Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
SUSE 10.0 & 10.1 - jak podrasować DIVX'y DVD etc
Autor Wiadomość
314TeR 
Admin

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 25 Paź, 2005   SUSE 10.0 & 10.1 - jak podrasować DIVX'y DVD etc

Jak komuś brakuje dobrego supportu Video, filmów, mp3, DVD to polecam ten artykuł:
http://www.thejemreport.c...nt/view/178/42/

Dodatkowe pakiety:
http://packman.links2linux.de/?action=124

Opis jak to samo zrobić w 10.1
http://www.thejemreport.c...nt/view/254/74/

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Wto 25 Paź, 2005   

Przesiadłeś się na Susełka?

KIedyś instalowałem i byłem pod wrażeniem 'windowsowatości' (w pozytywnym znaczeniu) tej dystrybucji. Jedyne, co mnie odstraszało, to właśnie amerykańska zgodność z ograniczeniami patentowymi - brak MP3, divx itp., czyli tego, co opisuje wskazany artykuł.
Dlatego wolę francuską Mandrivę, której amerykańskie patenty nie straszne :)

314TeR 
Admin

Wysłany: Wto 25 Paź, 2005   

Zgadzam się z Tobą Drew - Mandriva jest w standardzie bardziej multimedialna. Natomiast to co mi się podoba w SUSE to zdecydowanie lepiej dobrane fonty i czytelność systemu. Pozatym SUSE jest mądrzej pomyślane koncepcyjnie - uaktualnienia są lepiej zbudowane, przez co nie pobierasz pełnych pakietów, a jedynie niezbędne minimum. Pewnie nie jest ci obce pobieranie całego KDE przez net w mandarynce jako "uaktualnienie"...

Nie mniej mandarynka to też bardzo dobry system i wcześniej uzywałem go. Od czasu kiedy Novell przejął suse i wyszły legalne "openy" zacząłem go używać i jakoś bardziej mi przypadł na biurko... bo na serwer nie ma to jak debian.

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wysłany: Sro 26 Paź, 2005   

314TeR napisał/a:
bo na serwer nie ma to jak debian.

<flame> Nieprawda! Tylko Slackware! </flame>

p.s. Żartowałem :)

314TeR 
Admin

drew napisał/a:
314TeR napisał/a:
bo na serwer nie ma to jak debian.

<flame> Nieprawda! Tylko Slackware! </flame>

p.s. Żartowałem :)

Bynajmniej - też to jest najlepszy system na serwer... nie mniej jest to inny "typ" - to jest dystrybucja źródłowa, a debian jest binarną.

W praktyce slack wymaga duuuużo więcej pracy, a żadko zyskujesz więcej od dystrybucji binarnej, poza satysfakcją.

Chciałbym zobaczyć taki uptime na moim stacjonarnym kompie i XP :lol:

15:06:14 up 72 days, 18:25, 2 users, load average: 1.57, 1.48, 1.37

A 72 tylko dla tego, że musiałem przemeblowanie zrobić i wyłączałem serwer wtedy.

drew 
Admin
Homo Pelikanus

314TeR napisał/a:

Bynajmniej - też to jest najlepszy system na serwer... nie mniej jest to inny "typ" - to jest dystrybucja źródłowa, a debian jest binarną.

Jak to slack nie jest binarną dystrybucją??? W moim nic (prawie) nie kompilowałem! Chyba chodziło Ci o Gentoo... :)

314TeR napisał/a:

W praktyce slack wymaga duuuużo więcej pracy, a żadko zyskujesz więcej od dystrybucji binarnej, poza satysfakcją.

Ja slacka wybrałem z jednego prostego powodu (a raczej dwóch) - lekkość i architektura i386 (a nie i686). Bo mój router chodzi na starym 486 z jakimiś resztkami pamięci. Do takiego złomu slackware był jedynym wyborem.

314TeR napisał/a:

Chciałbym zobaczyć taki uptime na moim stacjonarnym kompie i XP :lol:

15:06:14 up 72 days, 18:25, 2 users, load average: 1.57, 1.48, 1.37

XPki są całkiem stabilne, nie widzę przeszkód aby miały taki uptime - albo i większy. No, może ze względu na instalowanie hotfixów i koniecznośc rebootowania po tym :)

Mój złom ma uptime'y koło 50 dni - potem zawsze albo padnie napięcie, albo kopnę w kabel, albo żona zresetuje ("bo znowu net nie chodził więc zresetowałam, ale nie pomogło" :) )

gawron 
totalny rekordzista

OT... - hmmm :roll: .... i wszystko jasne 8) ... cholera tylko ze nie dla mnie... :lol:

sorki nie moglem sie powstrzymac... :wink:

drew 
Admin
Homo Pelikanus

gawron napisał/a:
OT... - hmmm :roll: .... i wszystko jasne 8) ... cholera tylko ze nie dla mnie... :lol:

Zawsze jestem gotów wytłumaczyć - wystarczy zapytać. :)
Której części nie rozumiesz?

gawron 
totalny rekordzista

drew napisał/a:

szkoda czasu... :oops: :wink: :lol: :lol:

drew 
Admin
Homo Pelikanus

gawron napisał/a:
drew napisał/a:

szkoda czasu... :oops: :wink: :lol: :lol:

Cóż, najczęstszą przyczyną przegranej jest rezygnacja z walki :)

Wydaje mi się poza tym, że trochę przesadzasz - o niczym bardzo skomplikowanym nie gadaliśmy, a jedynie wystraszyły Cię pewnie takie słowa jak: suseł, mandarynka, dystrybucja, architektura, binarny, kompilowanie... :)

gawron 
totalny rekordzista

jak zwykle trafiasz w sedno ... czesc tych slow pasuje mi zupelnie do innych tematow

moja wiedza komputerowa jest taka jak u wiekszosci kierowcow.... wiem jak wlaczyc i wiem jak obslugiwac to co mi potrzebne...

314TeR 
Admin

drew napisał/a:
Jak to slack nie jest binarną dystrybucją??? W moim nic (prawie) nie kompilowałem! Chyba chodziło Ci o Gentoo...

Gentoo - to zupełnie inna sprawa - tam faktycznie można 100% systemu skompilować.

A co do slack'a to przecież magiczne configure, make, make install - co co jak nie kompilacja. Ale się nie sprzeczam - slacka ostatni raz tykałem jak była to jakaś wersja 7.x - teraz to nawet nie wiem jak wygląda.

drew napisał/a:
i architektura i386

Debian też jest i386 - a do tego ma najlepiej rozwiązany system pakietów "Apt". Obecnie praktycznie wszystkie dystrybucje zaczynają doceniać zalety tego systemu i masz porty pod praktycznie wszystkie distro.

A co do reszty windowsopodobnych distro - to tu masz rację i586 lub i686... ale wyobraź sobie nowe X'y i KDE na takim starym 486...

drew napisał/a:
XPki są całkiem stabilne, nie widzę przeszkód aby miały taki uptime

Owszem mogą być - ale używaj normalnie XP przez tydzień... sam go restartniesz po tym jak ci wcieło niewiadomo gdzie 75% pamięci... a do tego ten chory system hotfixów - po parę miesięcznie i po każdym restart :evil: ... W Debim robię restart tylko jak zmieniam jajko - pozatym nie ma w ogóle potrzeby. Nierzadko uptimy miałem i po 6 miechów na niektórych serwerach, a od kiedy mam UPS w domu, to i w domciu mam w głęboko gdzieś spradki, a już kilka razy się przydało.

drew 
Admin
Homo Pelikanus

314TeR napisał/a:

A co do slack'a to przecież magiczne configure, make, make install - co co jak nie kompilacja. Ale się nie sprzeczam - slacka ostatni raz tykałem jak była to jakaś wersja 7.x - teraz to nawet nie wiem jak wygląda.

No wiesz - configure, make, make install to ja i na mandarynce robię - nie wszystko jest RPMach. A slack ma przecież pakiety binarne - fakt, że bez zależności, jak RPMy, ale binarne.

314TeR napisał/a:

Debian też jest i386 - a do tego ma najlepiej rozwiązany system pakietów "Apt". Obecnie praktycznie wszystkie dystrybucje zaczynają doceniać zalety tego systemu i masz porty pod praktycznie wszystkie distro.

No to już nie pamiętam, dlaczego nie wziąłem debiana... Może z czystej przekory, bo wszyscy go biorą? ;)

314TeR napisał/a:

Owszem mogą być - ale używaj normalnie XP przez tydzień... sam go restartniesz po tym jak ci wcieło niewiadomo gdzie 75% pamięci...

Oj, z tą pamięcią to prawda. Ja w pracy hibernuję windowsy zamiast zamykać - i właśnie gdzieś pod koniec tygodnia aż piszczą o pełen reset.

314TeR 
Admin

drew napisał/a:
No to już nie pamiętam, dlaczego nie wziąłem debiana... Może z czystej przekory, bo wszyscy go biorą?

Raczej nie wszyscy... a jego potęgą własnie jest system zarządania pakietami... nawer BSD mimo dobrych portsów wg mnie wysiada.

Polecam bobawić się nim, późniejsza administracja jest już pestką.

Odpowiedz do tematu