IMHO
wolne od pracy sa:
1.dni urlopowe.. dokladnie podana ilosc w kodeksie pracy
2.dni wole od pracy dodatkowe --- dokladnie podana ilosc w kodeksie pracy
3.dni swiatecznie - nie liczone jako dodatkowe i jako urlopowe...
jezeli swieta wchodza w dni urlopowe lub dni wolne od pracy to nie odliczaja sie z ilosci dni opisanych w punkcie 1 i 2...
_________________ "Piekło wybrukowane jest dobrymi chęciami."
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Wysłany: Czw 02 Mar, 2006
Dostałam je dzisiaj w swojej firmie i zaniepokoiło mnie w nim jedno zdanie : " Jezeli jednak w tygodniu obejmujacym siedem dni od poniedzialku do niedzieli, wystapia dwa swieta w inne dni niz niedziela, obnizenie wymiaru czasu pracy o 8 godzin nastepuje tylko z tytulu jednego ze swiat. " Odczytuje je jednoznacznie, że np w tym roku dniem wolnym ustawowo od pracy będzie jedynie 1 maj ( 3-ci zależy od widzi-mi -się szefa )
tak samo ( tu totalny paradoks) wolnym będzie jedynie 25 a 26 (co łaska). Będę wdzięczna, jeżeli ktoś (nieśmiało wywołam do tablicy np. Khameir'a) oświeci mnie w tym temacie
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
OBWIESZCZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 23 grudnia 1997 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy - Kodeks pracy.
(Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94) z późniejszymi zmianami
Tekst ujednolicony, uwzględniający zmiany obowiązujące od 8 lutego 2005 roku
DZIAŁ SZÓSTY
CZAS PRACY
Rozdział II
Normy i ogólny wymiar czasu pracy
§ 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin. Jeżeli jednak w tygodniu obejmującym siedem dni od poniedziałku do niedzieli wystąpią dwa święta w inne dni niż niedziela, obniżenie wymiaru czasu pracy o 8 godzin następuje tylko z tytułu jednego z tych świąt.
czyli jeden dzien trzeba bedzie odpracowac (jezeli dobrze interpretuje)... chyba, ze drugi dzien swiateczny wypadnie w niedziele
jednak jezeli swieto wypadnie w niedizele to chyba bedie nadal obowiazywala zasada odbierania dnia wolnego ---- dzien za dzien... (soboty w to nie wchodza)
Wliczane w okres urlopu soboty i niedziele - to jedna z propozycji, które znalazły się w projekcie nowelizacji kodeksu pracy. Zasada ta nie dotyczyłaby tylko świąt ustawowo wolnych od pracy.
Jednocześnie jednak urlopy miałyby zostać wydłużone: dzisiejsze 20-dniowe miałyby 28 dni, 26-dniowe - 36.
Konieczność tej zmiany uzasadniana jest coraz większa ilością firm, które pracują siedem dni w tygodniu.
"Gazeta Wyborcza" wylicza, że wydłużenie urlopu tylko pozornie rekompensuje zasadę wliczania sobót i niedziel. Osoby, które zechciałyby w tym roku wziąć urlop od 1 do 7 maja, według obecnie obowiązujących przepisów musiałyby wziąć tylko trzy dni wolnego, ponieważ 1 i 3 to święto, 6 - sobota, 7 - niedziela. Nowy kodeks zobowiązywałby ich do wykorzystania 5 dni.
Jak twierdzi wiceprzewodniczący pracującej nad projektem komisji, Ludwik Florek, to, czy weekend zostanie zaliczony do wolnego, jeśli urlop weźmiemy w piątek, uzależnione jest od umowy z pracodawcą. "Generalnie chodzi o to, by liczba wykorzystanych na urlop weekendów była proporcjonalna do całości urlopu wykorzystanego w ciągu roku" - tłumaczy Florek. "Na 36-dniowy urlop przypadałoby mniej więcej pięć weekendów".
Ostatnio zmieniony przez gawron Czw 02 Mar, 2006, w całości zmieniany 1 raz
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Wysłany: Czw 02 Mar, 2006
gawron napisał/a:
Pan Googel poszedl w ruch i sie wkur...zylem
No i okazałeś sie wielki
Mnie też to wkurza i dziwi, że jeszcze nikt tego nie zakwestionował To jest złodziejstwo i przepis, który działa na szkodę pracownika
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum