Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 31 Paź, 2006 program do przeróbki dźwięku?
Niech mi ktoś poleci jakiś program do przeróbki plików dźwiękowych.
Mam muzyczkę w formacie .wav i .mp3, a potrzebuję ją przekształcić na rozszerzenie .mid
Oczywiście, potrzebuję to zrobić... żeby urozmaicić dzwonki w komórce (Siemens ME75).
Szukam programu (najchętniej darmowego i w polskiej wersji językowej).
Niech ktoś coś doradzi...
Tak jak zerknąłem w googlach, to ME75 podobno obsługuje formaty dzwonków: amr (powiedzmy, że coś w stylu mp3, czyli skompresowane kosztem jakości), wav (ale żeby działały na komórce muszą chyba mieć częstotliwość próbkowania co najwyżej 16 kHz i mid(i) - czyli sama melodia (można w przybliżeniu powiedzieć, że to zapis nutowy z informacją co na jakim instrumencie ma być odegrane - najmniej wierne oryginałowi, ale i najmniej miejsca zajmuje).
Do konwersji do formatu AMR można użyć programu AMR Audio Converter, a żeby zmniejszyć wspomnianą częstotliwość próbkowania w WAVach C65 Wav Converter
Oba znajdziesz na stronie http://www.siemensy.pl/mo...wcat.php?cid=44
Z tego co widzę to ten AMR Converter jest w wersji shareware - więc może lepszy będzie freewerowy Mobile AMR converter. A jeśli by nie działały, to polecam google i zapytanie w stylu:
(mp3 OR wav) "to amr"
lub po polskiemu:
(mp3 OR wav) "(na OR do) amr"
ew. można dodać jeszcze słowo: siemens
A jeślibyś jednak chciała przekonwertować na midi, to szukaj:
(mp3 OR wav) "to (mid OR midi)"
(mp3 OR wav) "(na OR do) (mid OR midi)"
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sro 01 Lis, 2006
Mirek, dzięki... rozjaśniłeś mi troszkę.
To już wiem, dlaczego mi nie chciały się odtwarzać melodie w formacie wav (nie ta częstotliwość).
Wrócę wieczorkiem z cmentarza, to poszukam na necie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum