Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2005 problem z monitorem ?
Znajomy ma monitorek LCD, kupił to w zestawie z kompem i zainstalowanym systemem. Wszystko chodziło ok, ale pewnego dnia po zabawie w sprzątanie i odłaczanie i podłączanie kabelków ... przestało działać.
Objaw jest taki że komputer startuje, jest ekran windowsowy ... biegający pasek , a potem monitor przechodzi w Power Saving Mode, system jak słyszę w tle się starrtuje bo przy próbie wyłączenia klawiszem Off jest charakterystyczny dźwięk muzyczki przy wylogowaniu z systemu.
W trybie awaryjnym, VGA itp, można się zalogować normalnie do systemu.
Co jest nie tak ?
Mam przeinstalować ?
drivery ATI sie zwaliły ?
a i jeszcze dziwnie że pokazuje mi dwa drivery, jeden ok , ale po co mu drugi okreslany jako Secondary ?
Monitory LCD pracują z dużo niższą częstotliwościa odświażania niż CRT - jak zgasło wchodząc w tryb graficzny windows to znaczy, że użytkownik przegiął z:
a. częstotliwością odświeżania - max 75Hz
b. rozdzielczością: max 1024x768 dla 15":, max 1280x1024 dla 17 i 19"
Domyślne - i dające najlepsze wyniki ustawienia to:
15" = 1024x768@60Hz
17,19" = 1280x1024@60-70Hz
Wysoki pisk w monitorze CRT = uszkadzający się układ wysokiego napięcia, wkurzające ale może działać jeszcze latami...
a wlasnie co sie dzieje z monitorem jesli slychac taki dosc wysoki pisk (i nie jest to mysz w monitorze) i nie wystarczy "rozmagnesowanie"
IMHO to jakaś przetwornica zaczęła Ci piszczeć
Po prostu poluzowało się uzwojenie na cewkach i jeśli nie pomaga walnięcie pięścią, tzw. piąchopiryna, to może czas dać go do jakiegoś serwisu żeby sprawdzili dokładniej. O ile Ci oczywiście przeszkadza ten pisk - mój piszczał, ale już przestał
_________________ A.E.D.D.I.N.: Artificial Electronic Device Designed for Infiltration and Nullification
a wlasnie co sie dzieje z monitorem jesli slychac taki dosc wysoki pisk (i nie jest to mysz w monitorze) i nie wystarczy "rozmagnesowanie"
Jeśli jest to LCD to piszczy przetwornica. Najczęściej w trybie uśpienia monitora. Najczęściej jest to wada fabryczna. Ciekawostką jest fakt, że niektórzy tego pisku nie słyszą.
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2005 Re: problem z monitorem ?
tomasz-dominik napisał/a:
[...]
a i jeszcze dziwnie że pokazuje mi dwa drivery, jeden ok , ale po co mu drugi okreslany jako Secondary ?
Monitory LCD mają często dwa wejścia, jedno powiedzmy standardowe, VGA, a drugie DVI, a AFAIK karty ATI posiadają także dwa analogiczne wyjścia i zdaje się że można do takiej karty grafiki podłączyć dwa monitory oznaczane właśnie jako primary i secondary... może tu tkwi problem? albo coś się windowsowi poprzestawiało, albo ktoś pomylił kabelki
_________________ A.E.D.D.I.N.: Artificial Electronic Device Designed for Infiltration and Nullification
Driver to jest tylko jeden, bo do grafy. Jeśli używasz jednego monitora nie ma szans na drugi driver - system go nie załaduje nie znajdując urzadzenia. "Secondary" to wynik trybu pracy karty z dwoma wyjściami - (dowolnie DVI-DVI, DVI-VGA, VGA-TV-out) nie wiem jak to jest w Ati (nigdy nie miałem) ale w nVidii tryb się nazywa DualView i można go aktywować nawet mając jeden monitor, tyle że się pierniczy nieco...
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
Wysłany: Wto 12 Kwi, 2005
piachopiryna nie dzialala wiec cholera-monitor poszedl do serwisu
a moze wlaczyl sie tryb tv-out mialem tak ze obraz byl na monitorze tylko do czasu zaladowania systemu pozniej przezucal sie na telewizor sprawdz czy nie jest czasami wlaczony tv-out
_________________ new misiaczek - better misiaczek
to albo telewizorem, albo trybem awaryjnym to załatwisz
_________________ +===================================+
TRAIN Yourself To Let go of Everything You Fear to Loose Than YOU BE FREE !!!!
+===================================+
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum