Wysłany: Wto 24 Sty, 2006 Problem z przyłączeniem się do sieci LAN w Robbo
Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc w kwestii dostępu sieci LAN firmy Robbo (czyli wymiany informacji z prędkością 100Mb/s między komputerami w sieci.
Nie wiem jak to ustawić. Kiedy wchodzę w aplikację MOJE MIEJSCE SIECIOWE a następnie WYśWIETL KOMPUTERY GRUPY ROBOCZEJ po pewnym namyśle komputera wyskakuje mi komunikat GRUPA ROBOCZA JEST NIEDOSTęPNY.MOżESZ NIE MIEć UPRAWNIEń DO UżYWANIA TEGO ZASOBU SIECIOWEGO.SKONTAKTUJ SIę Z ADMINISTRATOREM TEGO SERWERA, ABY UZYSKAć UPRAWNIENIA DOSTęPU a cuit poniżej wyskakuje: NIE MOżNA ODNALEść śCIEżKI SIECIOWEJ.
Miałem zapewnienie od przedstawiciela firmy Robbo (Pana Edwina Frąckiewicza) iż połączenia te nie są zablokowane. Więc w czym tkwi błąd.Czego nie zrobiłem i wogóle proszę o pomoc krok po kroku zrobić aby to ruszyło. Chciałbym także wymieniać dane miedzy komputerami w siecie LAN a ma dużo ciekawych pozycji.
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sro 25 Sty, 2006
Masz uruchomiony jakiś firewall co ci blokuje dostęp, lub coś innego namieszane w systemie... konfiguracja internetu tu nie ma nic do rzeczy, a jedynie systemu.
Natomiast inna sprawa, że nie polecam uzywania takiego rozwiązania jeśli nie wie co się robi i jak udostępnia takie zasoby z ograniczeniami dostępu. Windowsowskie SMB jest potencjalnie niebezpieczne i jest sporo exploitów i wirusów atakujących komputer przez niezabezpieczony/nieskonfigurowany poprawnie system.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum