Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Trojany/Wirusy i inne takie
Autor Wiadomość
woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

Wysłany: Pią 03 Mar, 2006   Trojany/Wirusy i inne takie

...zastanawiam sie jak dobrze zabezpieczyc kompa przed trojanami? Obecnie mam Nortona AntiVirus ( w pakiecie SystemWorks) do tego Ad-Aware SE....i nadal nie wiem czy jakis trojan nie siedzi mi w kompie i nie podczepia sie tu i tam???? :-k :-k

radok 
znany gawędziarz

Wysłany: Pią 03 Mar, 2006   

Jak kiedyś powiedział pewien znajomy administrator ..."Żeby nie złapać wirusa ani innego syfu należy wyjąć kabel łaczący z siecią. Innej metody nie ma".

woweq 
totalny rekordzista

Wysłany: Pią 03 Mar, 2006   

...oooj, no to takiej drastycznej metody nie zastosuje (nie dam rady) :roll: [-X :-s

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pon 13 Mar, 2006   

woweq napisał/a:
nie dam rady
mogę pomóc :mrgreen:

ale to dla niektórych jak odciecie dopływu tlenu do płuc :roll:

a na poważnie ... tylko tak rozważasz czy masz podejrzenia, ż epomimo tego co masz zainstalowane coś "siedzi" na Twoim dysku i bruździ ?

woweq 
totalny rekordzista

Wysłany: Sro 15 Mar, 2006   

T-D, jak na razie nie mam dowodow na to, ze jakis wirus czy inne chorobliwe cos siedzi mi w kompie (skanuje kompa codziennie - a co tam jak szalec to szalec, antyvirusowe programy sa on wiec caly czas maja pilnowac). Jednak zastanawiam sie czy moze cos sie mimo tego wcisnac do kompa a ja o tym nic nie wiem...to juz zaczyna nazywa sie fobia!!! #-o

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

woweq napisał/a:
...to juz zaczyna nazywa sie fobia!!!

nie ma co się na wyrost stresować ... jak działa to widać nic nie ma ;-)

ja też skanuje często ... odpukać nic się nie trafia ...

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

tomasz-dominik napisał/a:
woweq napisał/a:
...to juz zaczyna nazywa sie fobia!!!

nie ma co się na wyrost stresować ... jak działa to widać nic nie ma ;-)

ja też skanuje często ... odpukać nic się nie trafia ...

Powtórzę, co już chyba kiedyś mówiłem - o wirusa czy trojana to trzeba sie postarać. Postarać - to znaczy łamać kilka żelaznych zasad pracy z komputerem.
Są to m.in. (wybór mój osobisty)

1. Aktualizować system oraz wszystkie programy używane do komunikowania się z internetem lub działające na plikach pobranych z internetu (czy wszyscy juz zaktualizowali playera Macromedii (Flash)? Wersja sprzed poprawek umożliwia wykonanie kodu na Waszej maszynie przez zwykłe uruchomienie np. flashowej animacji... Albo swego czasu Winamp miał błąd i pozwalał na uruchomienie kodu przez odpowiednio spreparowane MP3)

2. Wyłączyć ActiveX - jeśli ktoś korzysta z Internet Explorera. A lepiej w ogóle nie korzystać ani z IE, ani z Outlook Expressa tylko ich odpowiedników.

3. Czytać, co system do Ciebie mówi. Jak po kliknięciu na jakiegoś linka Java (lub cokolwiek innego) pyta, czy zezwolić na uruchomienie, dodanie, usunięcie, etc. to się najpierw zastanowić "a po co mu to?". I lepiej nie pozwolić. Na pewno nie klikać "tak" tylko dlatego, że się nie rozumie.

4. Nie uruchamiać żadnych programów z internetu. Włączyć sobie pokazywanie rozszerzeń plików (jeśli ktoś ma ukryte) i patrzeć na co się klika. Żadnych EXE, PIF, CMD, BAT, CTL i generalnie nieznanych. Otwierać tylko te, które są znane (GIF, MP3, JPG itp). Jak się nie zna jakiegoś rozszerzenia, to na końcu tego artykułu w wikipedii znajdują się strony, na których możemy sprawdzić co znaczy dane rozszerzenie pliku i jaka aplikacja je obsługuje (niestety, po angielsku).
Być świadomym, że aplikacje Microsoftu (Word, Excel) bez włączonych zabezpieczeń umożliwiają uruchamianie programów zawartych w dokumencie, arkuszu itp. Chore, ale tak jest. Dlatego wyłączyc w tych programach automatyczne wykonywanie Makr a generalnie unikać DOCów i XLSów z niepewnych źródeł.

5. Co do niepewnych źródeł - to od razu powiem, że niepewnym źródłem jest także kolega, który wysyła tonę dowcipów i śmieszne programiki. Bo często sam nie wie, że rozprzestrzenia wirusy.

To chyba tyle. Czy o czymś zapomniałem?

woweq 
totalny rekordzista

Wysłany: Czw 16 Mar, 2006   

dzieki za podpowiedz - wiec ide sprawdzic co z tego robie a czego nie robie #-o

Odpowiedz do tematu