Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Mapa do GPS-a
Autor Wiadomość
M4b 
totalny rekordzista
Brak tytułu :)

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Sob 18 Lut, 2006   Mapa do GPS-a

Sąsiedzi, czy ma ktoś może soft GPMapa w wersji dla GPS-a Garmin (najchętniej ver 4.0)??

shortt 
nie boi się klawiatury
Capehorn

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Nie 19 Lut, 2006   

Witam,

Mam wgraną w Legenda C mapę Wawy i okolic i musze stwierdzic ze jest zaje......a!!! Pochodzi wlasnie z Gpmapy 4.0. Miły Pan w sklepie ze takowym sprzętem wgrał mi ją za totalne free jako demo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A co do samej mapy i możliwości pozyskania jej od sąsiadów:

Aby w ogóle rozpocząć instalację trzeba posiadać klucz elektroniczny dostarczony wraz z softem (jeden z pięciu szt.) i zarejestrować go podczas instalacji na serwerze producenta. Tym sposobem Rozpoczyna się instalacje - niestety tylko na jednym kompie - ponieważ drugi raz na ten sam klucz się nie da, bo został on już "odhaczony" na serwku :| .
Dostarczane jest 5 kluczy na wypadek awarii Windy i konieczności reinstalu, zmiany kompa itp. Nie da się jednak zacząć instalacji na klucz inny niż w kolejności, tzn. zacząć od drugiego czy trzeciego. Inna sprawa, że w momencie wykorzystania drugiego klucza pierwszy traci ważność.
Wiem, że Polak potrafi i jakiś crack się znajdzie (przy cenie oscylującej w okolicach 700 PLN nepewno !!! ) tylko czy to o tochodzi? Mapa jest naprawdę tak szczegółowa, że nakłąd pracy jaki został włożony w jej stworzenie niestety musi być wart wiele.

Pozdrawiam.

M4b 
totalny rekordzista

Widzisz, zanim podejmę decyzję o zakupie, chcę zobaczyć jak to z moim GPSem zadziała i czy w ogóle.
Mam kilkuletniego Street Pilota Color i nie wiem czy inwestycja w kartę pamięci i samą mapę dla tego modelu ma jakikolwiek sens.
Stąd moje pytanie.
A o tych obostrzeniach instalacyjnych nie miałem pojęcia.

Ten GPS ma mapę ogólną całego świata, i nie jeden raz mnie wyprowadził z kłopotów, ale w miastach jest bezużyteczny. Poza tym ta mapa nie udziela komunikatów o kierunku jazdy tylko pokazuje położenie na wyznaczonej, zdefiniowanej trasie i pokazuje ogólny kierunek do puknktu przeznaczenia po linni prostej, wraz z pozostałym dystansem w linii prostej i pozostałym czasem liczonym na podstawie prędkości w danej chwili i tegoż dystsnsu w linii prostej. Posiłkująć się lekko np. atlasem jedzie się o wiele wiele łatwiej, ale to takie troszkę protetyczne łączenie tego co GPS z mapą dziiaj robi sam. Poza Polską to mimo wszystko nadal ogromne ułatwienie, ale w Polsce już co najwyżej średnio użyteczny dzisiaj nawigator.
Można go co prawda połączyć kablem z notebookiem i używać jako wskaźnik z oprogramowaniem na kompie (np. MS Auto Route) ale znów, albo musisz mieć kogoś kto będzie na bieżąco tego kompa obsługiwał, albo specjalny uchwyt żeby komp nie pierdyknął z siedzenia w czasie jazdy.
Tak czy siak - kłopotliwe.

shortt 
nie boi się klawiatury
Capehorn

Gpmapa 4.0 to pierwsza wersja autoroutowalna. Tzn. kieruje po drogach lub po bezdrożu. W Legend C nawet mapa bazowa kieruje po drodze zaznacznoej w mapie i udziela ostrzeenie o zbliząjących się zwrotach (predefiniowalne ostrzeżenia). Gorąco polecma Gpmapę (tylko ta cena :( ) - musiałbyś tylko wyczaić czy współracuje ona z Twoim GPS-em.
Jeśli chodzi o wgraną mapę Wawy i okolic to do dyspozycji masz: w pełni routowalną mapę Wawy ze wszystkimi ulicami i numerami domów, POI (Points of Interest) apteki, szkoły, szpitale, sklepy, galerie, bankomaty, stacje paliw, hotele, atrakcje turystyczne i wiele, wiele innych.
Mapa przelicza również trasę alternatywną jeżeli zjedziesz z wyznaczonego routa. Co mnie najbardziej rozwaliło to to, że mapa uwzględnia w nawigacji dorgi jednokierunkowe i zakazy / nakazy skrętu !

Kiedyś kupię pełną wersję!

Pozdrawiam,

M4b 
totalny rekordzista

Chyba nie pozostaje nic innego jak napisać pytanko na stronce www.garmin.pl ...
Jeśli odpowiedź będzie pozytywna to inwestycja w kartę pamięci i mapę ...
Tylko te ceny ... Karta pamięci to wydatek ok 400-600 zł, a do tego mapa.
W mordeczkę, chyba taniej i sensowniej wyjdzie kupić jakiegoś małego palmtopa z modułem GPS (np. ACER N35 - 1069 zł w detalu) i do niego dokupić mapę, a tych jest już wybór zdecydowanie szerszy i są tańsze.

shortt 
nie boi się klawiatury
Capehorn

M4b napisał/a:
sensowniej wyjdzie kupić jakiegoś małego palmtopa z modułem GPS

Osobiście jestem przeciwnikiem palmów z GPS, patrz:
http://www.slowicza.org/phpbb/viewtopic.php?t=1581

Polecam sprzedanie sprzęta którym obecnie śmigasz i zakup Legenda C.

M4b napisał/a:
Chyba nie pozostaje nic innego jak napisać pytanko na stronce www.garmin.pl

a nie lepiej zadać ptanie na stronie producenta GpMapy? Oni chyba będą lepiej wiedzieć na jakich sprzętach ich soft śmiga.

Swoją drogą to troche offtopic sie zrobił bo przechodzimy do harware :P

Pozdrawiam

M4b 
totalny rekordzista

Trudno utrzymać się ściśle w wątku SOFT :)
Soft i hard się nierozerwalnię łączą i dlatego trudno sztywno to dzielić :)

To moja zabawka ( http://www.garmin.com/products/colorMap ), kupiłem ją 4 lata temu. Niby niedawno a juz wieki temu. Technologia tak zasuwa że już jest starociem ...

shortt 
nie boi się klawiatury
Capehorn

Wysłany: Pią 24 Lut, 2006   

Sprawdziłem - GPMapa w wer. 4.0 bezproblemowo śmiga na twoim sprzęcie.

PS. Czy słyszałeś może o geocaching'u? :?: :idea:

Odpowiedz do tematu