Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pią 22 Wrz, 2006
My też tak myśleliśmy... 4 z bólem jakoś przetrwały te okna, lało się, lód na parapecie i inne "kwiatki".... ale po piatej, jak zaczeł dosłownie gnić i korodować plastik - to już było przegiecie. Mój dobry znajomy który prowadzi firmę właśnie instalującą okna, drzwi etc... to powiedział że nigdy w zyciu nie widział takich papudrackich okien... nie mniej "pocieszył", że wszyscy deweloperzy kupują najtańsze okna, a potem klienci sami je wymieniają po paru latach.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
okna nie bylu z MH, ale z jego "polecenia". Standardowo były w mieszkaniach okna drewniane, MH rozsyłał informację "reklamową" że można wymienić na plastikowe w jakiejś (konkretnej) firmie. No to zdecydowaliśmy się na wymiane .
I p o5 latach wymieniamy znów
_________________ Kaffi
"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach
Wysłany: Wto 26 Wrz, 2006
Kaffi napisał/a:
...Standardowo były w mieszkaniach okna drewniane, MH rozsyłał informację "reklamową" że można wymienić na plastikowe w jakiejś (konkretnej) firmie...
Kurde, może i standardowo były drewniane... ale cały Meander ma plastikowe. Nie wiem, czy pytano wszystkich... ale plastikowe są i już. Ja kupowałam od MH mieszkanie ponad 3 lata temu (wtedy już większość mieszkań było zamieszkanych) i okna już były plastikowe...
Osobiście, wolałabym drewniane... takie brązowe, jak mają Albatrosy...
okna nie bylu z MH, ale z jego "polecenia". Standardowo były w mieszkaniach okna drewniane, MH rozsyłał informację "reklamową" że można wymienić na plastikowe w jakiejś (konkretnej) firmie. No to zdecydowaliśmy się na wymiane .
nie standardowo, a jedynie w umowach , .... okna właśnie były made in MH , za to składane przez MH z profilów aluminiowo plastikowych - niemieckich
ja się nie zgodziłem i mam drewniane , które muszę co jakiś czas malować
_________________ www.slowicza.org.pl ......prawie ? ... czyni wielką różnicę
Wysłany: Czw 28 Wrz, 2006
I masz lepiej Miki. Wolałabym malować sobie raz w roku i mieć okna jak trzeba...
Właśnie czekam na znajomego, który będzie próbował "ogarnąć" okna MH na tyle, żeby wytrwały jeszcze kilka lat.
Facet wstawia okna i zna się na tym.
Oglądnął moje i:
1. są źle wstawione
2. źle skręcone (szpary jak cholera, no i krzywo poskręcane)
3. z gównianego materiału
4. mają gówniane uszczelki...
To tak, na pierwszy rzut...
Zapłacę 200-300 zł i na jakiś czas powinno pomóc. Ale, wymienić trzeba je będzie... wcześniej czy później...
Wysłany: Czw 28 Wrz, 2006
Największym problemem w tych oknach MH jest brak mikrowentylacji, a przez to w zimę skrapla się woda i leje się na parapet... Można poprawić deko tę sytuację wycinając około 3% uszczelek, tak aby delikatnie rozszczelnić okna. Dzięki temu będzie dopływ świeżego powietrza z zewnątrz bez pary wodnej, a para wodna powinna być odprowadzana przez kanały wentylacyjne.
Generalnie szczelne okna są uznawane za wadliwe okna... należy o tym pamiętać.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
te drewniane też są made in Multi-Hekk , tylko jak taniego drewna pod Olesnem już zabrakło , to zaczęli główkować i wymyślili te niemieckie profile .
Generalnie na opcję nr 3 - czyli własne okna nie chcieli się zgodzić , a właściwie to chodziło tylko o śmieszną kwotę zwrotu w przypadku braku montażu okien
jak widać teraz będzie drożej bo ichnie trzeba jeszcze wymontować
no ale drewniane faktycznie da się nawet dosztukować
_________________ www.slowicza.org.pl ......prawie ? ... czyni wielką różnicę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum