Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Ale Kino... 4.11. Wieczór kinowy...
Autor Wiadomość
pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pią 03 Lis, 2006   Ale Kino... 4.11. Wieczór kinowy...

Jakby kogoś interesowało... Oglądałam 2 z tych filmów i uważam, że są dobre... :-D

4 listopada kanał Ale kino! zaprasza na wieczór specjalny "Między kobietami" - cztery filmy o trudnej miłości tych, które odkryły, że poszukiwania drugiej połówki nie ograniczają się do jednej tylko płci.

Czas, miejsce i środowiska, w których toczą się losy bohaterek wieczoru "Między kobietami" są całkowicie różne. Otoczenie wywierające presję i narzucające, kogo powinno się kochać, a kogo absolutnie nie, łączy je wszystkie. Nie jest łatwo zakochać się z wzajemnością, a co dopiero pielęgnować związek i trwać w nim nawet wtedy, gdy wszystko obraca się przeciwko partnerom. O tej trudnej sztuce tym razem... między kobietami.

21.10
Wieczór "Między kobietami" otworzy brytyjski dramat Stevena Woodocka pod tym samym tytułem. Opowieść o dwóch mieszkankach angielskiego miasteczka, krytycy nazywali jedną z najpiękniejszych opowieści o miłości między dwiema kobietami, a jury New York Lesbian and Gay Film Festival 2003 uznało za najlepszy film roku.

22.50
Drugi z prezentowanych tego wieczoru filmów, "W pogoni za Amy" Kevina Smitha, to kultowy już obraz środowiska młodych Amerykanów, którzy upajając się nieograniczoną wolnością i seksualnym wyzwoleniem, zagubili gdzieś sens i cel życia. Zdeklarowana lesbijka przewróci do góry nogami życie dwóch przyjaciół (w tych rolach Ben Affleck i Jason Lee)... kiedy nieoczekiwanie odwzajemni uczucie jednego z nich.

0.50
Kolejny film, nagrodzony w Berlinie za najlepsze role żeńskie, oprawiony wspaniałą muzyką Jana A.P. Kaczmarka "Aimee i Jaguar", dotyka nie tylko tematyki lesbijskiej, ale także problemu miłości ponad politycznymi podziałami. Akcja filmu toczy się w Berlinie 1942 roku. Wzorowa nazistowska hausefrau nawiązuje romans z piękną, wyzwoloną Żydówką. Przedstawiona historia wydarzyła się naprawdę.

2.55
Wieczór zamknie film Angeliny Maccarone "W obcej skórze" z 2005 roku. Bohaterką filmu jest mieszkająca w Niemczech tłumaczka z Iranu, która musiała opuścić ojczyznę po tym, jak odkryto jej romans z kobietą. Aby uniknąć deportacji zaczyna nowe życie przyjmując personalia swojego zmarłego właśnie przyjaciela.

Miłego oglądania... ;-)

Delfin 
czasem gawędzi

Wysłany: Sob 04 Lis, 2006   

Kiedyś widziałam film nr 3 czyli "Aimee i Jaguar". Przejmujący, tragiczny, niesamowity...

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

Wysłany: Nie 05 Lis, 2006   

Wczoraj oglądnęłam 2 pierwsze i padłam spać. "Aimee i Jaguar" oglądałam już kiedyś - wg. mnie, również świetny, przejmujący i zmuszający do myślenia film. "W obcej skórze" nie oglądałam... nie dałam rady... żałuję, że padłam. :?

Odpowiedz do tematu