To jak go widzisz (jakimś cudem na niebie ) to nie spuszczaj z niego wzroku i obserwuj go cały czas - a o 22:58':45" przeleci tuż pod nim ISS
A tak serio, to przy dzisiejszej dacie zabrakło strzałki na linii reprezentującej tor lotu ISS na mapce, co ułatwiłoby domyślenie się, gdzie szukać stacji... - ale widoczna jest po kliknięciu na tejże mapce nieba (lub: Detailed Star Chart)
Przy czym lepiej widoczna (dużo jaśniejsza) będzie podczas drugiego przelotu, czyli między 00:30:13 a a 00:40:01 - tyle że będzie trzeba zadrzeć głowę i patrzeć pionowo w górę (przelot z zachodu na wschód).
ρσ∫d®@ω↑@m,
Mirek
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Wysłany: Sob 17 Cze, 2006
Niebo jest mocno zachmurzone, pewnie będą nici z obserwacji, o ile się nie przejaśni...
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
Mamy jeszcze parę dni - może się pogoda poprawi.
A co do tabelki - wartość Magnitude (wielkość gwiazdowa) - im mniejsza, tym obiekt jaśniejszy. Czyli najlepiej w najbliższym czasie gdy wynosi -1.0.
Pozdr.,
M.
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Wysłany: Sob 17 Cze, 2006
Nad Piasecznem, nic nie widać,.... nawet jednej gwiazdki
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
Jak bym miał cyfrowy aparat (inny niż ten w tel. SE K700i), to bym pstryknął, albo i nakręcił przelot - choć i to jest ryzykowne - wczoraj (a właściwie już dziś), gdy oglądałem ponowny przelot (0:53-1:03) bardzo mili sąsiedzi z góry właśnie sobie wylewali resztki (na oko tak z 1L) wody lub innej cieczy - dokładnie w miejscu, w którym wystawiłem głowę z balkonu, gdy patrzyłem prawie pionowo w górę - tylko refleks mnie uratował przed nocną kąpielą w nie-wiem-czym
Najbliższe dobrze widoczne przeloty to:
* Dziś, od 23:43:09 do 23:50:58 z Zachodu na Wschód - czyli na odwrót niż pozorny ruch Sońca (w połowie czasu będzie pionowo nad nami)
* Półtorej godziny później: 01:16:14 - 01:26:01; też mniej więcej W->E, tylko trochę bardziej po skosie.
Przydałby się teleskop - choć wtedy chyba lepiej oglądać, gdy stacja jest słabiej widoczna - tj. jej baterie słoneczne słabiej odbijają światło...
Ulica: Albatrosów
Wysłany: Sro 30 Sie, 2006 Wstęp do fascynującego świata modliszek
www.modliszki.com
_________________ A to Polska właśnie. Kraj społecznej szczęśliwości i wolnej przedsiębiorczości, w którym strzela się do gości, jak się im zazdrości...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum