Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Poradnik emule
Autor Wiadomość
tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
  Wysłany: Wto 20 Wrz, 2005   Poradnik emule

Zakładając ten wątek mam na celu wymianę doświadczeń w konfiguracji emula oraz pomoc w rozwiązywaniu problemów z nim związanych.

Jako pierwszy mam zapytanie z jakiej wersji emula korzystacie oraz jakie macie parametry konfiguracji emula, startowe czy modyfikowaliście ? i jakie osiągi w download osiągacie w zależności od łącza.

Najlepiej podawać te informacje w formacie;
1. wersja emula (mod)
2. parametry konfiguracyjne
3. max download, średni download
4. szybkość łącza własnego operatora, oraz nazwa operatora

marekneon 
totalny rekordzista
ROBI KANAPKĘ

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2005   

emule0.46a
specjalnie go nie ustawiałem, ale chętnie się dowiem jak osiołka podkręcić

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2005   

marekneon napisał/a:
emule0.46a

Osiołka najlepiej podkręcić marchewką. Ewentualnie kijkiem. Niektórzy stosują oba czynniki podkręcające jednocześnie (znana metoda "kija i marchewki")
Niektóre osiołki lubią filozofować. Takiego Kłapouchego kręcił, na przykład, tylko Krzyś. Jak się nie ma Krzysia pod ręką, można spróbować kręcić bicz z piasku i niepokornego osiołka tym biczykiem bo pleckach, po zadku... W takiej sytuacji osiołek ma dwa wyjścia: albo ruszy do przodu, albo zaprze się kopytami i zacznie ryczeć "I-EEEE, I-EEEE"
Rycząc IE osiołek ma na myśli Internet Explorera, który również jest programem peer-to-peer. To znaczy przy jego pomocy możesz ściągnąć coś z internetu. I internet może coś ściągnąć od ciebie.
Innym znanym programem jest e-mule. Czyli elektroniczny muł. Muł to taki osioł, tylko skundlony z koniem. Ale niech się cieszy, że nie szczeka, bo taka impreza była...
Koń jaki jest, każdy widzi. Dlatego o koniu opowiemy kiedy indziej.

Życzę miłej nocy.

p.s. przepraszam - nie mogłem się powstrzymać :)

Kaffi 
Moderator
Z czeluści piekielnych ;-)

Wysłany: Sro 21 Wrz, 2005   

drew napisał/a:
marekneon napisał/a:
emule0.46a

Osiołka najlepiej podkręcić marchewką. Ewentualnie kijkiem. Niektórzy stosują oba czynniki podkręcające jednocześnie (znana metoda "kija i marchewki")
Niektóre osiołki lubią filozofować. Takiego Kłapouchego kręcił, na przykład, tylko Krzyś. Jak się nie ma Krzysia pod ręką, można spróbować kręcić bicz z piasku i niepokornego osiołka tym biczykiem bo pleckach, po zadku... W takiej sytuacji osiołek ma dwa wyjścia: albo ruszy do przodu, albo zaprze się kopytami i zacznie ryczeć "I-EEEE, I-EEEE"
Rycząc IE osiołek ma na myśli Internet Explorera, który również jest programem peer-to-peer. To znaczy przy jego pomocy możesz ściągnąć coś z internetu. I internet może coś ściągnąć od ciebie.
Innym znanym programem jest e-mule. Czyli elektroniczny muł. Muł to taki osioł, tylko skundlony z koniem. Ale niech się cieszy, że nie szczeka, bo taka impreza była...
Koń jaki jest, każdy widzi. Dlatego o koniu opowiemy kiedy indziej.

Buahahahahahaha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol:
To było piękne :mrgreen:

"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

no w morde ... juz miałem dać Ostrzeżenie, ale zobaczyłem kto to napisał :roll: :lol:

marekneon napisał/a:

generalnie jest kilka opcji o których należy pamiętać;
jeżeli mamy ustawiony limit na wysyłanie (upload) poniżej 11 kb/s to mamy limitowane pobieranie ...
jeżeli ustawimy zbyt duż ilość zapytań na 5 sce w opcjach zaawansowanych (standardowo 20) to możemy byc blokowani przez serwery ... ale za to szybciej rozpędzimy emula na początku po jego właczeniu .. nie polecam wartości pow. 50

mam wersje 0.46 c

Destiny 
totalny rekordzista

tomasz-dominik napisał/a:
no w morde ... juz miałem dać Ostrzeżenie, ale zobaczyłem kto to napisał

czy to znaczy, że są jakieś specjane ulgi? hymmm... pewnie się trzeba wkupić książkami... :shock: tak wiem, ten wątek jest gdzie indziej :wink:

radok 
znany gawędziarz

Ogólnie mam do muła dystans. Próbowałem parę razy podejść ale "kopał" :wink: Transfery były słabe, a kolejki do plików ogromne. Częściej używam Odc i nie narzekam.

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Generalnie próbowałem wielu rzeczy i sieć e-donkey (e-mule) oraz overnet/kademlia spełniły najwięcej moich oczekiwań. DC jest dobry do wymiany - w moim przekonaniu - w pewnych gronach znajomych, grupach zainteresowań. Do poszukiwania i pobierania rzeczy, że tak określę, uniwersalnych wolę e-mule.

Do muła trzeba mieć cierpliwość. Długo stoi w kolejkach i, wydaje mi się, wyraźnie zwalnia gdy plik jest prawie cały. To ostatnie to chyba działanie specjalnie pomyślane na to, aby jak najwięcej źródeł było w sieci (bo zwykle jak dociągniesz plik, to go usuwasz z muła - więc działanie jest uzasadnione 'dla dobra społecznego' :) )

Obecnie nie wykorzystuję muła tylko mldonkey (linux) więc trudno mi się wypowiadać. Generalnie widzę, że ma on lepsze i gorsze dni - od czego to zależy, nie udało mi się okreslić.
Ostatnio ciągnąłem np. dvd z dystrybucją linuxa - jednego dnia szło na max'a, drugiego dnia ten sam plik prawie nie miał źródeł - a byłem podłączony do tego samego serwera.

Zatem jak w każdej zaawansowanej technologii odrobina magii nie zawadzi i odprawienie guseł z wykorzystaniem czarnej świeczki i włosia rudego kota nie zawadzi ;)

p.s. T-D, jesli chciałeś dać ostrzeżenie to dawaj - pisałem jako normalny użytkownik i nie mogę być traktowany ulgowo.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

drew napisał/a:
T-D, jesli chciałeś dać ostrzeżenie to dawaj - pisałem jako normalny użytkownik i nie mogę być traktowany ulgowo.

Jakbym chciał dawać ostrzeżenia za uciekanie z watków to znam przynajmniej dwóch kandydatów co mieli by już bana na pisanie :lol:

a co do Mułka ... hmm, rzyczywiście jest kapryśny .... sporo pomagają tzw. mody ... Sivka, Pawcio itp. ale tzreba wiedzieć, a raczej próbować je dobrze konfigurować w zależności od szybkości łącza i jego specyfiki (LAN, ADSL itd.)

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Gadułki przeniesione do Off Topica 8)

http://www.slowicza.org/phpbb/viewtopic.php?t=1116

RoY 
znany gawędziarz

Z doświadczenia wiem, że emule można trochę przyśpieszyć zmieniając co jakiś czas serwer. Wtedy aktualizują się źródła i jakoś ciągnie.

mcjackal 
czasem gawędzi
Licencjonowany Trener NLP

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2005   koniec gdybania

dobra .. macie .. jeszcze gorące ... 2h zabawy i oto jest - niech Wam służy :

http://www.szakal.pl/emule/index.html

ewentualne poprawki np literówki .. poprawie dzisiaj ale później, bo teraz ide kimać :P

acha stąd że śmigam na 1280x1024 taką rozdziałkę przyjałem, jak chcesz pominac oczopląs podczas czytania ... przestaw rozdziałkę, albo poczekaj aż to poprawię na wersję na mikro pulpity :P :P

serio ide kimać :P

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2005   

Przeczytałem Twoją konfigurację i mam jedno pytanie:
dlaczego wszystkie priorytety ustawiasz na najwyższe?

Wydawało mi się, że priorytet służy do sterowania kolejnością:
- w przypadku serwerów - kolejnością podłączania (próbuje podłączać się najpierw do tych z najwyższym)
- w przypadku downloadów - kolejnością wyszukiwania źródeł (najpierw wyszukuje te z najwyższym)
- w przypadku uploadów - kolejnością 'wpuszczania' zasysaczy - najpier wpuszcza tych, co chcą pobrać pliki z wyższym priorytetem

Wydawało mi się, że jesli ustawisz wszystkie priorytety na wysoki to będzie ten sam efekt, jakbyś wszystkie ustawił na średni lub wszystkie na niski. Czy jest inaczej?

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

drew napisał/a:
Wydawało mi się, że jesli ustawisz wszystkie priorytety na wysoki to będzie ten sam efekt, jakbyś wszystkie ustawił na średni lub wszystkie na niski. Czy jest inaczej?

Według mnie również tak będzie :roll:
nie rozumiem ...

Jako te z wysokim priorytetem zazwyczaj ustawiam te serwery co mają dużą ilość plików, ale wśród pierwszej trójki wybieram ten co ma najniższe pingi.

mcjackal napisał/a:
acha stąd że śmigam na 1280x1024 taką rozdziałkę przyjałem
o kurde ... faktycznie cienko się to czyta, ale dałem radę ;-)

to jeszcze zanim zacznę próbować skorygować swoje ustawienia to powiedz jakie osiągasz transfery, mam na myśli średni transfer dla sesji.. 8)

mcjackal 
czasem gawędzi
Licencjonowany Trener NLP

tomasz-dominik napisał/a:
drew napisał/a:

Według mnie również tak będzie :roll:
nie rozumiem ...

Jako te z wysokim priorytetem zazwyczaj ustawiam te serwery co mają dużą ilość plików, ale wśród pierwszej trójki wybieram ten co ma najniższe pingi.

mcjackal napisał/a:
acha stąd że śmigam na 1280x1024 taką rozdziałkę przyjałem
o kurde ... faktycznie cienko się to czyta, ale dałem radę ;-)

to jeszcze zanim zacznę próbować skorygować swoje ustawienia to powiedz jakie osiągasz transfery, mam na myśli średni transfer dla sesji.. 8)

nasyca mi kable :P rozpedza się zajebiście i jedynym ograniczeniem jest pojemność pasma :D

[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2005 ]
drew napisał/a:
Przeczytałem Twoją konfigurację i mam jedno pytanie:
dlaczego wszystkie priorytety ustawiasz na najwyższe?

Wydawało mi się, że priorytet służy do sterowania kolejnością:
- w przypadku serwerów - kolejnością podłączania (próbuje podłączać się najpierw do tych z najwyższym)
- w przypadku downloadów - kolejnością wyszukiwania źródeł (najpierw wyszukuje te z najwyższym)
- w przypadku uploadów - kolejnością 'wpuszczania' zasysaczy - najpier wpuszcza tych, co chcą pobrać pliki z wyższym priorytetem

owszem w obu przypadkach, służą do tego o czym piszesz i spełniają nie tylko taką rolę - jest inaczej niż inaczej :P :D

Odpowiedz do tematu