Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Uwaga wszyscy AKWARYŚYCI!!!
Autor Wiadomość
kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

Wysłany: Sob 14 Sty, 2006   Uwaga wszyscy AKWARYŚYCI!!!

Właśnie obejrzeć w Warszawie można bardzo ciekawą wystawę akwarystyczną. Tylko do 22 zwiedzać można sale z wieloma rzadkimi, wyjątkowo cennymi okazami ryb z całego świata. Widzieliśmy informację w wiadomościach, faktycznie rybki nie bylejakie!
Miejsce: Pałac Młodzieży w Warszawie.

Dla miłośników entomologii natomiast otwarte zostało insektarium. Co dwa tygodnie zmiana ekspozycji. Zobaczyć można wiele niebezpiecznych gatunków, wiele owadów drapieżnych, pajęczaków i innych stawonogów.

Dwie ciekawe imprezy przyrodnicze :) :)

Informacje pochodzą z Kuriera WOT.

gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Nie 15 Sty, 2006   

kasiekk napisał/a:
Właśnie obejrzeć w Warszawie można bardzo ciekawą wystawę akwarystyczną.

dzieki ... jutro pojade z corka... bylem kilka lat temu i przyznam ze mnie tamta wystawa nie powalila na kolana --- mam nadzieje ze tym razem bedzie inaczej...

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

Tyle co wiem ze stronki akwarystycznej, na której codziennie bywam...

...Byłem tam dzisaj, wstęp 8 złotych ulgowy chyba 6. Pierwsze wrażenie szok - 1 pomieszczenie i jak na pałac kultury to wcale nie za duże. Ze 3 stoiska ze sprzętem/karma itd... Reszta akwaria.

Akwaria powiedziałbym przeciętne (niektórzy forumowicze mają znacznie lepsze) mi ...podobał się głównie zbiornik z paletami może ze względu na jego słuszne rozmiary Smile. No i ciekawy zbiornik z liścimi dębu (pierwszy raz coś takiego widziałem na żywo)

Jest tylko jedno morskie - z życia które się samo przemieszcza to tylko krewetki w nim (ale ładne za to).

Liczyłem na jakieś holendry a tu nic...

Podsumowując wystawa mała ale przyjemnie popatrzeć na zdrowe rybki.

Pod tym adresem:

http://wesola.3.pl/~nowy/wystawa/

Jest kilka moich zdjęć z wystawy (jakość przeciętna bo dupa ze mnie a nie fotograf Smile )

Ciekawy jestem waszych opini - to moja pierwsza wystawa akwarystyczna w życiu więc nie jestem obiektywny.

Pozdrawiam M...

...Ja nie organizowałem wystawy, pokazywałem tylko jeden zbiornik (ten z liśćmi dębu właśnie, razem z GP; nota bene, są tam też rybki, tylko wpuszczone w piątek, więc jeszcze pewnie nie wyszły z ukrycia). Brałem też udział w przygotowywaniu zbiorników od strony "fizycznej", tzn. znosiłem regały, akwaria, etc. Przy okazji słyszałem co nieco, mam więc pewien pogląd na sprawę, nieco większy niż przeciętny widz. A chcę napisać, co następuje:

ceny biorą się stąd, że wystawa generuje koszty, które trzeba pokryć. W tym roku np. Pałac Kultury wycenił wynajęcie sali i organizatorzy muszą za to zapłacić. Poza tym, w każdy ostatni poniedziałek miesiąca odbywająsię spotkania akwarystów w Pałacu Kultury (w miejscu sąsiadującym z wystawą, więc łatwo trafić). Można uczęszczać na spotkania i pomóc w organizowaniu kolejnych wystaw. Pamiętać jednak należy, że cała praca jest społeczna, trzeba poświęcić własny czas a zapłatą jest jedynie ewenetualna satysfakcja. A pomoc się przyda, trzon grupy z Pałacu Kultury stanowią bowiem akwaryści wiekowi: o dużym doświadczeniu i bardzo sympatyczni i pomocni, ale jednak już nie to zdrowie i siły.

Wszystkim, którym wystawa się nie podoba polecam zatem włączenie się do prac przy kolejnej wystawie. Jak ktoś ma pomysł, co poprawić, może mieć na to wpływ.

Pozdrawiam BG...

To opinie 2 osób, jedna to przeciętny widz/akwarysta... druga to facet, który zajmuje się głównie pielęgniczkami (duża wiedza, doświadczenie)...

Może się komuś przydadzą te opinie... :)

gawron 
totalny rekordzista

pigula napisał/a:
Akwaria powiedziałbym przeciętne

wlasnie tak bylo kilka lat temu i tego sie obawiam --- jednak nie rezygnuje i zaraz wyruszam w droge... :D --- wrazenia po powrocie :D

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

Gawron... a może jakies zdjęcia??? :D

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

ciekawa jestem jak sie przewozi takie akwaria (te duuuuze) #-o 8)

gawron 
totalny rekordzista

wystawa zaliczona :D

wrazenia jak najbardziej ok... duzo lepsza od tej kilka lat temu (sala ta sama)
jest kilkadziesiat baniaczkow (duze i male)... niektore naprawde bardzo ladnie urzadzone...
w baniaczkach oprocz pieknych rybek sa tez bardzo ładne roslinki... polecam zwiedzanie jezeli ktos lubi akwarystyke...

jedno morskie --- nie zachwycilo mnie za bardzo --- w sklepach na wystawach czesto sa duzo ładniejsze.

zrobilem kilkadziesiat zdjec, ale niestety z łapy i nie wyszly najlepiej -- zamazane i nie nadaja sie do wklejania na forum -- dodatkowo ludzi tłum i nie mozna spokojnie foty strzelic --- fotograf ze mnie taki sam jak baletnica... :oops:

p.s.
Pigułko --- spodoba sie Tobie na 100% -- bardzo duzo baniaczkow w malymi rybkami i duzo iloscia roslinek... jeden baniaczek z neonkami "powalil mnie na kolana" :D

Woweq -- przewozi sie samochodem na pusto :D

IMG_1810.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 62,02 KB

IMG_1812.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 59,11 KB

IMG_1816.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 64,41 KB

IMG_1817.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 53,06 KB

IMG_1830.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 68,5 KB

IMG_1831.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 85,93 KB

IMG_1832.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 74,32 KB

woweq 
totalny rekordzista

hmmmm, i co z rybkami w trakcie transportu i co z roslinkami??? czyli wszystko montowane na czesci a potem znow skladac trzeba: i te roslinki ukladac ladnie i kamyczki na swoje miejsca i o rybkach pamietac???? #-o :mrgreen:

gawron 
totalny rekordzista

dokladnie Woweq, dokladnie :D

woweq 
totalny rekordzista

ooojjj, toz to torszke roboty jest przy tym....widzialam ile sie z tym musiala Pigula bawic!!! #-o ...sama radosc :shock: 8)

gawron 
totalny rekordzista

to prawda... ale niezle przy takiej robocie sie odpoczywa... oczywiscie w domu a nie na wystawach...

woweq 
totalny rekordzista

mnie zawsze zastanawialo jak to te rybki sie musza czuc jak sprzata sie ich mieszkanko #-o :mrgreen:

gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Pon 16 Sty, 2006   

woweq napisał/a:
mnie zawsze zastanawialo jak to te rybki sie musza czuc jak sprzata sie ich mieszkanko

tak samo jak maz ogladajacy wazny mecz w tv, ktoremu zona przeszkadza wlaczajac odkurzacz i łaząc przed odbiornikiem... :lol:

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

Wysłany: Pon 16 Sty, 2006   

Wolą to dużo bardziej niż wyławianie :) :) Przynajmniej nasze :)

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

Wysłany: Wto 17 Sty, 2006   

Ten z "mgłą" musi być naprawdę super... Zobaczę, może się przyszwędam w czwartek... Czy można coś kupić (oprócz biletu)? :)
Woweq, rybcie nie lubią sprzatania i moje np. bledną straszliwie... kolor wraca po kilku godzinkach... Ale, wyławiania jeszcze bardziej nie lubią. Właśnie wczoraj jedna gupiczka popełniła samobójstwo :( Wybrała spacer po dywanie... :(

Odpowiedz do tematu