach dokonania oględzin wyłącznie osobom posiadającym imienny identyfikator wydany przez Zarząd Wspólnoty.
Ja przeoczyłem, ale może jeszcze jutro uda mi się to nadrobić .... lekko po czasie
_________________ Zły to ptak, co własne gniazdo kala.
No to ja również się spóźniłem. Ale z drugiej strony mam pytanie: czy wady okien - konkretnie ich okuć też się nadają do zgłoszenia czy to tylko jakieś usterki stricte budowlane?
_________________ Navigare necesse est, vivere non est necesse
------------------------------------------------------
Zastanawiałam się co zgłosić i nie zgłosiliśmy nic. To co było jawną niedoróbką lub usterką to w naszym przypadku raczej zostało usunięte lub naprawione. Nie przychodzi mi do głowy nic co możnaby zgłosić... Okna są koszmarne, ale nie wiem czy to się podciąga pod usterkę budowlaną, raczej chyba nie. Poza tym zaraz będziemy je i tak wymieniać.
_________________ Kaffi
"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach
Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006
shortt napisał/a:
No to ja również się spóźniłem. Ale z drugiej strony mam pytanie: czy wady okien - konkretnie ich okuć też się nadają do zgłoszenia czy to tylko jakieś usterki stricte budowlane?
Byłam i się pytałam o okna... To nie należy do usterek budowlanych...
Chodzi o zgłaszanie: np. jak coś się ze ścianami dzieje i jest grzyb lub zacieki i tego typu...
Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006
tomasz-dominik napisał/a:
...pytałam o okna... To nie należy do usterek budowlanych... żesz w ... no to ... kiszka ...
Niestety... Jeśli, okna byłyby traktowane jako usterka budowlana... 99% osiedlowych, byłoby do wymiany... Ja, próbuję swoje jakoś "dopieścić", ale znajomy (wstawia okna itp. = zna się) stwierdził, że i tak nie ominie mnie wymiana. Wytrzymają 1-2 lata, więcej raczej nie... Auuuu... i jakieś 3 tys. pobuja się w plecki...
cztery okna plus drzwi balkonowe, wszystkie uchylne, wstępnie z brązową okleiną zewnętrzną (za co niestety trzeba dopłacić ale czekam właśnie na odpowiedź od Zarządu i/lub Administracji czy muszę zmieniać na brązowe) - prawie 3,5 tys (a jest to cena troszkę po znajomości)
_________________ Kaffi
"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach
Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006
Tia... czyli ja mam 1 okno mniej (3 + 1 balkonowe)... no to tak jak przypuszczałam... wyszłoby mi ok. 3 tys. z tym, że ja zmienię na pewno na BIAŁE framugi (spora różnica w cenie, niestety) i akurat w tym jednym maleńkim wypadku mam wspólnotę, zarząd itp. ... w d...e!!! Tak, zrobiło już kilku lokatorów... jak będziesz szła od nas w stronę kościoła... popatrz na okna tu i tam...
My ostatecznie zamówiliśmy okna z białymi framugami.
Dowiadywałam się w Administracji "czy mogę" białe zamiast brązowych (co by ogólnej kolorystyki nie zaburzać ) na co pani odpowiedziała że wydaje jej się że powinny być brązowe. Ale zasugerowała żebym wysłała maila w tej sprawie do Zarządu. Półtora tygodnia temu wysłałam więc maila w tej sprawie do Zarządu a do wiadomości Administracji. Niestety odpowiedzi się nie doczekałam . Ale w dniu dzisiejszym Pan Grabarczyk powiedział mi że skoro część mieszkańców wymieniła już okna na białe to kolor przestał mieć znaczenie, więc mogę wymieniać na białe.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to oczywiście dysponuję ewentualnym kontaktem do firmy która za jakieś 2-3 tygodnie będzie nam wymieniała okna (wymienialiśmy też u nich parapety wewnętrzne).
_________________ Kaffi
Wysłany: Pią 22 Wrz, 2006
No i dobrze. Zaoszczędzicie Kaffi na kosztach...
Czyli, czeka nas następny remont na klatce... Hihihihih.... Jakoś przeżyję...
Mam nadzieję, że wasi sąsiedzi (na przeciwko) już kończą. Bo ja nie wytrzymam niebawem. Dziś po 8 zaczęli wiercić, kuć i rozwalać ściany (tak przypuszczam) i cały czas to robią...
Ja chyba mam grypę, czuję się tragicznie, łepetyna mnie boli i jeszcze ten sąsiedzki remoncik... o jesuuu...
Dziś w 8-ce na Strusiej panowie jakiś balkon kuli - tak skutecznie, że wywalili sufit w garażu . Oj dobrze, że akurat autka nie było na tym stanowisku, bo by chyba niezłe odszkodowanie płacili
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum