W pewnym sensie tak.
Mam inne podejscie do dzieci, niż prezentowane przez Kasiekk.
Lubie dzieci bez koniecności poznania. Moge jednak przestać lubić po tym jak poznam,... nie odwrotnie. Drobna dla niektórych, lecz jak dla mnie bardzo istotna różnica, która z uśmiechem na twarzy pozwala mi dać cukierka dziecku i nie zastanawiać się, czy to przegięcie czy żebranie.
Sympatyczny gest to dając - pomóc. Gdyby dzieciaki zbierały słodycze i zabawki (nawet kasę), żeby przekazać to innym dzieciakom, np. w domu dziecka - wtedy baaardzo chętnie bym ich widziała przed swoimi drzwiami. W innym przypadku - nie koniecznie.
Kasiekk, a skąd masz pewność, że dzieci, które zbieraja cukierki mają ich w domu pod dostatkiem?? Może ich rodziców nie stać na to, by zapewniać im takie luksusy??
_________________ "Piekło wybrukowane jest dobrymi chęciami."
Sympatyczny gest to dając - pomóc. Gdyby dzieciaki zbierały słodycze i zabawki (nawet kasę), żeby przekazać to innym dzieciakom, np. w domu dziecka - wtedy baaardzo chętnie bym ich widziała przed swoimi drzwiami. W innym przypadku - nie koniecznie.
Kasiekk, a skąd masz pewność, że dzieci, które zbieraja cukierki mają ich w domu pod dostatkiem?? Może ich rodziców nie stać na to, by zapewniać im takie luksusy??
Masz racje Destiny
a co takiego niedobrego jest w dawaniu dzieciom cukierków
Powiem krótko Kasiek nie dość, że etatowa zołza to jeszcze dzieciom cukierków żałuje
_________________ Pora na dobranoc, bo już księżyc świeci, dzieci idą spać, mis po flaszkę leci
Miś, Miś! Świńska rura nie miś! Pięćset złotych! Pięćset złotych dla mnie nie ma, a sam forsą sra!
Kama odzywa się w niedziele i święta Śpiewać każdy może
Wysłany: Pią 04 Lis, 2005
Wydaje mi się, że w tej całej kwestii chodzi o dwie różne sprawy:
- po pierwsze dzieci i zbieranie cukierków, co, jak myślę, jest traktowane bardziej przychylnie niż niemiło, w końcu dzieci są dziećmi i nie ma nic złego w częstowaniu ich cukierkami nawet na żądanie
- ale po drugie rzecz idzie o implementowanie zwyczaju mającego się nijak do naszych tradycji związanych (i to niezaleźnie od tego czy ktos jest wierzący czy nie) z Zaduszkami, z czym niekoniecznie się zgadzamy.
Powiem wam, że znajomy nastolatek, czyli w wieku jak najbardziej zdatnym do przyjmowania tego typu rytualnych zachowań, od maleńkiego "wychowany" na coli i MTV, inaczej niz większość z nas, forumowiczów, opowiadał mi o tej wizycie z niesmakiem, jako o czyms, czego nie wypada robić. Podobnie jak nie wypada brać udziału w klubowych imprezach, organizowanych na okoliczność Helloween.
I zgadzam się z nim w zupełności, choć cukierków nie odmówię
_________________ Kama
Bo to zła kobieta była
!!!NEMESIS!!! totalny rekordzista Say my name bitch!
bardziej mnie wkurza jak dorośli łażą i żebrają na różniego rodzaju fundację, które konta nie mają... o kominiarzach nie będę się rozpisywał bo to jest dopiero przegięcie.
a właśnie, co z tymi "fundacjami" na naszym osiedlu kochanym, średnio co 3-4 tyg. zjawia się Pani z "nowym celem" i zbiera co łaska - czyli karka (taaaakkkaaa pieeeekna) za 5 zeta... a jak mówię, że pare weeksów na zad wręczyłem juz jednej Pani obola i dostałem kartke, to się zdziwiła i powiedziała, że to nie ona na co odpowiedziałem WIEM :> mam pamięć do twarzy i po kilku tygodniach znowuuuuuu i znowuuuu z jednej strony glupio nie pomagac "sierotkom" a z drugiej głupio być naiwnym...
_________________ Gość drop your pants!!! Resistance is futile >:]
jakiś czas temu na forum (o ile dobrze pamiętam) Czarus podpowiedział co zrobić, aby nie mieć problemu.
poproś o nr konta i powiedz, że z przyjemnością pieniażki przelejesz... ja za każdym razem proszę o nr, ale jeszcze ani razu tego numeru nie dostałem... jaki jest teraz efekt??? jak ktoś przyłazi po kase to moje drzwi omija... obiecałem sobie jednak, że jak dostanę nr konta i sprawdzę, że to faktycznie fundacja np. dla dzieci to wpłacę 10x więcej niż opłata za "piękną kartkę"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum