Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Rowerem do Warki i z powrotem.
Autor Wiadomość
Miszag 
lubi się odzywać
rowerzysta-cyklista

Wysłany: Wto 14 Cze, 2005   Rowerem do Warki i z powrotem.

Odległość: ok. 80-100km - zaleznie od tego czy wracać będziemy tą samą trasą, czy nie.
Rodzaj nawierzchni: mało ruchliwe drogi asfaltowe i leśne dukty.
Termin: jeszcze nie ustalony, być może najblizsza niedziela.

Zapraszam chętnych.

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Wto 14 Cze, 2005   Re: Rowerem do Warki i spowrotem.

Miszag napisał/a:
Odległość: ok. 80-100km - zaleznie od tego czy wracać będziemy tą samą trasą, czy nie.
Termin: jeszcze nie ustalony, być może najblizsza niedziela.

Zapraszam chętnych.

Miszag-u,
z racji, ze Warka jest mi bliskim miastem, skłoniło mnie do napisania kilku zdań.

- trasa z Piaseczna przez Górę Kalwarię w tą i z powrotem to około 80 km.
- w weekend trasa jest bardzo ruchliwa, w Górze Kalwarii korek sięga czasami 2, 3 km
- dla nowicjuszy rowerowych, odcinek może być bardzo męczący, wręcz nie do pokonania,
- w tym okresie trasa bez masek gazowych, może stać się próbą sił dla płuc. Powodem jest okres pryskania sadów. Smród jaki spotyka się po trasie, może być przyczyną zgonu, niejednego nie przyzwyczajonego do tego rodzaju zapachów, rowerzysty :wink: :mrgreen:

Pozytywne strony takiej wycieczki
- po długiej męczącej trasie, można napić się odpowiednio schłodzonego browarku, który wytwarzany jest w tym mieście,
- przez Warkę płynie Pilica, rzeczka dość szeroka w swym korycie i dość głęboka, nad którą organizowane są liczne ogniska i grillowania,
- znajduje się muzeum im. Kazimierza Puławskiego, ze ślicznym ogrodem, który schodzi do samej rzeczki.
- w odległości 4 km od Warki znajduje się stadnina koni "Sielanka", której właścicielem jest p. Hanna Gronkiewicz Waltz i tam organizowane są co roku Dni Hubertusa z udziałem znanych osobistości radia, telewizji, prasy oraz światka politycznego.
- na odcinku Białobrzegi- Warka odbywają się liczne spływy kajakowe, zakończone ogniskami i tańcami do białego świtu tuż nad Pilicą, :D
- co roku w czerwcu w Warce odbywają się tzw. Dni Warki. Przez dwa dni, odbywają sie wówczas koncerty znanych grup muzycznych, turnieje gry w nogę, siatkę i cała masa innych konkurencji sportowych, (dla odważnych : skoki na bangi z 200 m wysięgnika)..- zabawa zazwyczaj kończy się przepięknym pokazem sztucznych ogni (o terminie poinformuje w odpowiednim terminie)

:wink:

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 14 Cze, 2005   

modliszka napisał/a:
trasa z Piaseczna przez Górę Kalwarię w tą i z powrotem to około 80 km.
- w weekend trasa jest bardzo ruchliwa, w Górze Kalwarii korek sięga czasami 2, 3 km
- dla nowicjuszy rowerowych, odcinek może być bardzo męczący, wręcz nie do pokonania,
- w tym okresie trasa bez masek gazowych, może stać się próbą sił dla płuc. Powodem jest okres pryskania sadów. Smród jaki spotyka się po trasie, może być przyczyną zgonu, niejednego nie przyzwyczajonego do tego rodzaju zapachów, rowerzysty

dobrze, że o zaletach napisałaś na końcu ... bo dzięki temu zabiłaś smród spalin :lol:

ale jak napisał Miszag
Miszag napisał/a:

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

tomasz-dominik napisał/a:

dobrze, że o zaletach napisałaś na końcu ... bo dzięki temu zabiłaś smród spalin :lol:

T-D, smród spalin, w porównaniu z opryskami, to jak dezodorant Fa przy zapachu kwasu masłowego :wink:

gawron 
totalny rekordzista

Nuta... mamy kolejna wycieczke "rowerowa" do zaliczenia --- tylko kierowcy trzeba poszukac :lol: :lol: :lol:

nuta_pl 
znany gawędziarz
znany ment społeczny

Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202

gawron napisał/a:
Nuta... mamy kolejna wycieczke "rowerowa" do zaliczenia --- tylko kierowcy trzeba poszukac :lol: :lol: :lol:

TAM to ja moge kierowac... ale kto nas przywiezie? :D

gawron 
totalny rekordzista

nuta_pl napisał/a:
TAM to ja moge kierowac... ale kto nas przywiezie?

nie badz taki hej do przodu :lol: :lol: :lol: w tamta strone to kazdy moze kierowac :D :D :D ... a kierowce znajdziemy na 100% - mam juz kogos na oku... 8) :lol:

Miszag 
lubi się odzywać
rowerzysta-cyklista

modliszka napisał/a:
Miszag-u,
z racji, ze Warka jest mi bliskim miastem, skłoniło mnie do napisania kilku zdań.

- trasa z Piaseczna przez Górę Kalwarię w tą i z powrotem to około 80 km.
- dla nowicjuszy rowerowych, odcinek może być bardzo męczący, wręcz nie do pokonania

Dla wyjaśnienia, droga nr 79 z Piaseczna do Góry Kalw, nie jest brana pod uwagę, tak samo jak 723 i 731 z Góry do Warki. Plan jest taki aby jechać mało uczęszczanymi asfaltami oraz przez lasy duktem lub szlakiem turystycznym. Po drodze oczywiście zaliczymy kilka "bufetów" jak na prawdziwych browerzystów przystało :D
Niestety wycieczka, którą planuję nie jest raczej przeznaczona dla nowicjuszy rowerowych :( .

Pozdrawiam
Miszag

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

czyli znow mam wolny dzien :)

Jacek 
nie boi się klawiatury

Miszag napisał/a:
Dla wyjaśnienia, droga nr 79 z Piaseczna do Góry Kalw, nie jest brana pod uwagę, tak samo jak 723 i 731 z Góry do Warki. Plan jest taki aby jechać mało uczęszczanymi asfaltami oraz przez lasy duktem lub szlakiem turystycznym. Po drodze oczywiście zaliczymy kilka "bufetów" jak na prawdziwych browerzystów przystało :D

Faktycznie da się dojechać bocznymi drogami przynajmniej do rozwidlenia Warka-Sandomierz, ale jak dalej nie mam pojęcia. Szkoda że nie mam rowerka. :(

gawron 
totalny rekordzista

kasiekk napisał/a:
czyli znow mam wolny dzien

moze jednak nie --- Masz prawko??? :lol: :lol: :lol:
razem z Nuta szukamy kierowcy :lol: :lol: :lol:

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

nadaje sie. prawko mam. jezdze baaaaaardzo poooooowoooooli.... rowerami moga byc pierwsi :)
Juz od jakiegos czasu miszag chce mnie namowic na prowadzenie "service car" :) z bufetem, ale tutaj biala byla pierwsza. Jedziesz nie ma chlodziarki na pokladzie :)

gawron 
totalny rekordzista

kasiekk napisał/a:
nadaje sie. prawko mam. jezdze baaaaaardzo poooooowoooooli.... rowerami moga byc pierwsi

no i bardzo dobrze 8) :lol: --- przynajmniej jak z tylu zasiade z Nuta to nic nam sie nie bedize wylewalo :lol: :lol: :lol:

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

mozecie nie zniesc trudow podrozy... staram sie nie lamac przepisow :) Miszag moze potwierdzic, jaka to masakara :)

Miszag 
lubi się odzywać
rowerzysta-cyklista

Jacek napisał/a:
Faktycznie da się dojechać bocznymi drogami przynajmniej do rozwidlenia Warka-Sandomierz, ale jak dalej nie mam pojęcia. Szkoda że nie mam rowerka.

mam dość dobre mapy, 1:100 000 8) wszystkie leśnie drogi są pozaznaczane

[ Dodano: Wto, 14 Cze 2005 20:40 ]
kasiekk napisał/a:
mozecie nie zniesc trudow podrozy... staram sie nie lamac przepisow :) Miszag moze potwierdzic, jaka to masakara :)

Potwierdzam, tak wolno jeździ, że się 2 razy spawiowałem. :lol:

Odpowiedz do tematu