Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przyzwyczajenia sasiadow
Autor Wiadomość
Wojtekk 
szybki pisarz

Wysłany: Sro 21 Wrz, 2005   

OK,
wszyscy mają wspaniałych lub prawie wspaniałych sąsiadów, ale z tego co zauważyłem rotacja mieszkańców na tym osiedlu jest spora i może tak się zdarzyć, że za rok będziemy mieli zupełnie innych sąsiadów (oby też wspaniałych) :wink:

W ciągu pół roku na moim piętrze tylko zmienili się sąsiedzi w dwóch lokalach...

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

Wysłany: Sro 21 Wrz, 2005   

A u mnie są ci sami co na początku :roll: ... ale to chyba dobrze bo już się do nich przyzwyczaiłem. 8) :lol:

Kaffi 
Moderator
Z czeluści piekielnych ;-)

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Czw 22 Wrz, 2005   

Nad nami mieszkanie jest wynajmowane, więc sąsiadów mamy już trzecich lub czwartych. Mieszkanie obok też już ma chyba drugich albo trzecich lokatorów, może też jest wynajmowane aczkolwiek nie jestem pewna.

"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

Wstyd się przyznać, ale tylko niektorych sasiadow identyfikuje ze swojej klatki, kilka osob z klatek obok... z drugiej strony, kiedy rzadko kto mowi lub odpowiada "dzień dobry", jakby to byla jakas ujma na honorze, to nic dziwnego, ze sie czlowieka nie kojarzy. Serdeczne pozdrowienia do sasiada z góry, ktoremu nie przechodzi przez gardło odpowiedz na "dzien dobry"

Kaffi 
Moderator
Z czeluści piekielnych ;-)

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

Ja też niewiele osób kojarzę czy to z naszej klatki, ale to chyba klasyka... W końcu nikt na ławkach przed blokiem nie wysiaduje ;-) więc ciężko zidentyfikować każdego sąsiada. Łatwiej pewnie mają rodzice którzy zapoznania dokonują na placu zabaw - tam to pewnie każdy zna każdego ;-) .
Co do "dzień dobry" - nie zdarzyło mi się żeby ktoś nie odpowiedział, przecież to taka klasyczna sąsiedzka uprzejmość :) .

"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2005   

ja widze, ze jak ludziom mowie "dzien dobry" lub po prostu usmiecham sie do nich to czasem spotykam sie z takim dziwnym spojrzeniem 8) :shock: nie rozumiem, czy juz nie mozna byc po prostu milym??? :?

mcjackal 
czasem gawędzi
Licencjonowany Trener NLP

miłym zawsze warto być ... i zawsze olewać tych co nie odpowiadają - jak mi ktoś nie odpowiada to przestaję mówić i przejmować się też przestaję :D

dar 
używa klawiatury

woweq napisał/a:
ja widze, ze jak ludziom mowie "dzien dobry" lub po prostu usmiecham sie do nich to czasem spotykam sie z takim dziwnym spojrzeniem 8) :shock: nie rozumiem, czy juz nie mozna byc po prostu milym??? :?
Mnie kilka razy zdarzyło się uszłyszeć "dzień dobry" (na mojej strusięcej ulicy) od zupełnie nieznanych mi ludzi. Zawstydzony swoją ignorancją bardzo gwałtownie i mitygując się odpowiadałem: "dzień dobry, witam, witam". Jacyś fajni i sympatyczni ludzie życzą mi dobrego dnia a ja nawet nie wiem kto mówi :oops: :oops: Eeech. Jeśli trafiłaś woweq, na mnie w takiej chwili, to odwazajemniam Ci się (teraz przynajmniej) milionem najpiękniejszych uśmiechów oraz zyczeniem najbardziej dobrych dni, jakie tylko sobie można wyobrazić. Czego, z resztą, wszystkim życzę :) :) :)

woweq 
totalny rekordzista

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005   

jak to wlasciwie jest - czy to zalezy od spoleczenstwa/kraju/etc.? ze np.: ludziska sobie nieznani mowia "dzien dobry" a w Polsce (choc powoli widze zmiane na lepsze) nadal jakos tak to idzie nam powoli z tym okazywaniem sobie zyczliwosci?
Naprawde milo jest po prostu powiedziec "dzien-dybry" :mrgreen: lub po prostu usmiechnac sie :mrgreen: (moze byc inny rodzaj usmiechu niz ten zielony)

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2005   

sama tego nie rozumiem, to ze kogos na ulicy nie poznaje czasami - zdarza się - coz glowa dziurawa... ale na klatce to juz nawet na wszelki wypadek mowie dzien dobry... :) dziwi mnie tylko akcja: oczy w podlogę i im szybciej przejdę tym lepiej :) albo zwrot na piecie i w drugą stronę - po co sie wysilam i machnac reką?

Wojtekk 
szybki pisarz

bo to Polska jest...
to smutne, ale prawdziwe - na szczęście widać mozolną poprawę...

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

ten mozol moze sie dopiero w trzecim pokoleniu ujawnic :)

woweq 
totalny rekordzista

tylko niech ten "mozol" sie w koncu sie ujawni 8)

Wojtekk 
szybki pisarz

Nie przeczę, twa to i pewnie będzie trwać bardzo długo....
Oby życia starczyło :lol:

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Sro 28 Wrz, 2005   

Zawsze staram sie mówic dziendobry osobom, które znam. Czasami moglo mi sie zdażyć, że poprostu nie zauwazyłam. Miałam jednak kilka razy sytuacje na ulicach naszego osiedla, ze ktoś powiedział mi dziendobry :shock: a osoby ni w zab nie znam/nie kojarze/ nie mam zielonego pojecie, kim jest :roll: :? Dobre wychowanie nakazywało jednak ładnie odpowiedziec, wiec tak też uczyniłam :)

Odpowiedz do tematu