Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
DOKĄD ZMIERZA NASZE OSIEDLE
Autor Wiadomość
tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 17 Maj, 2005   

Marcin napisał/a:
A o co zakładzik? Że będą tak rozbieżne jak tylko się da? Zarządy się zmieniają, wersje również, poduszka patrzy na całość z przeciwnej strony okopów...

ja bym się raczej postarał, aby były maksymalnie ZBIEŻNE, i wiem Marcinie, że jakbyś się postarał to byśmy taką wersję komponowali 8) ... pytanie czy Ci na tym zależy ... bo ja widzę, że wielu osobom zależy na mąceniu i biciu piany, zamiast na kompromisach ...

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Marcin napisał/a:
To ja wybieram męską. Ale musi być wieczorowa. I nie będę depilował nóg - to od razu mówię. W razie przegranej. Której się nie spodziewam.

no wloski na nogach dodadza pikanterii, ale paparazzi idzie z nami, bo to wyczyn nie byle jaki ;-)

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Ej, uściślijmy - w sukience idzie przegrany.
Modliszka - bez garnituru.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Marcin napisał/a:

obaj ;-)

Marcin napisał/a:

hmm, czyli co ? nago ? :lol:
mm, nie ten temat, zmieńmy forum :oops:

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

tomasz-dominik napisał/a:
Marcin napisał/a:
A o co zakładzik? Że będą tak rozbieżne jak tylko się da? Zarządy się zmieniają, wersje również, poduszka patrzy na całość z przeciwnej strony okopów...

ja bym się raczej postarał, aby były maksymalnie ZBIEŻNE, i wiem Marcinie, że jakbyś się postarał to byśmy taką wersję komponowali 8) ... pytanie czy Ci na tym zależy ... bo ja widzę, że wielu osobom zależy na mąceniu i biciu piany, zamiast na kompromisach ...

To zależy co kto rozumie przez kompromis. Wypięcie "odwrotnej strony" by wszyscy w nią kopali, ku zadowoleniu niektórych kompromisem nie jest. Ja mam dość sztywny kark. I własne zdanie. I to się zazwyczaj nie podoba.

Zależy mi na porozumieniu w duchu "win-win". Nie na kompromisie. Kompromis oznacza negocjacyjną porażkę obu stron.

modliszka 
totalny rekordzista

Marcin napisał/a:

ja tylko adbitrem mam byc w tej grze :wink: a Wy juz ciszki, na mnie szarpiecie :?: :evil:

gawron 
totalny rekordzista

Marcin napisał/a:
Marcin napisał/a:

To zależy co kto rozumie przez kompromis. Wypięcie "odwrotnej strony" by wszyscy w nią kopali, ku zadowoleniu niektórych kompromisem nie jest. Ja mam dość sztywny kark. I własne zdanie. I to się zazwyczaj nie podoba.

Zależy mi na porozumieniu w duchu "win-win". Nie na kompromisie. Kompromis oznacza negocjacyjną porażkę obu stron.

nie do konca tak rozmowy przebiegaja Marcinie -- nie do konca... zasada szlachetna, ale jakos w zycie nie wcielona... niestety

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Marcin napisał/a:

może złego określenia użyłem, chodziło mi o porozumienie i wspólne doprecyzowanie określonej, jednej, wspólnej wersji ...

ale przy okazji dowiedziałem się jakie masz podejście do "kompromisu" i to nie było optymistyczne, podobnie jak "sztywny kark" bo to znaczy, że niewiele będzie można z Tobą ustalić, a jedynie dowiedzieć się jaka jest Twoja niezmienna wersja na jakikolwiek temat ..

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Arbitrem ustanowiłaś się sama i jako tak a musisz niestety dopasować się do reguł gry. Ja nic szarpać nie zamierzam (w końcu ma ich nie być, nieprawdaz?) a temat konkursu proponuję przenieść do landrynki, bo tu chyba rozmydlamy nieco wątek główny...

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Marcin napisał/a:

może złego określenia użyłem, chodziło mi o porozumienie i wspólne doprecyzowanie określonej, jednej, wspólnej wersji ...

ale przy okazji dowiedziałem się jakie masz podejście do "kompromisu" i to nie było optymistyczne, podobnie jak "sztywny kark" bo to znaczy, że niewiele będzie można z Tobą ustalić, a jedynie dowiedzieć się jaka jest Twoja niezmienna wersja na jakikolwiek temat ..

Do kompromisu rozumianego w duchu rozlicznych wątków tego forum podejście mam takie jak podejrzewasz. Co oznacza że mam swoje zdanie i będę go bronił - wiem - w oczach niektórych to przywara. Niestety, nic nie poradzę. Niezmienną i niemodyfikowalną wersję poglądów miewają jedynie idioci - mam nadzieję że do nich nie należę. Z drugiej strony wszakże - kompromis nie jest dla mnie celem nadrzędnym i samym w sobie. Nie zawrę niekorzystnej umowy tylko dlatego by być lubiany. Jeśli przy okazji realizacji moich celów strona druga może zrealizować własne - to jest właśnie win-win. Niemniej jednak "przy okazji realizacji moich celów"... Życie, Panie Dobrodzieju.

modliszka 
totalny rekordzista

Marcin napisał/a:
Arbitrem ustanowiłaś się sama i jako tak a musisz niestety dopasować się do reguł gry. Ja nic szarpać nie zamierzam (w końcu ma ich nie być, nieprawdaz?) a temat konkursu proponuję przenieść do landrynki, bo tu chyba rozmydlamy nieco wątek główny...

gdyby reguły były, to bym sie do nich szybko dopasowala :wink: ale ze nie ma to tupie jako baba noga i oglaszam, ze przegrany w rozowej krótkiej sukieneczce bedzie spacerowal w poludnie po osiedlu, a teraz temat mozna przeniesc do landrynki :P :lol: :lol: :lol:

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

[quote="Marcin"]

Do kompromisu rozumianego w duchu rozlicznych wątków tego forum podejście mam takie jak podejrzewasz. Co oznacza że mam swoje zdanie i będę go bronił - wiem - w oczach niektórych to przywara. Niestety, nic nie poradzę. Niezmienną i niemodyfikowalną wersję poglądów miewają jedynie idioci - mam nadzieję że do nich nie należę. Z drugiej strony wszakże - kompromis nie jest dla mnie celem nadrzędnym i samym w sobie. Nie zawrę niekorzystnej umowy tylko dlatego by być lubiany. Jeśli przy okazji realizacji moich celów strona druga może zrealizować własne - to jest właśnie win-win. Niemniej jednak "przy okazji realizacji moich celów"... Życie, Panie Dobrodzieju.

powiem, krótko ... to co opisałeś to poprostu skrajny egoizm, ale ponieważ odbiegamy od tematu to dyskusję o cechach osobowych proponuję przenieść na PW i to na jutro bo dzisiaj już w kimono udeżam

a co do spacerów w Sukience czy bez to ponownie temat ten sugeruję przenieść do Landrynki ;-)

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Każdy kto o sobie mówi, iż egoistą nie jest musi być jednym z dwóch - świętym lub kłamcą. Kim jesteś?

Pniewaz jednak może się nie do końca rozumiemy, śpieszę wyjaśnić:
1. porozumienie dla samego porozumienia nie jest dla mnie celem nadrzędnym, bo to po prostu głupota. Chodzi o realizowanie swoich celów a nie zawieranie pustych sojuszy.
2. chętnie poprawiłbym dolę wszystkich wspólnot - pod warunkiem, że moja na tym nie ucierpi. A obawiam się że to niełatwe.
3. jak każdy - najpierw zabezpieczam swój interes, potem ogólny - tak postępują wszyscy rozumni ludzie. Ci, którzy mają odwagę się do tego przyznać. Pozostali zaprzeczają i robią dokładnie to samo. Kwestia odwagi cywilnej. Niemiło jest zdać sobie z tego sprawę. Lepiej robić i o tym nie mówić.
4. własne zdanie i sztywny kark nie oznacza betonu umysłowego i niezmienności poglądów - wystarczy mieć stosownie mocne argumenty - nigdy nie stawiam oporu przewadze argumentacji - uznaję swoją porażkę i zmieniam zdanie.

Mam nadzieję że argumenty o stosownej mocy masz, bo chyba chciałbym spojrzeć na to osiedle jako całość a nie jako na zbiór indywidualnych interesów poszczególnych wspólnot, patrzących jak tu "zrobić sobie lepiej" czasem kosztem innych - czasem - nie bacząc na interesy pozostałych. Obawiam się jednak, że zabraknie tego i tobie i mi. A szkoda.

gawron 
totalny rekordzista

Marcin napisał/a:
Każdy kto o sobie mówi, iż egoistą nie jest musi być jednym z dwóch - świętym lub kłamcą. Kim jesteś?

Pniewaz jednak może się nie do końca rozumiemy, śpieszę wyjaśnić:
1. porozumienie dla samego porozumienia nie jest dla mnie celem nadrzędnym, bo to po prostu głupota. Chodzi o realizowanie swoich celów a nie zawieranie pustych sojuszy.
2. chętnie poprawiłbym dolę wszystkich wspólnot - pod warunkiem, że moja na tym nie ucierpi. A obawiam się że to niełatwe.
3. jak każdy - najpierw zabezpieczam swój interes, potem ogólny - tak postępują wszyscy rozumni ludzie. Ci, którzy mają odwagę się do tego przyznać. Pozostali zaprzeczają i robią dokładnie to samo. Kwestia odwagi cywilnej. Niemiło jest zdać sobie z tego sprawę. Lepiej robić i o tym nie mówić.
4. własne zdanie i sztywny kark nie oznacza betonu umysłowego i niezmienności poglądów - wystarczy mieć stosownie mocne argumenty - nigdy nie stawiam oporu przewadze argumentacji - uznaję swoją porażkę i zmieniam zdanie.

Mam nadzieję że argumenty o stosownej mocy masz, bo chyba chciałbym spojrzeć na to osiedle jako całość a nie jako na zbiór indywidualnych interesów poszczególnych wspólnot, patrzących jak tu "zrobić sobie lepiej" czasem kosztem innych - czasem - nie bacząc na interesy pozostałych. Obawiam się jednak, że zabraknie tego i tobie i mi. A szkoda.

czasami warto dac krok do tylu zeby przyspieszenia nabrac
czasami warto na poczatku doplacic zeby potem wieksza ilosc dobra dla siebie miec...
czasami warto ugiac karku zeby wsyzstkim sie polepszylo - bo to polepszenie nie jest pogorszeniem sytuacji swoich - a szukanie najlepszego rozwiazania tylko dla swoich moze pogorszyc ich sytuacje bo nie dogadzasz sie z pozostalymi i w dluzszym okresie czasu bedzie problem

patrzac tylko z jedej strony - interesu wlasnej wspolnoty - zamykasz poszukiwania kompromisu - tak odbieram to co napisales
kompromis dla Ciebie nie istnieje - kompromis (porozumienie) z zasady jest dogadaniem sie dwoch stron (lub wiecej) i kazda z tych stron cos traci, aby wszystkie cos uzysklay - to sie nazywa poszukiwaniem punktu stycznego w prowadzonych rozmowach.

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Czasami trzeba się zastanowić. Generalnie - Gawron, w większości przypadków masz rację. Nie cofam się, nie dopłacam, nie szukam kompromisu. Szczególnie takiego kompromisu:

Przychodzi Gawron do Marcina i mówi - wiesz facet dla dobra ogólnego trzeba byś przemalował ściany w swoim mieszkaniu na czarno.
Marcin - zdumiony - ale dlaczego?
Gawron - Bo tak musi być, uwierz mi, tak będzie lepiej dla wszystkich
Marcin - ale ja lubię ściany jakie mam, białe. Nie chcę ich zmieniać. Nie lubię kolorowych ścian i sufitów.
Gawron - będzie lepiej dla wszystkich.
Marcin - ale gorzej dla mnie...
Gawron - ok, nie chcesz czarnych - rozumiem. Zmienię swoje stanowisko. Pomaluj ściany na czerwono.
Marcin - czerwonych też nie lubię, nie podobają mi się... lubię białe.
Gawron - ty w ogóle nie chcesz kompromisu!!!! Ja poświęcam czarne dobro ogółu a ty nawet nie chcesz się zgodzić na czerwony. Jesteś egoistą ze sztywnym karkiem.

Odpowiedz do tematu