Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 Licheń
W ramach majowego weekendu byłem przejazdem w Licheniu.
Jestem ciekaw, czy ktoś z Was był tam i widział licheńską bazylikę - jakie jest Wasze wrażenie?
Ja osobiście byłem pod wrażeniem. Niekoniecznie pozytywnym - i niekoniecznie negatywnym.
Skala budowli i jej wykończenie robi naprawdę wrażenie - nawet biorąc pod uwagę że przepych z jakim została wykonana jest daleki od czegoś, co zwykliśmy zwać dobrym gustem. Szczególnie rozśmieszył mnie parking otoczony kutym ogrodzeniem, z wjazdem strzeżonym przez figury świętych oraz kolorową figurą Jana Pawła drugiego nad wejściem. Sam dojazd do bazyliki poruszył we mnie jakieś poczucie komizmu gdy patrzyłem na owo monumentalne, świecące złotem gmaszysko pośród pól z widokiem konika orzącego na pierwszym planie...
Z drugiej strony jest to jakiś w miarę spójny architektonicznie (tak mi się, laikowi, wydaje) obiekt, który ma szansę przetrwać wieki i stanowić jakiś taki "nowy zabytek" - coś, co można w jakimś sensie podziwiać i pokazywać. Na zasadzie "lepsze takie złotem oblewane coś niż nic". Na pewno jednak coś, co warto zobaczyć - nawet jako "świątynię bezguścia"
A może się niepotrzebnie czepiam?
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
rowerkiem to byłaby niezła wyprawa... najlepiej z noclegiem, bo nie wiem czy miałbyś siłę na powrót
l.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 85,81 KB
550px-Lichen_widok_ogolny.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 84,68 KB
_________________ "Piekło wybrukowane jest dobrymi chęciami."
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006
Byłam w Licheniu, ładnych parę lat temu. W tamtym czasie, na miejscu obecnej świątyni, był jeszcze plac budowy. Dlatego miałam poprosić o zamieszczenie jakiś zdjęć, ale Destiny już to uczyniła, no i ...oniemiałam. Słyszałam od znajomych, który widzieli nowo wybudowaną świątynię, o jej przepychu i przeroście formy, nad treścią. To, co zobaczyłam na zdjęciach, zamurowało mnie zupełnie. I tak sobie myślę, że to wszystko z kościelnych datków...sfera materialna, zepchnęła na bok sferę duchową...
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
Poprzednio pisałem z pracy więc nie mogłem wkleić zdjęć. teraz pozwolę sobie uzupełnić to, co wkleiła Destiny.
A co tego, że forma zatryumfowała nad duchowością - racja. Trzeba jednak pamiętać, że dzięki temu mamy również katedrę Notre Dame, plac świętego Piotra czy też - obecnie meczet - Hagia Sophia. Szkoda jendynie, że oprócz monumentalności nie zadbano o smak i artyzm.
100_0978.jpg Tutaj w niezbyt dobrym ujęciu widać jak z uprawnych pól wyrasta "nowy Rzym"
Plik ściągnięto 9 raz(y) 42,2 KB
100_0984.jpg Zaparkowane samochody są bezpieczne - pilnuje ich dwóch świętych
Plik ściągnięto 12 raz(y) 38,1 KB
100_1002.jpg Ściany podziemne sale wyłożone są tabliczkami z nazwiskami ofiarodawców (nie mam niestety zbliżenia). Pośrodku - kopia 1:1 Całuny Turyńskiego
Plik ściągnięto 12 raz(y) 53,64 KB
100_1006.jpg Główny ołtarz
Plik ściągnięto 15 raz(y) 74,71 KB
100_1009.jpg Rzut okiem w kierunku wyjścia
Plik ściągnięto 12 raz(y) 75,59 KB
100_1018.jpg Na ścianach obrazy w stylu "Strażnicy" lub "Przebudźcie się"
Plik ściągnięto 13 raz(y) 64,09 KB
100_1026.jpg Wejście na dolny poziom - po lewej widać tabliczki z nazwiskami ofiarodawców. Cały dolny poziom jest nimi wyłozony - nawet 'wylały się' na kawałek dzwonnicy na poziomie górnym
Plik ściągnięto 10 raz(y) 58,21 KB
100_0985.jpg Przy wejściu na parking wita nas kolorowy i uśmiechnięty śp. Jan Paweł II
Plik ściągnięto 12 raz(y) 54,8 KB
_________________ --
drew
Ostatnio zmieniony przez drew Pon 08 Maj, 2006, w całości zmieniany 1 raz
Ciąg dalszy
100_1028.jpg Dolny kościół w kształcie rotundy.
Plik ściągnięto 11 raz(y) 46,67 KB
100_1035.jpg Wieża widokowa. Można wejść schodami lub wjechać windą - bodajże na 24 piętro. Kolejne cztery trzeba pokonać piechotą.
Plik ściągnięto 12 raz(y) 30,73 KB
100_1043.jpg Z wieży można popatrzeć na kopułę
Plik ściągnięto 18 raz(y) 59,45 KB
100_1046.jpg Czy tylko ja mam wrażenie, że te postaci są jakieś... niewymiarowe?
Plik ściągnięto 10 raz(y) 57,72 KB
100_1053.jpg Bocznego wejścia pilnuje czterech betonowych apostołów pomalowanych białą olejną
Plik ściągnięto 11 raz(y) 50,66 KB
100_1056.jpg Bar - patio w stylu rzymskim - również pilnowany jest przez świętych. W środku figura Najświętszej Panienki łagodnie uśmiecha się do ludzi jedzących pomidorową z plastikowych miseczek lub frytki (mniej więcej całe menu tamtejszej garkuchni). Zdjęcia Panie
Plik ściągnięto 10 raz(y) 60,91 KB
100_1065.jpg Wjazd na teren w stylu chyba arabskim... Na pewno pachnie jakimś wschodem.
Plik ściągnięto 9 raz(y) 48,44 KB
_________________ --
drew
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Robi chyba jeszcze większe wrażenie, niż z zewnątrz.
Ciekawa jestem, jak historycy określą ten gotycko-nowatosrki styl
Może opatrzą go nazwiskiem projektanta ...oby nie...
Zastanawia mnie, po co stawia się tak okazałe świątynie, w czasach kiedy następuje powolny kryzys wiary....? To świadczy jedynie, o zaprzeczeniu nauk kościoła. Z drugiej jednak strony, widać jest materializm duchowieństwa. W ten sposób księża sami doprowadzą do upadku kościoła....to jedynie kwestia czasu...
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
Ciekawa jestem, jak historycy określą ten gotycko-nowatosrki styl
teoretycznie są tu nawiązania do klasycyzmy, ale z taką wybujałością barokową, że zamiast estetycznego piękna utwierdzającego moc Kościoła, ocieka (dosłownie ocieka) on kiczem ale tym w najgorszym wydaniu - nieświadomym i udającym "klasę"...
modliszka napisał/a:
Zastanawia mnie, po co stawia się tak okazałe świątynie, w czasach kiedy następuje powolny kryzys wiary....? To świadczy jedynie, o zaprzeczeniu nauk kościoła. Z drugiej jednak strony, widać jest materializm duchowieństwa. W ten sposób księża sami doprowadzą do upadku kościoła....to jedynie kwestia czasu...
tak - pokazywanie w ten sposób siły Kościoła, mające teoretycznie zachęcić również do wstąpienia w jego szeregi, przynosi odwrotny skutek...
tak - pokazywanie w ten sposób siły Kościoła, mające teoretycznie zachęcić również do wstąpienia w jego szeregi, przynosi odwrotny skutek... [/quote]
nie dla osób , które tam jeżdżą
weź pod uwagę kto tam jeździ najczęściej, pokolenie naszych dziadków i rodziców,
a wśród nich mocherowe berety. Czy oni zobaczą tam to, o czym ty piszesz ?
_________________ www.slowicza.org.pl ......prawie ? ... czyni wielką różnicę
nie dla osób , które tam jeżdżą
weź pod uwagę kto tam jeździ najczęściej, pokolenie naszych dziadków i rodziców,
a wśród nich mocherowe berety. Czy oni zobaczą tam to, o czym ty piszesz ?
nie, nie zobaczą - ale na nich kończy się pewna epoka... a młodzi coraz częściej widząc to, co robi Kościół, czym się szafuje, zaczynają go negować...
zamiast karmić wiarę w młodych ludziach, Kościół karmi własne kieszenie...
a wiara niekarmiona umiera...
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
Wysłany: Wto 09 Maj, 2006
Tak na wszelki wypadek zadam pytanie: w jakim celu postawiono te swiatynie ? tzn. czy do modlenia sie potrzebny jest taki przepych (zwlaszcza w tych czasach) ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum