Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
pas zieleni
Autor Wiadomość
Ewka
odzywa się w niedziele i święta

Wysłany: Sro 20 Kwi, 2005   pas zieleni

chciałabym poznać Waszą opinię na temat sadzenia drzewek pod naszymi oknami! ja mieszkam na parterze i uważam że drzewa wysokie nie są dobre ponieważ kiedyś urosną i będziemy mieli półmrok w mieszkaniach szczególnie na parterze, a jak wiadomo te mieszkania i tak są ciemniejsze, podobała mi się postawa sąsiada z klatki 10c, który przyszedł i zapytał co o tym myślimy i za to mu dziękuję!! :D

moncie 
lubi się odzywać

Wysłany: Sro 20 Kwi, 2005   

To jest propozycja drzewek :?:

Sama idea fajna, ale faktycznie przy naszej międzybudynkowej ciasnocie to te drzewka niezadługo wejdą do domków. :wink:

Ale może coś zielonego nieglupio by było, jakieś krzaczki, coś przy ziemi, bo inaczej lokatorzy parteru i pierwszego pietra będą mogli zaoszczędzić na firankach :wink:

btw, Ewka: witam, witam, gdzie Ty się podziewałaś, już tyle czasu szukam forumowicza z 10c, raz nawet za namową Kasianki przyznałam się do Czarka :oops: :D

kasianka 
nie boi się klawiatury

Moncie- czekałam kiedy Ewkę sama wypatrzysz- zeby znowu Ci innej klatki nie przypisać
Jestem za posadzeniem czegoś- zeby nie zasłaniało okien i zeby jakieś paskudne robaki nie przyleciały

Nita

ja również uważam, ze odpowiednio dobrane niskopienne drzewka i krzewy to dobry pomysł, posadzone w pewnej odległości od budynku nie zasłonią okien a będzie trochę przyjemniej, warto zobaczyć jak jest dobrana roślinność na Albatrosów, te drzewka rosną tylko do pewnej wysokości, to nie są lipy ani dęby

Ewka

Wysłany: Czw 21 Kwi, 2005   drzewka

miałam na myśli to że każdy sadzi drzewa jak chce, a to nie o to chodzi ja również jestem za tym aby posadzić jakieś dzrewka tylko niskie, a narazie widzę same wysokie i to mnie niepokoi, myślę że jak stworzymy wspólnotę to możemy cos wspólnie ustalić, ja ma kontakt do taniego producenta różnych płotków i palisad tak więc możemy coś fajnego stworzyć

Tomek
nie boi się klawiatury

Wysłany: Czw 21 Kwi, 2005   Re: drzewka

Ewka napisał/a:
miałam na myśli to że każdy sadzi drzewa jak chce, a to nie o to chodzi ja również jestem za tym aby posadzić jakieś dzrewka tylko niskie, a narazie widzę same wysokie i to mnie niepokoi, myślę że jak stworzymy wspólnotę to możemy cos wspólnie ustalić, ja ma kontakt do taniego producenta różnych płotków i palisad tak więc możemy coś fajnego stworzyć

o znowu plotki i palisady a bez tego sie nie da? a tak wogole to pewnie mozemy sobie sadzic rozne roznosci ale tylko w obrebie naszej dzialki trzeba chyba dokladnie sie dowiedziec gdzie sa granice zeby sasiedzi rabanu nie narobili ze ich wlasnosc zagarniamy i sie plotami nie grodzili :) czy tez zywoplotami :)

kasianka 
nie boi się klawiatury

Wysłany: Czw 21 Kwi, 2005   

Tomek- masz racje- trezba wziąć plan i metrówkę i mierzyć (tylko ze trzeba pod uwagę i gałęzie brac ) :wink:

Tomek
nie boi się klawiatury

Wysłany: Czw 21 Kwi, 2005   

kasianka napisał/a:
Tomek- masz racje- trezba wziąć plan i metrówkę i mierzyć (tylko ze trzeba pod uwagę i gałęzie brac ) :wink:

i na ktora strone owoce beda spadaly :)

Ewa 
nie boi się odezwać

Wysłany: Wto 10 Maj, 2005   Re: pas zieleni

Ewka napisał/a:
chciałabym poznać Waszą opinię na temat sadzenia drzewek pod naszymi oknami! ja mieszkam na parterze i uważam że drzewa wysokie nie są dobre ponieważ kiedyś urosną i będziemy mieli półmrok w mieszkaniach szczególnie na parterze, a jak wiadomo te mieszkania i tak są ciemniejsze, podobała mi się postawa sąsiada z klatki 10c, który przyszedł i zapytał co o tym myślimy i za to mu dziękuję!! :D

Na naszym osiedlu przyda się duuuużo zieleni, a jakże. Ja do tej pory mieszkałam w bloku przed którym stały bardzo wysokie drzwa i w czasie wichur trochę strasznie było. Ale jakiekolwiek krzaczki, tudzież inne roslinki sa jak najbardziej wskazane.

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Wto 10 Maj, 2005   Re: drzewka

Ewka napisał/a:

Uwazam, ze sugestia Ewki jest bardzo cenna. Ktoś musi panowac nad tą samowola w sadzeniu zieleni. Widzialam nawet posadzone iglaki, ktore rosna dosc szybko i za jakies 2, 3 lata zajrzą może tym I pietra w okna.

Jest naprawde bardzo wiele odmian krzewów niskopiennych, karłowatych, ktore uciesza oko i nie przerodza sie, za jakiś czas w "problem" osiedlowy..

M-Teo 
chętnie gawędzi

Wspólnota: Poduszkowiec
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 10 Maj, 2005   

Wysokosc drzew to raz. Dwa - to ich korzenie. Po paru latach, jak juz "roslinka" podrosnie, zaczna one naciskac na fundamenty budynku (jezeli beda posadzone zbyt blisko, rzecz jasna). Moze to sie skonczyc ich pekaniem. O podsadzaniu chodnikow nie wspomne, a kostka jest na to podatna.
Powyzsze "ale" znam z doswiadczenia z poprzedniego osiedla. Podsadzona w odleglosci ok. 4-5m od bloku czeresnia doprowadzila do opisanych nastepstw. Oczywiscie poszla "pod nóz". Potem trzeba bylo dokopac sie do korzeni i je usunac. Caly trawnik oczywiscie diabli wzieli.

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

M-Teo napisał/a:
Wysokosc drzew to raz. Dwa - to ich korzenie. Po paru latach, jak juz "roslinka" podrosnie, zaczna one naciskac na fundamenty budynku (jezeli beda posadzone zbyt blisko, rzecz jasna). Moze to sie skonczyc ich pekaniem. O podsadzaniu chodnikow nie wspomne, a kostka jest na to podatna.
Powyzsze "ale" znam z doswiadczenia z poprzedniego osiedla. Podsadzona w odleglosci ok. 4-5m od bloku czeresnia doprowadzila do opisanych nastepstw. Oczywiscie poszla "pod nóz". Potem trzeba bylo dokopac sie do korzeni i je usunac. Caly trawnik oczywiscie diabli wzieli.

dlaczego taki apel musi wyplywac od ludzi?
kim sa Ci, ktorzy sadzili te drzewka ?
czy, ktos nad tym wogóle panuje ?
co zadecydowało, ze taki rodzaj drzew wybrano do posadzenia ?

wiem, wiem 3 zasady:
postawic/kupic dom....
społodzić syna
posadzic drzewo.....ale, takie, zeby kiedys domu nie rozwaliło....!

gawron 
totalny rekordzista

modliszka napisał/a:
wiem, wiem 3 zasady:
postawic/kupic dom....
społodzić syna

dom a nie mieszkanie wiec ta zasada na osiedlu nie ma zastosowania :wink:

M4b 
totalny rekordzista
Brak tytułu :)

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

gawron napisał/a:
modliszka napisał/a:
wiem, wiem 3 zasady:
postawic/kupic dom....
społodzić syna

dom a nie mieszkanie wiec ta zasada na osiedlu nie ma zastosowania :wink:

A jak ktoś spłodził córkę ???

wpi
używa klawiatury

Ulica: Albatrosów

Z moich obserwacji wynika, że trudno jest znaleźć kawałek zieleni na osiedlu, który by spełniał normy ogrodnicze w zakresie sadzenia drzewek - zawsze będzie za blisko budynków, albo chodnika, etc. No chyba że się coś ostatnio zmieniło, a ja przeoczyłem :D

P.S. Przypomniał mi się odbiór naszego osiedla przez straż pożarną w 2000r. Pierwszy raport stwierdzał, że nie odbiorą bo żaden wóz nie jest w stanie wjechać na osiedle ze względu na zbyt wąskie uliczki. Po tygodniu negocjacji na linii MH - straż pożarna ulice uległy cudownemu poszerzeniu, a odbiór zatwierdzony :D

Odpowiedz do tematu