Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Odliczenie odsetek od podatku...
Autor Wiadomość
RoY 
znany gawędziarz

Wysłany: Pon 18 Kwi, 2005   Odliczenie odsetek od podatku...

Czy ktoś z Was korzystał może z możliwości odliczenia odsetek od kredytu zaciągniętego na kupno mieszkania od podatku ?
Szczególnie interesują mnie informacje od osób mieszkających na Albatrosów (chodzi o terminy rozpoczęcia i zakończenia inwestycji).

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pon 18 Kwi, 2005   Re: Odliczenie odsetek od podatku...

RoY napisał/a:
...Czy ktoś z Was korzystał może z możliwości odliczenia odsetek od kredytu zaciągniętego na kupno mieszkania od podatku...

Ja mieszkam co prawda na Strusiowej, ale miałam ten problem w zeszłym czy poprzednim jeszcze roku. Kupiłam mieszkanie od M-H w 2003 (oczywista na kredyt). Z tym, że babki w US Piaseczno stwierdziły, że mimo, iż mieszkanie kupiłam nowe, to rok oddania się im nie zgadza (blok jako taki był oddany wcześniej) i dupa z takiego odliczenia... Z kim jak z kim, ale ze skarboną nie będę się droczyć... dałam sobie spokój :(

RoY 
znany gawędziarz

Wysłany: Pon 18 Kwi, 2005   

Chyba też dam sobie spokój.
Wolę spać spokojnie :?

314TeR 
Admin

RoY napisał/a:
Chyba też dam sobie spokój.
Wolę spać spokojnie :?

Ty, a czemu masz se dać spokój... walcz to twoja kasa, zadzwoń gdzieś, popytaj, poczytaj, pogoogluj...

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

314TeR napisał/a:
...Ty, a czemu masz se dać spokój... walcz to twoja kasa, zadzwoń gdzieś, popytaj, poczytaj, pogoogluj...

Wiesz, kasa jest nasza... ale na skarbonę trzeba mieć naprawdę MOCNE argumenty (czyt. paragrafy)... Inaczej, mogą być kłopoty... :?

314TeR 
Admin

pigula napisał/a:
314TeR napisał/a:
...Ty, a czemu masz se dać spokój... walcz to twoja kasa, zadzwoń gdzieś, popytaj, poczytaj, pogoogluj...

Wiesz, kasa jest nasza... ale na skarbonę trzeba mieć naprawdę MOCNE argumenty (czyt. paragrafy)... Inaczej, mogą być kłopoty... :?

No i co Ci zrobią... przyjdą, wyeksmitują, spalą mieszkanie i publicznie wychłostają... jak jest przepis to trzeba korzystać, a jak im się coś nie podoba to muszą to umotywować... zawsze jest kierownik urzędu, ministerstwo finansów itd... a przede wszystkim nie słuchać tych starych pudernic z US, one same nie wiedzą co robią i jakie są przepisy...

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

314TeR napisał/a:
...jak jest przepis to trzeba korzystać, a jak im się coś nie podoba to muszą to umotywować... zawsze jest kierownik urzędu, ministerstwo finansów itd... a przede wszystkim nie słuchać tych starych pudernic z US, one same nie wiedzą co robią i jakie są przepisy...

Khihihihihihihih... pudernice fakt... aczkolwiek sympatyczne. ;)
Problem jest w tym, że musisz kupić NOWE mieszkanie od dewelopera (chodzi o rok oddania budynku). A ja np. kupiłam nowe mieszkanie, ale blok stał już jakiś czas... Więc ono było nowe i nie nowe zarazem... Ot, co... :(

gawron 
totalny rekordzista

314TeR napisał/a:
No i co Ci zrobią... przyjdą, wyeksmitują, spalą mieszkanie i publicznie wychłostają... jak jest przepis to trzeba korzystać, a jak im się coś nie podoba to muszą to umotywować... zawsze jest kierownik urzędu, ministerstwo finansów itd... a przede wszystkim nie słuchać tych starych pudernic z US, one same nie wiedzą co robią i jakie są przepisy...

dokladnie - czarus ma racje - nie wolno sie bac US!!! te czasy minely i juz nie wroca!!!

Evcia 
lubi się odzywać

gawron napisał/a:

dokladnie - czarus ma racje - nie wolno sie bac US!!! te czasy minely i juz nie wroca!!!

zgadzam się z czarusiem w 100% również ;)
a tak nawiasem mowiąc, wszystko jest do obejścia, tym bardziej US a oni takich szaraczków jak my to się nie czepiają, co to za zarobek dla nich :)

RoY 
znany gawędziarz

No właśnie chodzi o to na co zwróciła uwagę Piguła.
Te przepisy są bardzo ogólne. Można interpretować jak się chce.
Rozwiązaniem mogą być "interpretacje wiążące".
Problem z nimi jest jednak taki, że interpretacja nie może być niezgodna z prawem. Wynika z tego, że US może zinterpretować zgodność interpretacji z prawem negatywnie i klops :?

314TeR 
Admin

pigula napisał/a:
314TeR napisał/a:
...jak jest przepis to trzeba korzystać, a jak im się coś nie podoba to muszą to umotywować... zawsze jest kierownik urzędu, ministerstwo finansów itd... a przede wszystkim nie słuchać tych starych pudernic z US, one same nie wiedzą co robią i jakie są przepisy...

Khihihihihihihih... pudernice fakt... aczkolwiek sympatyczne. ;)
Problem jest w tym, że musisz kupić NOWE mieszkanie od dewelopera (chodzi o rok oddania budynku). A ja np. kupiłam nowe mieszkanie, ale blok stał już jakiś czas... Więc ono było nowe i nie nowe zarazem... Ot, co... :(

Pigułka, ale na to musi być przepis... co to znaczy nowe... nowe nie musi oznaczać wybudowanego i kupionego w roku oddania, przynajmniej tak ja myślę na swój czarny umysł... Gdzieś muszą być przepisy i wykładnie, pogoogluj, bo jeśli się okaże że ci odmówili nieprawnie to ja bym się domagał odszkodowania od US...

PS Czy weszły już te przepisy o odpowiedzialności urzędników od wydawania decyzji?

314TeR 
Admin

gawron napisał/a:

Wolno się to dzieje, ale jednak... na święta doznałem szoku, dostałem kartkę elektroniczną emailem z US z życzeniami "Wesołych Świąt"... ale jazda...

gawron 
totalny rekordzista

314TeR napisał/a:
Wolno się to dzieje, ale jednak... na święta doznałem szoku, dostałem kartkę elektroniczną emailem z US z życzeniami "Wesołych Świąt"... ale jazda...

teraz ja doznaje szoku jak to czytam :shock:

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

314TeR napisał/a:
gawron napisał/a:

przeczytales ja calą i dokladnie :?: 8) moze w post scriptum bylo zaproszenie na bal noworoczny :?: :wink: 8) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

RoY napisał/a:
...Te przepisy są bardzo ogólne. Można interpretować jak się chce... Problem z nimi jest jednak taki, że interpretacja nie może być niezgodna z prawem. Wynika z tego, że US może zinterpretować zgodność interpretacji z prawem negatywnie i klops...

I to właśnie jest ten klops. US w Piasecznie interpretuje to tak, że mieszkanie nowe od dewelopera znaczy kupione w roku oddania danego budynku. Nie pamiętam kiedy oddali mój blok, ale ja kupiłam moje m, jakieś +/- 2 lata po oddaniu budynku. I uznano, że nie było już nowe, bo stało przez te 2 lata... a, że kupiłam gołe ściany i nie z tzw. drugiej ręki, ale od tego co budował... to nikogo już nie interesowało... :?

Odpowiedz do tematu