woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
Wysłany: Pią 17 Lut, 2006 Google vs Yahoo
nie jestem pewna jak to bylo: co bylo wczesniej w Chinach - Google czy Yahoo (a moze jakis inny wielki???). I czy prawda jest, ze google po wejsciu do Chin ma blokady na niektore strony???
_________________ Pora na dobranoc, bo już księżyc świeci, dzieci idą spać, mis po flaszkę leci
Miś, Miś! Świńska rura nie miś! Pięćset złotych! Pięćset złotych dla mnie nie ma, a sam forsą sra!
Tak każda licząca się przeglądarka jest w Chinach ocenzurowana
ostatnią, która nie była ocenzurowana był gogle,
ale i oni podpisali umowę z komunistami,
dlatego obecnie brak jest jakichkolwiek wolnych i niezależnych przeglądarek
_________________ Pora na dobranoc, bo już księżyc świeci, dzieci idą spać, mis po flaszkę leci
Miś, Miś! Świńska rura nie miś! Pięćset złotych! Pięćset złotych dla mnie nie ma, a sam forsą sra!
Czytałam jakiś czas temu w Wyborczej, że Goolgle tłumaczył się z ocenzurowania mówiąc, że takie działania wymusza na nich lokalne prawo i muszą go przestrzegać.
Ciekawie natomiast do tematu podszedł Microsoft, który nie mogąc wyświetlać niektórych ston (np. blogów) zamieszcza (bądź będzie - nie pamietam dokładnie) informację, że dana strona jest po prostu zablokowana - a nie standardowo, ze przeglądarka nie może znaleźć strony. Ponadto, zablokowane strony w Chinach (wspomniane blogi) mają być dostepne z innych krajów pod tym samym adresem.
Dzięki temu rząd nie może się przyczepić, a oni nie ułatwiają im cenzury.
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
Wysłany: Sob 18 Lut, 2006
czyli chinska cenzura ma sie dobrze wszystko jest sprawdzane i tylko nieliczni(ktorzy ryzykuja) moga korzystac z "ocenzurowanych" stron - za pomoca jakis programikow do odblokowania blokad (!)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum