Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Pelikany a sprawa kocia....
Autor Wiadomość
Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

Wysłany: Wto 05 Lip, 2005   

modliszka napisał/a:
...neutralna stefa, wydaje sie byc droga plytowa :wink:

Nie zapomnij tylko, że tam to ja z działkiem czatuję... :twisted: jak będą sierściuchy pomykały pod prąd to nie będzie zmiłuj... 8) :lol: ubije jak psa... :twisted: eeee.... :oops: tzn. jak kota :roll: :lol: (w sumie to wszystko jedno, ważne żebym trafił :twisted: :twisted: :twisted: ).

marekneon 
totalny rekordzista
ROBI KANAPKĘ

Ignac napisał/a:
jak będą sierściuchy pomykały pod prąd to nie będzie zmiłuj... 8) :lol: ubije jak psa... :twisted: eeee.... :oops: tzn. jak kota :roll: :lol: (w sumie to wszystko jedno, ważne żebym trafił :twisted: :twisted: :twisted: ).
Tak Ignac niema zmiłuj trzeba siać siać i siać :D

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Ignac napisał/a:
modliszka napisał/a:
...neutralna stefa, wydaje sie byc droga plytowa :wink:

Nie zapomnij tylko, że tam to ja z działkiem czatuję... :twisted: jak będą sierściuchy pomykały pod prąd to nie będzie zmiłuj... 8) :lol: ubije jak psa... :twisted: eeee.... :oops: tzn. jak kota :roll: :lol: (w sumie to wszystko jedno, ważne żebym trafił :twisted: :twisted: :twisted: ).

chyba drogi Ignac, Ci sie pomerdaly :wink: :mrgreen: ....bo ja o dwukierunkowej mysle, wiec siersciuchy biegac moga, jak im sie podoba :wink: :P nawet w poprzek :wink: :mrgreen:

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

marekneon napisał/a:
Tak Ignac niema zmiłuj trzeba siać siać i siać :D

Nie siej tyle bo rolnikiem zostaniesz. :wink: :lol:

[ Dodano: 2005-07-06, 00:13 ]
modliszka napisał/a:
chyba drogi Ignac, Ci sie pomerdaly :wink: :mrgreen: ....bo ja o dwukierunkowej mysle, wiec siersciuchy biegac moga, jak im sie podoba :wink: :P nawet w poprzek :wink: :mrgreen:

Fakt... :oops: ale dla mnie była tylko jedna droga płytowa... :P a poza tym to bardzo chcę sobie postrzelać i wszystko z jednym mi się kojarzy. :wink: :mrgreen: :twisted:

nuta_pl 
znany gawędziarz
znany ment społeczny

Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202
Wysłany: Sro 06 Lip, 2005   

Biała napisał/a:
-To nie był karmnik, ale ich mieszkanko na słomie w bardzo bardzo zimne dni.
- budka była nie do zlokalizowania nawet z odległości 1 metra :)

skoro budka byla nie do zlokalizowania nawet z odleglosci 1 metra to jak zostala zlokalizowana przez osobe, ktora ja wyrzucila do smietnika?

Biała napisał/a:

- ja wyrzucam żwirek po moim kocie, a tym samym i kupe do śmietnika - czy jestem kretynem ?
- właściciele psów nie wyrzucają po nich kupy do śmietnika - czyli nie są kretynami?
bo tylko kretyni dbają o czystośc :)

[/quote]
odnosze wrazenie, ze nie odczytalas wlasciwego sensu mojego posta. prosze, przeczytaj to jeszcze raz.

[ Dodano: 2005-07-06, 11:03 ]
modliszka napisał/a:
zmieni :!: :!: :!: nalezy wybudowac kotom domek, ustawic go na miedzy z Kwiatkami, tak, zeby koty, ktore przywiazuja sie głownie do miejsca, nie rozlazily sie po calym osiedlu :wink: ...Jak juz sie zaklimatyzują, moze zaczną odwiedzac sasiedztwo :P ...nam nie beda niszczyć zieleni a nowi lokatorzy uciesza sie z obecnosci zwierzat :wink: :mrgreen: ...neutralna stefa, wydaje sie byc droga plytowa :wink:

mam nadzieje, ze wczesniej zostanie zasiegnieta opinia wsrod mieszkancow, w ktorych sasiedztwie taki domek bedzie ustawiony.

prott
milczy i obserwuje

Wysłany: Pią 08 Cze, 2007   

Jagatha napisał/a:
Bywało, że koty bywały w garażach.

Cóż, mnie nigdy by nie przyszło do głowy hodować psa w takim miejscu (śmietnik, garaż). A niektórym w przypadku kotów - jakoś tak.

Co do toksoplazmozy - jest przenoszona przez koty (głównie dzikie). Zakażenie przebiega najczęściej bezobjawowo. Jeśli zachoruje ciężarna (porównuje się poziom przeciwciał z przed i w trakcie ciąży) - kierowana jest na zabieg usunięcia ciąży. Ja nikogo nie mam zamiaru straszyć. To są realia z jakimi ostatnio zderzyła się jedna moja znajoma. A młodych par planujących rodziny jest u nas chyba sporo, po co ma dojść do tragedii?

Zresztą koty tam przebywające nie są nawet szczepione, o roznoszeniu pcheł nie wspomnę. Pchły żyją potem sobie w piaskownicy (którą koty traktują jak toaletę) i kąsają dzieciaki.
To tylko kilka luźnych uwag...

Żeby zarazić się toksoplazmozą należałoby kota co najmniej zjeść i to surowego albo skosztować jego odchodów. Proponuję przestać rozpowszechniać mity o tym jak znajoma znajomej znajomej zachorowała na toksoplazmozę i jaka wielka tragedia przez te koty się stała. Łatwiej zarazić się jedząc mięso z auchan, albo "swojską" kiełbasę

Zosia
nie boi się odezwać

Wysłany: Pon 11 Cze, 2007   

faktem jest a nie mitem z opowieści typu:znajoma znajomej, ze moje dziecko ledwo 1-roczne w ubiegłym roku znalazło się w szpitalu zakaźnym z ostra biegunką , po dwutygodniowym ciągłym za przeproszeniem "sraniu" okazało sie, ze dziecko miało jersinię, podłą bakterie , którą jako dowiedziałam się jest przenoszona przez zwierzeta. Sanepid, który do mnie zadzwonił udzielił mi również miłej informacji, Ze jest to już drugi przypadek zgłoszony na naszym osiedlu, gdzie podejrzanym o rozwój chorób odzwierzęcych są nasze osiedlowe piaskownice, bo BEZMYŚLNI OPIEKUNOWIE WYPROWADZAJĄ PSY DO PIASKOWNICY, A KOTOM ZMIENIAJĄ PIASEK Z KUWETY W TYCHżE PIASKOWNICACH!!!! ](*,) #-o Tak pisze z wielkich liter, bo jeśli ludzie niby myślący stawiają dobro i komfort swoich zwierząt nad dobro małych ludzi, to przepraszam, gdybym zobaczyła takiego mądralę zaniosłabym pieluche z kupa własnego dziecka i przynajmniej wycieraczkę bym mu wysmarowała.

radok 
znany gawędziarz

Wysłany: Pon 11 Cze, 2007   

prott napisał/a:

Żeby zarazić się toksoplazmozą należałoby kota co najmniej zjeść i to surowego albo skosztować jego odchodów. Proponuję przestać rozpowszechniać mity o tym jak znajoma znajomej znajomej zachorowała na toksoplazmozę i jaka wielka tragedia przez te koty się stała. Łatwiej zarazić się jedząc mięso z auchan, albo "swojską" kiełbasę

Chyba to ty się mylisz i opowiadasz brednie.
"Oocysty pochodzące z kału kotów - ostatecznych żywicieli pasożyta mogą być dowolnie przenoszone przez wiatr i wodę, zakażaja ponownie człowieka i zwierzęta hodowlane, a przeżywają mrożenie, podgrzewanie i nawet kilka miesięcy suszy. Zarażony kot wydala z kałem kilka milionów oocyst dziennie. W Polsce każdego roku rodzi się 400-500 dzieci z ciężkimi wadami wrodzonymi. Prawdopodobieństwo uszkodzenia płodu przy zachorowaniu matki na toksoplazmozę wynosi bowiem aż 30-50%"

"Choroby odzwierzęce" prof. dr hab. n. med. Arkadiusz Miller

Pohor 
Moderator

Wspólnota: Pelikanów
Wysłany: Pon 18 Cze, 2007   

radok napisał/a:
przenoszone przez wiatr i wodę

To dobrze, że wreszcie wypompowują wodę z "bagien" na przeciwko Pelikanów 8 !
Tak patrząc po wyglądzie to tam mogły być bardzo sprzyjające warunki to wylęgu wszelkich bakterii.
A kaczki i koty tam bardzo często widywałem.

Odpowiedz do tematu