Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
WENTYLACJA
Autor Wiadomość
aneta
nie boi się klawiatury

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2005   

Nie wyobrażam sobie mieć smrodów w domu od sąsiadów , jest to dla mnie nie do przyjęcia. Czekam na Panów z MH zobaczymy co oni poradzą
w najgorszym wypadku czekamnie zmiana kratki wentylacyjnej, którą bedzie mozna zamykać.

gawron 
totalny rekordzista

aneta napisał/a:
Nie wyobrażam sobie mieć smrodów w domu od sąsiadów , jest to dla mnie nie do przyjęcia.

:shock: rety jakich Ty Masz sasiadow??? :lol:
az tak u nich smierdzi??? :lol:

ja tez czuje zapachy gotowania ale smrodem ich bym nie nazwal 8)

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

aneta napisał/a:
Nie wyobrażam sobie mieć smrodów w domu od sąsiadów , jest to dla mnie nie do przyjęcia. Czekam na Panów z MH zobaczymy co oni poradzą
w najgorszym wypadku czekamnie zmiana kratki wentylacyjnej, którą bedzie mozna zamykać.

U mnie jest zainstalowany okap z wyciągiem połączonym rurą z kanałem wentylacyjnym. Dzięki temu żadnych zapachów nie czuję - te z siąsiectwa nie dochodzą :wink: , a moje są wyciągane. :D

aneta
nie boi się klawiatury

Znalazłam odpowiedż na moje pytanie

Błędem, który wpływa ujemnie na funkcjonowanie wentylacji na etapie eksploatacji jest instalacja okapów kuchennych podłączonych bezpośrednio do przewodu wentylacyjnego.
Budynki wzniesione przed rokiem 2000 a wyposażone w instalację wentylacji grawitacyjnej
posiadają zbiorcze kanały wentylacyjne. Instalacja taka działa w ten sposób, że ten sam kanał obsługuje co drugą kondygnację tzn., że mieszkańcy parteru, drugiego, czwartego i szóstego piętra korzystają ze wspólnego kanału. Założenie okapu do takiej instalacji spowoduje przepychanie powietrza naszym sąsiadom na innych kondygnacjach. Prawo polskie zabrania stosowania takich rozwiązań, ale w praktyce nikt nie sprawdza jak użytkownicy ingerują w funkcjonowanie swojego mieszkania.

A jednak nie można podłączac okapów do klatki wentylacyjnej

dswig 
chętnie gawędzi

aneta napisał/a:
.....
A jednak nie można podłączac okapów do klatki wentylacyjnej

Co roku chodzą kominiarze i nigdy nie zwrócili mi uwagi że mam okap podpięty do wentylacji (nie uruchamiam wentylatora w okapie wiec napewno to nie przeszkadza sąsiadom, nawet jeżeli mamy wspólną wentylacje). Z tego wniosek że, albo to nie jest prawdą albo oni się nie znają albo im na tym nie zależy (najbardziej prawdopodobne).

aneta
nie boi się klawiatury

kiedys wisiała kartka informacyjna na albatrosów ( tablica ogłoszeń ) że do kratki wentylacyjnej nie można podpinać okapów etc, to samo mówił mi dzisiaj mój kolega, który mieszka na Ursynowie, że u nich też jest to zabronione

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

dswig napisał/a:
Co roku chodzą kominiarze i nigdy nie zwrócili mi uwagi że mam okap podpięty do wentylacji...

U mnie też co roku są i wcale się nie czepiają. :shock: :P Dodam, że zawsze oglądają rurę łączącą i otwór i wszystko jest OKI :D . Może jednak ten przepis się do nas nie stosuje. :?: :?: :?:

sepus
nie boi się odezwać

aneta ma racje. Przynajmniej na Albatrosów jest wentylacja grawitacyjna, co oznacza, że nie wolno montować ani okapów z wentylatorem ani też żadnych wentylatorków w łazience. Oczywiście nikt nic nie mówił a kominiarze byli co roku na kontroli. Teraz nagłe oświecenie i musiałem przerabiać, bo miałem wszystko co tylko mieć nie można było.
Sprawa wyszła, bo też waliło mi w kuchni spalinami i bardzo wesoła sprawa okazało się, że smrody z garażu przedostają się nieszczelnym szybem wentylacyjnym do mojego kanału, który jest zabetonowany (strop) na wysokości kolejnego piętra i w efekcie wszystko się cofa i jest wdmuchiwane do mojego mieszkania, tak więc przez jakiś okres czasu miałem rankiem jak w garażu. Oczywiście jest to już przerobione ale nie będę Was zanudzał jak to wszystko się odbywało. Jest ok ale od ideału to bardzo ale to bardzo daleko.
U nas na Alba. każdy ma osobny kanał wentylacyjny i to nie tylko od pieca, bo to jest bezwzględny obowiązek ale i normalny, tyle że są one bardzo nieszczelne. Jest rozwiązanie wpuszczenia rury do kanału aż z dachu ale z uwagi na tandetne wykonanie tych kanałów oraz koszta takiego przedsięwzięcia podziękowałem kominiarzom za takie rozwiązanie.
Z wentylacją to jest raczej kanał i to trudny do przeskoczenia, na co nie ma złotego środka, bo dla konkretnego lokatora może być inne rozwiązanie. Tutaj bez kominiarza raczej się nie obejdzie,

dswig 
chętnie gawędzi

Wysłany: Pon 02 Maj, 2005   

Dlatego ciesze się że nie mam piecyka gazowego w mieszkaniu. Przy takim stanie wentylacji takie urządzenie nie jest bezpieczne (wiem że są różne zabezpieczenia i czujniki ale one też potrafią zawieść)

kasianka 
nie boi się klawiatury

Wysłany: Wto 03 Maj, 2005   

ja na szczęście mam sąsiadów co dobrze gotują bo jedyne co do mnie czasem dolatuje to przyjemny zapach
a kominiarz jak chodził nawet nie próbował mi zwrócić uwagi bo u mnie część kratki jest zabudowana ale kazałam mu wdrapac się na stołek i na blat a ze wygladałam groźnie...

gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Pon 23 Maj, 2005   

Ignac napisał/a:
dswig napisał/a:
Co roku chodzą kominiarze i nigdy nie zwrócili mi uwagi że mam okap podpięty do wentylacji...

U mnie też co roku są i wcale się nie czepiają. :shock: :P Dodam, że zawsze oglądają rurę łączącą i otwór i wszystko jest OKI :D . Może jednak ten przepis się do nas nie stosuje. :?: :?: :?:

byl dzisiaj i tez sie nie czepial.
zaryzykowalem i zapytalem - mozna czy nie mozna??? - odp. mozna...

Odpowiedz do tematu