Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zapłodnienie in-vitro, dobro czy zło?

Jestes za czy przeciw metodom zapłodnienia in-vitro?
Jestem za...
100%
 100%  [ 12 ]
Jestem przeciw...
0%
 0%  [ 0 ]
Nie mam zdania...
0%
 0%  [ 0 ]
Niewiele wiem w tym temacie...
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 12
Wszystkich Głosów: 12

Autor Wiadomość
Destiny 
totalny rekordzista

Wysłany: Nie 12 Lut, 2006   

gawron napisał/a:
--- to prawda - jednak wiem co to jest ciaza i jakie sa problemy z nia zwiazane... nie odczulem bolu, ale go widzialem (o ile mozna tak powiedziec) -- bylem przy porodzie od poczatku do konca... uwazam, ze to uprawnia mnie do zabierania glosu w tej kwestii....

a ja w tym momencie jestem ciekawa zdania kobiety, która była w ciąży, miała problemy i rodziła w bólu... czy chciałaby przez to przejść jeszcze raz? i czy gdyby była możliwość "sztucznej macicy, która przejdzie to wszystko za nią, to czy wtedy "rodzenie" i decyzja o następnym dziecku byłyby łatwiejsze...
ja nie wiem - nie rodziłam, jedyne co mogę, to popytać się kolezanek...
nie twierdzę też, że ma to być jedyny sposób na rodzenie dzieci, ale uważam, że mogłoby to pomóc wielu parom

!!!NEMESIS!!! 
totalny rekordzista
Say my name bitch!

Wspólnota: Albatrosów
Ulica: Albatrosów

troszke odbieglismy od tematu :) skupiamy sie na sztucznej macicy, tworze, do ktorzego jescze nam bardzo daleko...

a chodzi tutaj o mozliwosci "na dzien dzisiejszy"...

ps. co do sztucznej macicy - watpie, aby to bylo dobrym rozwiazaniem; zauwazcie, ze rownie dobrze mozna postarac sie o matke zastepcza, ktora za pieniadze donosi ciaze, urodzi dziecko i odda je parze (w uproszczeniu). idealnym rozwiazaniem jest jednak kobieta - matka, ktora nosi ciaze i rodzi, wtedy to powstaje wiez miedzy matka i dzieckiem; sztuczna macica tego nie zastapi.

Destiny 
totalny rekordzista

!!!NEMESIS!!! napisał/a:
matke zastepcza, ktora za pieniadze donosi ciaze, urodzi dziecko i odda je parze (w uproszczeniu).

jakbym miała wybierać pomiędzy matką zastępczą, a sztuczną macicą, to wybrałabym tą sztuczną macicę - przynajmniej (w uproszczeniu) miałabym pewność, że nie pije, nie pali, nie zrobi czegoś, co wpłynie negatywnie na płód, no i przede wszystkim, że odda dziecko po urodzeniu...
co do więzi, to dla mnie powstaje ona po urodzeniu... ale badań nie prowadziłam

!!!NEMESIS!!! 
totalny rekordzista
Say my name bitch!

rozumiem Twoje obawy co do nawykow matek zastepczych, jednak sa to zwykle kobiety specjalnie selekcjonowane i na szczescie nie jest toaz tak czestym zjawiskiem.

Destiny 
totalny rekordzista

"selekcjonowane"...

nawet jeśli prawdopodobieństwo jest jak 1:1000, to i tak jest to zbyt wielkie ryzyko...

!!!NEMESIS!!! 
totalny rekordzista
Say my name bitch!

nie badzmy tacy pesymistyczni :)

tak samo mozna powiedziec o samymin-vitro... nie masz 100% pewnosci, ze zajdziesz w ciaze, wiec po co probowac i wydawac pieniadze, narazac sie na efekty stymulacji hormonalnych itp. itd.

gawron 
totalny rekordzista

Destiny napisał/a:
co do więzi, to dla mnie powstaje ona po urodzeniu... ale badań nie prowadziłam

nie po urodzeniu, ale w chwili kiedy kobieta dowiaduje sie, ze jest w ciazy.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

Nemek powiedział o czymś bardzo istotnym .... o więzi która powstaje kiedy kobieta jest z dzieckiem w ciąży ... już kiedy ma je w sobie zaczyna "czuć" jego obecność, radość z bycia blisko niego, kopania, czucia jego ruchów ... tego nie da się zastąpić czymś sztucznym ... [-X

Destiny 
totalny rekordzista

!!!NEMESIS!!! napisał/a:
tak samo mozna powiedziec o samymin-vitro... nie masz 100% pewnosci, ze zajdziesz w ciaze, wiec po co probowac i wydawac pieniadze, narazac sie na efekty stymulacji hormonalnych itp. itd.

dla mnie to nie to samo... tutaj jesli sie uda to będe miała dziecko, jesli nie - to nie będę miala, ale go nie stracę, bo ktoś nie będzie chciał mi go oddać...

nie wiem Nemek, czy to rozumiesz, bo z tego co pamietam, to nie chcesz miec dzieci...

[ Dodano: Nie 12 Lut, 06 20:07 ]
tomasz-dominik napisał/a:
Nemek powiedział o czymś bardzo istotnym .... o więzi która powstaje kiedy kobieta jest z dzieckiem w ciąży ... już kiedy ma je w sobie zaczyna "czuć" jego obecność, radość z bycia blisko niego, kopania, czucia jego ruchów ... tego nie da się zastąpić czymś sztucznym ...

może i nie - jednak czasami nie ma wyboru, bo zbyt wielkie jest zagrożenie dla życia matki... i w tym przypadku nie widzę różnicy, czy ktos wybierze matke zastępczą, czy sztuczna macicę...

!!!NEMESIS!!! 
totalny rekordzista
Say my name bitch!

Destiny napisał/a:
nie wiem Nemek, czy to rozumiesz, bo z tego co pamietam, to nie chcesz miec dzieci...

to, ze nie chce miec dzieci, nie ma tutaj mysle znaczenia.

jesli chodzi o sprawy in-vitro, to jestem z nimi posrednio dosc mocno zwiazany; mozna powiedziec to moj chleb powszedni...

z tym nieoddaniem dziecka... hmmm... mysle, ze za duzo naogladallismy sie w TV filmow amerykanskich, oczywiscie pare z nich powstalo na faktach... jednak nie powinnismy z gory zakladac, ze cos takiego spotka i nas (oczywiscie, nie wykluczajmy tego w 100%, ryzyko zawsze jest). ale ok, masz takie obawy...

coz, uwazam, ze w tym temacie powinna sie wypowiedziec Matka Polka... zachecam forumowiczki :)

[ Dodano: Sro 15 Lut, 2006 ]
brak Matek Polek :) a moze temat niewygodny? #-o

Odpowiedz do tematu