A i mam jeszcze jedno pytanie do zwolenników obniżki w zależności od stopnia uciążliwości - a który tak konkretnie składnik czynszu chcielibyście mieć obniżony? I o ile?
_________________ "MYŚLĘ SOBIE, ŻE TA ZIMA KIEDYŚ MUSI MINĄĆ,
ZAZIELENI SIĘ, UROŚNIE KILKA DRZEW..."
"NAJPIERW SIĘ ROZEJRZYJ, POTEM SIĘ ROZEDRZYJ" Marcin
Ja prosze o obniżenie czynszu w zamian za wpuszcanie i wypuszczanie pilotem samochodów :):):) Albo inaczej, za uciążliwości związane z jedynym wyjazdem/wjazdem :):):)
i jeszcze jedno, na skutek klaksonów jak szlaban,domofon lub pilotek się popsują :) bo oczywiście ukochani kierowcy będą chcieli zwrócić na siebie uwagę by ktoś się ulitował i ich wpuścił:)
No własnie w tym jest problem, że z moich wyliczeń wynika że już żadnego nawet o złotówke się nie da ale drobne dowody uznania od mieszkańców sa wskazane :):):)
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Wysłany: Pią 06 Maj, 2005
Jagatha napisał/a:
A i mam jeszcze jedno pytanie do zwolenników obniżki w zależności od stopnia uciążliwości - a który tak konkretnie składnik czynszu chcielibyście mieć obniżony? I o ile?
"zwolennicy obniżki" przy zdrowych zmysłach, nie będą podawali żadnych konkretnych danych w procentach, ułamkach czy średniej ważonej, gdyż Ci którzy się na tym znają najlepiej, mogliby sami rozwiązanie jakieś podsunąć Ja zwykły szarak, nie mam o tym "zielonego pojęcia"
Kolejna sprawa mi się nasuwa do główki.....Jakoś strasznie i w zawrotnym tempie rośnie zadłużenie niektórych lokali (lista świeżutka, co jakiś czas wali po oczach ....)....może by tak wynająć jakąś firmę windykacyjną ...nie duże koszty, a jakie wpływy ...hmmmmmm
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
odpada z tą firmą. Nie można udostępniać danych osobowych prywatnych osób fimą windykacyjnym (Ustawa o ochronie danych osobowych)
ale może nie sprzedawać im pilotów do szlabanu do momentu uregulowania długu?
Biała napisał/a:
odpada z tą firmą. Nie można udostępniać danych osobowych prywatnych osób fimą windykacyjnym (Ustawa o ochronie danych osobowych)
ale może nie sprzedawać im pilotów do szlabanu do momentu uregulowania długu?
a tego nie wiedzialam....az z ciekawosci poczytam : ..no coż, znów parakos ustawowy... pozostaje baseball
to jest interpretacja, było o tym głośno pare miesięcy temu. Jakby co mam wydrukowaną ustawe.:) Chyba nawet KRD (kraojowy rejestr długów ) też to dotyczy. Blokada na całej linii, biorąc przykład z naszych posłów to dłużnikom nic nie grozi
"zwolennicy obniżki" przy zdrowych zmysłach, nie będą podawali żadnych konkretnych danych w procentach, ułamkach czy średniej ważonej, gdyż Ci którzy się na tym znają najlepiej, mogliby sami rozwiązanie jakieś podsunąć Ja zwykły szarak, nie mam o tym "zielonego pojęcia"
Nie ja wpadłam na pomysł takiej obniżki i tym bardziej nie widzę powodu dla którego mam szukać jego uzasadnienia. Z czego się składa czynsz nie jest tajemnicą - można sobie sprawdzić w materiałach na zebranie na ten przykład - i podać jakiś składnik, który by "podpadał" pod wspomnianą obniżkę. Jak rozumiem masz już jakiś pomysł, więc oczekuję propozycji, jak dla mnie wystarczą Polskie Nowe Złote ewentualnie grosze.
Cytat:
Kolejna sprawa mi się nasuwa do główki.....Jakoś strasznie i w zawrotnym tempie rośnie zadłużenie niektórych lokali (lista świeżutka, co jakiś czas wali po oczach ....)....może by tak wynająć jakąś firmę windykacyjną ...nie duże koszty, a jakie wpływy ...hmmmmmm
Zrobię skrót z długiej opowieści w "Pelikanach".
1. Długi są ściągane. Jeśli nie na etapie wezwań, to na etapie wezwania do sądu - na ogół wtedy dłużnicy doznają "olśnienia", że trzeba jednak za swoje mieszkania płacić.
2. W odosobnionych przypadkach losowych- jest ich naprawdę mało- zgadzamy się na rozłożenie na raty. Wtedy dług jest widoczny, ale spłacany.
3. Problem jest innej natury - na miejsce starych dłużników wskakują błyskawicznie nowi - wspólnota jest duża, to i dużo przypadków. Nie wiemy, dlaczego tak się dzieje.
4. Właśnie głosowana jest uchwała, w której proponujemy, by w ewentualne wpłaty z lokali zadłużonych w pierwszej kolejności pokrywały odsetki karne, dopiero z tego co zostanie pokrywane były bieżące zaległości i opłaty. Mamy nadzieję, że to zmobilizuje choć trochę do terminowych opłat zaliczek.
5. Firma windykacyjna "łyka" sporą część długu. Nie sądzę, by było nas stać na takie wydatki. Windykacja prowadzona zgodnie z przyjętą procedurą jest czasochłonna, ale przynosi efekty.
_________________ "MYŚLĘ SOBIE, ŻE TA ZIMA KIEDYŚ MUSI MINĄĆ,
ZAZIELENI SIĘ, UROŚNIE KILKA DRZEW..."
"NAJPIERW SIĘ ROZEJRZYJ, POTEM SIĘ ROZEDRZYJ" Marcin
Biała napisał/a:
to jest interpretacja, było o tym głośno pare miesięcy temu. Jakby co mam wydrukowaną ustawe.:) Chyba nawet KRD (kraojowy rejestr długów ) też to dotyczy. Blokada na całej linii, biorąc przykład z naszych posłów to dłużnikom nic nie grozi
Dziekuje dojść do źróeł, tej niezbędnej do życia wiedzy, mam wiele czas jedynie musze znaleźć ale nie ma sytuacji bez wyjścia ...zawsze sa dwa ...
Jagatha napisał/a:
Nie ja wpadłam na pomysł takiej obniżki i tym bardziej nie widzę powodu dla którego mam szukać jego uzasadnienia. Z czego się składa czynsz nie jest tajemnicą - można sobie sprawdzić w materiałach na zebranie na ten przykład - i podać jakiś składnik, który by "podpadał" pod wspomnianą obniżkę. Jak rozumiem masz już jakiś pomysł, więc oczekuję propozycji, jak dla mnie wystarczą Polskie Nowe Złote ewentualnie grosze.
słabo sie poruszam w obrebie matematyki, wiec żadnego algorytmu raczej nie wymyśle, co by w efekcie złote wyszły
Jagatha napisał/a:
Zrobię skrót z długiej opowieści w "Pelikanach".
1. Długi są ściągane. Jeśli nie na etapie wezwań, to na etapie wezwania do sądu - na ogół wtedy dłużnicy doznają "olśnienia", że trzeba jednak za swoje mieszkania płacić.
2. W odosobnionych przypadkach losowych- jest ich naprawdę mało- zgadzamy się na rozłożenie na raty. Wtedy dług jest widoczny, ale spłacany.
3. Problem jest innej natury - na miejsce starych dłużników wskakują błyskawicznie nowi - wspólnota jest duża, to i dużo przypadków. Nie wiemy, dlaczego tak się dzieje.
4. Właśnie głosowana jest uchwała, w której proponujemy, by w ewentualne wpłaty z lokali zadłużonych w pierwszej kolejności pokrywały odsetki karne, dopiero z tego co zostanie pokrywane były bieżące zaległości i opłaty. Mamy nadzieję, że to zmobilizuje choć trochę do terminowych opłat zaliczek.
5. Firma windykacyjna "łyka" sporą część długu. Nie sądzę, by było nas stać na takie wydatki. Windykacja prowadzona zgodnie z przyjętą procedurą jest czasochłonna, ale przynosi efekty.
Fakty powyższe, mnie bardzo ucieszly, przed nadchodzacym weekendem Musze pochwalic, preżnie działający Zarzad :!: Martwic mnie jedynie zaczeły cyferki na kartce, bo czemu ja biegne na czas z zapalata a siasiad chodzi uśmiechniety skoro dlug ma jak dochód narodowy Plemienia Ihalmiu Batuti
Ano tak to już jest. Ci, którzy płacą regularnie i na czas są zawsze poszkodowani przez cwaniaczków odkładających opłaty na później. Szkoda że nie można im przywalić jakichś niewiarygodnych odsetek, tak by kwota zaległości urosła do naprawdę bolesnej sumy... Wtedy szybciutko nauczyliby się punktualności...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum