Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006
To proste - czytasz na przykład regularnie jakieś forum z wiadomościami. Onet, WP, Interię lub inne, tematyczne (ja na przykład kilka politycznych i komputerowych).
Nie chce Ci się zaglądać tam co pół godziny aby sprawdzić czy jest jakiś nowy wpis, nowa wiadomość. Szczególnie, jeśli jest to forum bardzo specjalizowane (np. kolekcjonerów dzisków do orzechów) na którym wpisy pojawiają się bardzo rzadko. Albo czytasz czyjegoś bloga i nie chce Ci się zaglądać do niego codziennie "czy aby już jest jakiś nowy wpis?"
W takich sytuacjach zaprzęgasz RSS: jeśli dana strona oferuje RSS to wrzucasz jej adres do specjalnego czytnika RSS i w nim od razu pojawia się informacja, że na danej stronie jest nowy wpis - wraz z jego tytułem i krótką informacją. Widzisz to tak samo, jakbyś dostawała nowego 'maila' - możesz odznaczyć co juz czytałaś a co nie.
Zatem zamiast robić co jakiś czas 'rundkę po stronach' otwierasz jeden program, w którym w jednym miejscu masz pełną informację co gdzie i kiedy się pojawiło. Jak któraś z tych informacji Cię interesuje - klikasz - i już jesteś na danej stronie zawierającej tę informację!
Co do czytników RSS - jest tego pewnie sporo. W Firefoxie jest wbudowany bardzo prosty a jako dodatek (rozszerzenie) - dużo lepszy. Są też inne, działające jako osobne aplikacje, ale ich nie używałem, więc się nie wypowiadam. Generalnie na hasło "czytnik RSS" pewnie coś się w internecie znajdzie.
Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania - chętnie odpowiem.
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006
wielkie dzieki, wlasnie staram sie cos zadzialac i sprawdzic jak to bedzie pracowalo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum