Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
DWIE SPRAWY....
Autor Wiadomość
modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Czw 05 Maj, 2005   DWIE SPRAWY....

Witam,

Chciałabym wypowiedzieć się w dwóch sprawach : piaskownica i monitoring.

Po pierwsze: jak kupowałam mieszkanie, nikt mnie nie uprzedził, że mogą powstać piaskownice, które szczególnie w weekendy zatruwają troszkę życie. Moim zdaniem czynsz za lokale, które są położone w bliskim sąsiedztwie piaskownic powinny mieć obniżony czynsz, ze względu na uciążliwości jakie z nich wynikają. Nie jest to mój wymysł, ale z taka sytuacja, spotkałam się rozmawiając z ludźmi na innych osiedlach. Wprowadzono, satysfakcja osiągnięta przez dwie strony.

Po drugie fakt : zarysowań, ginących bylin, obsranych krawężników i złodziejstwa, które szerzy się na osiedlu, można rozwiązać w jeden sposób. Warto zebrać oferty firm, zajmujących się zakładaniem monitoringu na osiedlach. Porównać oferty i przeanalizować, czy nie będzie to najbardziej skuteczny sposób, żeby raz na zawsze pozbyć się chamstwa, co najwyżej je solidnie zminimalizować . Międlenie na forum takich tematów nie doprowadzi do niczego, co najwyżej, kilka spraw uda się po większych lub mniejszych przepychankach wdrożyć w życie.
Jeżeli pomysł uważacie za nietrafiony, osobom zainteresowanym, polecam monitoring na własna rękę.Działa. Po co ? Po to, żeby takiego chama z czasem wystawić na oczy wszystkich mieszkańców.....c.d.n........

slimak 
lubi się odzywać

Wysłany: Czw 05 Maj, 2005   

[...]
Ostatnio zmieniony przez slimak Wto 24 Maj, 2005, w całości zmieniany 1 raz  

M4b 
totalny rekordzista
Brak tytułu :)

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

Co do piosakownic - trzeba by faktycznie wszystkim czynsz obniżyć bo każdemu w ten czy inny sposób wpływaja na komfort mieszkania. Niektórym okna wychoadzą na piaskownicce, inny m co innego przeszkadza itp.
Ale jesli jest taki pomysł - zgłoszenie wniosku na najbliższym zebraniu i glosowanie. Bez tego się nie obejdzie.

Monitoring - jestem jak najbardziej za, ale ...
1. bez ogrodzenia osedla psu na budę taki wydatek.
2. jeśli już, to tylko jako pomysłod A do Z przemyślany - podpisałem sie przeciwko pomysłowi z ub roku bo moim zdaniem nie służył niczemu poza Panem który miał w magazynie trochę sprzętu po jakiejśc instalacji i chciał się go szybko pozbyć. Ten pomysł wyglądał następująco : instalacja kamer i urządzenia rejestrującego.
Kamery zachawał jako bardzo tanie (ok 200 zł./szt).
Moję wątpliowści - przyzwoita kamerka internetowa kosztuje podobnie. Kamera monitorująca powinna jednak mieć zdecydowanie lepsza jakośc obrazu, możliwość pracy w niekorzystnych warunkach pogodowych i słabym oświetleniu (ew. instalacja dodatkowych lamp doświetlających). A taka nie będzie kosztować 200 zł.
Poza tym moje wątpliwości wzbudził zapis obrazu z kamer i jego sens.
Moim zdaniem taki system ma sens wyłącznie wtedy, gdy przed monitorami siedzi całodobowa obsługa która w razie zaobserwowania zdarzenia wymagającego interwencji będzie powiadamiać Policję, Straż Miejską lub ochronę. Bez tego nie widzę sensu instalacji takiej protezy. Po co ? Chyba tylko po to żeby np. w każdu ostatni piątek miesiąca zrobić wieczór kinomana i obejrzeć sobie zapis z kamer.
Szkoda chyba na to pieniędzy, a tak właśnie ten system miał funkcjonować.
Ideałem było by ogrodzenie terenu, wpuszczenie kilku patroli ochrony wspieranych takim właśnie systemem monitoringu.
I tu pojawiq się kilak pytań - realna szansa ogrodzenia, kosz ogrodzenia, koszt instal;acji systemu monitoringu, koszt miesięczny utrzymania tego systemu i koszt miesięczny utrzmywania ochrony na osiedlu - zarówno obsługi monitoringu jaki również ochrony fizycznej, wszystkie koszty w rozbiciu na pojedyncze mieszkania.

dswig 
chętnie gawędzi

Obniżenie opłat za mieszkanie w pobliżu piaskownicy - zgodza się z M4b że każdy znajdzie powody aby żądac obniżenia czynszu np. mieszkanie na ostatnim piętrze, parterze, okno z wyjsciem na drogę, okno w wyjsciem na Poduszkę (przepraszam wszystkich poduszkowców za przykład), zła wentylacja ..... Przykładów można mnożyć. A jedyne wyjście to wniosek na zebraniu. Raczej mało prawdopodobne żeby zostało to przegłosowane ponieważ wiekszośc mieszkańców nie mieszka przy piaskownicach.

A jezeli chodzi ochronę/monitoring to nie jesteśmy w stanie zrobić tego profesjonalnie (czy. zapewniając prawdziwe bezpieczeństwo) ze względu na koszty które nie zostałyby zaakceptowane przez mieszkańców. Przecież całodobowy monitoring z obsługą plus 2 ochroniarzy krażących po wspólnocie lub dwóch kosztuje kupę kasy.

M4b 
totalny rekordzista

dswig napisał/a:
Obniżenie opłat za mieszkanie w pobliżu piaskownicy - zgodza się z M4b że każdy znajdzie powody aby żądac obniżenia czynszu np. mieszkanie na ostatnim piętrze, parterze, okno z wyjsciem na drogę, okno w wyjsciem na Poduszkę (przepraszam wszystkich poduszkowców za przykład), zła wentylacja ..... Przykładów można mnożyć. A jedyne wyjście to wniosek na zebraniu. Raczej mało prawdopodobne żeby zostało to przegłosowane ponieważ wiekszośc mieszkańców nie mieszka przy piaskownicach.

A jezeli chodzi ochronę/monitoring to nie jesteśmy w stanie zrobić tego profesjonalnie (czy. zapewniając prawdziwe bezpieczeństwo) ze względu na koszty które nie zostałyby zaakceptowane przez mieszkańców. Przecież całodobowy monitoring z obsługą plus 2 ochroniarzy krażących po wspólnocie lub dwóch kosztuje kupę kasy.

Nie wiem czy taką "kupę kasy" to kosztuje, skoro w wielu osiedlach jest to robione, a mieszkaja tam tacy smi ludzie jak my ...
Trzeba to po prostu sprawdzić i policzyć ...

modliszka 
totalny rekordzista

Mówiąc o Piaskownicach, twierdze że pomysł moze wzbudzić kontrowersje, poniewaz halas, hałasowi nie równy i w niktorych lokalach sprawa ta jest dosc uciazliwa....wiem rozmawiam z ludźmi, sama tez pilnie obserwuje....Uwazam, iz cos z tym nalezy zrobic, nie wolno tego tak zostawic...
Jezeli chodzi o monitoring, jestem innego zdania....."JAK SIE CHCE, TO SIE ZROBI" a gwarantuje, ze efekty, moga Was wszystkich mocno zaskoczyc....
Panów spacerujacych po osiedlu i patrzacych za tym co nie trzeba, nie uwzgledniam w swoim pomyśle, bo sa zbędni !!! Ogrodzenie też nie jest wymagane....same kamery i okablowanie. Ogladanie filmu 24 h tez zbyteczne. Samo nagrywanie i odtwarzanie w uzasadnionych przypadkach. Śmiem przypuyszczac, iz zainterwsowanie osob bedzie dość duże a "filmik" bedzie cieszyl sie dużą popularnoscią...

M4b 
totalny rekordzista

modliszka napisał/a:
Mówiąc o Piaskownicach, twierdze że pomysł moze wzbudzić kontrowersje, poniewaz halas, hałasowi nie równy i w niktorych lokalach sprawa ta jest dosc uciazliwa....wiem rozmawiam z ludźmi, sama tez pilnie obserwuje....Uwazam, iz cos z tym nalezy zrobic, nie wolno tego tak zostawic...
Jezeli chodzi o monitoring, jestem innego zdania....."JAK SIE CHCE, TO SIE ZROBI" a gwarantuje, ze efekty, moga Was wszystkich mocno zaskoczyc....
Panów spacerujacych po osiedlu i patrzacych za tym co nie trzeba, nie uwzgledniam w swoim pomyśle, bo sa zbędni !!! Ogrodzenie też nie jest wymagane....same kamery i okablowanie. Ogladanie filmu 24 h tez zbyteczne. Samo nagrywanie i odtwarzanie w uzasadnionych przypadkach. Śmiem przypuyszczac, iz zainterwsowanie osob bedzie dość duże a "filmik" bedzie cieszyl sie dużą popularnoscią...

Modliszka, a co Ci przyjdzie z filmiku na którym zobaczysz jak drech w bluzie z kapturem i czpce bejsbolówce skutecznie zakrywającej twarz skutecznie demoluje Twój samochód , kradnie kołpaki, urywa lusterko ???
Chyba niewiele. Ja rozumiem taki system jako prewencję i ew. śrdoek informacji odpowiednich osób o mającym właśnie miejsce zdarzeniu, a nie bezużyteczny materiał archiwalny.
O ile mogę zgodzić się że patrole łażące po osiedlu może nie są niezbędne (o ile interwencja innych służb będzie wystarczająco szybka), o tyle ogrodzenie i całodobowe gapienie się w monitor to elementy kluczowe. Może to robić np. ten sam człowiek który może dozorować szlaban.

modliszka 
totalny rekordzista

To co teraz powiem, kazdy moze odebrac do siebie, ale taki jest fakt.
Osoby robiace szkody na osiedlu, mieszkaja wśród nas. Drech bedzie musial zmieniac ubranko za kazdym razem, bo nastepna jego przechadzka po osiedlu, moze skonczyc sie dla niego tragicznie.
Samym sukcesem jest juz, zalożenie monitoringu - na efekty nie trzeba tu dlugo czekac.......może kiedys, bedziecie mogli sami sie przekonac 8)

M4b 
totalny rekordzista

modliszka napisał/a:
To co teraz powiem, kazdy moze odebrac do siebie, ale taki jest fakt.
Osoby robiace szdody na osiedlu, mieszkaja wśród nas. Drech bedzie musial zmieniac ubranko za kazdym razem, bo nastepna jego przechadzka po osiedlu, moze skonczyc sie dla niego tragicznie.
Samym sukcesem jest juz, zalożenie monitoringu - na efekty nie trzeba tu dlugo czekac.......może kiedys, bedziecie mogli sami sie przekonac 8)

Modliszka, w kilku kwestiach się z Tobą zgodzę w innych nie.
Na pewno zgodzę się z Tobą w kwestii sprawstwa dewastacji czy drobnych (acz uciążliwych i wkurzających) kradzieży wyposażenia naszych samochodów.
Nie sądzę żeby komuś chciało się specjalnie zaiwaniać z innych rejonów Piaseczna żeby gwizdnąć komuś używane wycieraczki lub kołpaki, albo porysować w samochodzie klapę bagażnika (patrz np. przypadek Depa).
Nie zgodzę się natomiast z oceną skuteczności samego faktu instalacji takiej protezki.
Na obrazie z prostej kamerki zobaczysz co najwyżej zarys postaci, i nie ma żadnej możliowści dostrzeżenia czy to szczegółów twarzy ( a jak założy czapkę z daszkiem to już możemy o tym w ogóle zapomnieć) czy to szczegółów ubrania. Poza tym wystarczy założyć zwykłe spodne jeansowe, zwykłą bluzę i buty i już masz na osiedlu kilkunastu podobnych ludzi. To naprawdę materiał nieprzydatny dla nikogo. Jeśli natomiast ktoś będzie siedział i informował o zdarzeniu i będzie choćby minimalne ryzyko dla takigo sukinsyna, prędzej sobie daruje niż w przypadku kiedy za tydzień sobie go obejrzysz jako nierozpoznawalna rozmazaną plamę na ekranie.

dswig 
chętnie gawędzi

Rozwiązanie proponowane przez Modliszkę będzie pomocne głównie w przypadkach małych kraks i otarć robionych przez inne samochody. I może w przyszłości organiczy wandalizm naszych pociech, które jak to dzici wpadają na różne pomysły.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

a moja opinia jest taka:
1. już samo założenie monitoringu działa hamująco na zapędy wywrotowców
2. ochrona patrząca w monitor powinna być
3. oprócz gościa przed monitorem, powinno być jeszcze 2 dryblasów co by interwniować osobiście
4. jakość obrazu zależy od kamerki, a jak coś jest podejrzanego to piesza drużyna weryfikuje obiekt "namacalnie"

suma sumarum, trzeba policzyć koszty, wybrać dobrą ofertę i wdrożyć w życie !

modliszka 
totalny rekordzista

tomasz-dominik napisał/a:
a moja opinia jest taka:
1. już samo założenie monitoringu działa hamująco na zapędy wywrotowców
2. ochrona patrząca w monitor powinna być
3. oprócz gościa przed monitorem, powinno być jeszcze 2 dryblasów co by interwniować osobiście
4. jakość obrazu zależy od kamerki, a jak coś jest podejrzanego to piesza drużyna weryfikuje obiekt "namacalnie"

suma sumarum, trzeba policzyć koszty, wybrać dobrą ofertę i wdrożyć w życie !

Dziekuje tomaszu-dominku za wypowiedz :wink: :lol: . Ujałeś to w punktach, jasno, czytelnie i bardzo sensownie. Sama w nasetpnym tygodniu podesle kilka ofert....mam nadzieje, ze na nastepnym spotkaniu integracyjnym, poznany "czlowieka z problemem emocjonalnym".....inni beda mieli nauczke...
Sama tez lubie sie bawić w detektywa :wink: a moj cennik kar jest bardzo wysoki 8) :twisted:

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Ja tylko takie małe pytanko.
Skąd wspólnota ma wziąć pieniądze na monitoring w świetle obniżenia czynszów wszystkim mieszkającym przy piaskownicach?

modliszka 
totalny rekordzista

Marcin napisał/a:
Ja tylko takie małe pytanko.
Skąd wspólnota ma wziąć pieniądze na monitoring w świetle obniżenia czynszów wszystkim mieszkającym przy piaskownicach?

z dokładnego rozliczenia kampani reklamowej firmy rzadzadzajacej :!: :idea:

olemi
milczy i obserwuje

Moim zdaniem najrozsadniejszym pomysłem byłoby ogrodzenie całego osiedla z bramą wjazdową od strony bondera i dwiema bramami wyazdowymi. Fajnie gdyby przybramach były budki z portierami i kamery. Dobrze by było gdyby kamery równiez zainstalowano przy placach zabaw z podgladem w domu (mam w domu dwie dziewczyny i niestety nie mam okna na plac zabaw, a różni ludzie po osiedlu sie kręcą). Może i jest to troche utopijne.. ale dla chcącego nic trudnego..

Odpowiedz do tematu