Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
parafia
Autor Wiadomość
Marciano 
odzywa się w niedziele i święta

Wspólnota: Albatrosów
nr domu/klatki/mieszkania: Albatros
Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   parafia

chcialbym sie podzielić z Wami taką oto refleksją.
w niedzielę, jak to przystało na prawdziwego katolika udalem sie do parafii na godzinę 12, jednak muszę przyznać że poziom kazań jest coraz niższy, w kółko to samo, do tego jakby Ci księża niektóre kazania z neta ściągali, nie uważacie że coś jest nie tak? chciałbym tutaj rozpocząć poważna dyskusję na temat naszej parafii i ogólnie parafian.

Ziemowit
nie boi się odezwać

Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

Hmmm... no to przecież oczywiste.. niektórzy starsi księża mają już tak dużo tych kazań że po prostu mają z 20 kazań no i je tak na około walcują.... nawet raz słyszałem rozmowe :"Hmmmmm które by dziś zapodać???".... Poza tym jak taki ksiądz ma napisac kazanie to co on Ci nowego napisze, skoro Pismo święte ma już pare tysięcy lat... no ludzie....

grzes 
chętnie gawędzi

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

Marciano napisał/a:
w niedzielę, jak to przystało na prawdziwego katolika udalem sie do parafii na godzinę 12

o której parafi piszesz?
Marciano napisał/a:
muszę przyznać że poziom kazań jest coraz niższy, w kółko to samo,

dekalog od tysięcy lat ludzie na pamięć znają ,a jak go stosują w praktyce?

Marciano 

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

grzes napisał/a:

o której parafi piszesz?

do Matki Bożej Różańcowej, na 13.

grzes napisał/a:
dekalog od tysięcy lat ludzie na pamięć znają ,a jak go stosują w praktyce?

no własnie, ale dlaczego? dlatego że poziom kazań i ogólnie kościół coraz bardziej dba o interesy biznesowe, polityczne. Niestety pogoń za dobrami materialnymi zaczyna w coraz wiekszym stopniu dotykać duchownych, co przedkłada się na mniejsze uczestnictwo parafian w życiu kościoła, no chyba że są świeta bo co sąsiedzi powiedzą....

Kaffi 
Moderator
Z czeluści piekielnych ;-)

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Czw 20 Mar, 2008   

Marciano napisał/a:
grzes napisał/a:

o której parafi piszesz?

do Matki Bożej Różańcowej, na 13.

Znaczy, nasz kościółek"osiedlowy"? Ja się niestety zraziłam bardzo do tej naszej parafii, ale parę razy na mszy tutaj byłam. Dawno fakt to było, ale pamiętam że faktycznie kazania były słabiutkie, wszystkie na jedną "modłę", powiedziałabym że jakieś takie z innej epoki ;) .

"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach

Ziemowit
nie boi się odezwać

Wysłany: Pią 21 Mar, 2008   

nie no juz nie przesadzajmy, kurde no nie chodzimy dla księży do kościoła... ja tez mam wątpliwości odnośnie jakości kazań ale żeby nie chodzić to już przegina dla mnie..

Marciano 

Wysłany: Pią 21 Mar, 2008   

nie dla księży, ale od nich bardzo dużo zależy. bo jak można sie modlić jak ksiądz nie wie o co biega?
poza tym nie napisałem żeby nie chodzić, tylko zastanowić się nad zmianą parafii...chociaż do tej najbliżej...

Odpowiedz do tematu