Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pią 03 Lis, 2006 Ale Kino... 4.11. Wieczór kinowy...
Jakby kogoś interesowało... Oglądałam 2 z tych filmów i uważam, że są dobre...
4 listopada kanał Ale kino! zaprasza na wieczór specjalny "Między kobietami" - cztery filmy o trudnej miłości tych, które odkryły, że poszukiwania drugiej połówki nie ograniczają się do jednej tylko płci.
Czas, miejsce i środowiska, w których toczą się losy bohaterek wieczoru "Między kobietami" są całkowicie różne. Otoczenie wywierające presję i narzucające, kogo powinno się kochać, a kogo absolutnie nie, łączy je wszystkie. Nie jest łatwo zakochać się z wzajemnością, a co dopiero pielęgnować związek i trwać w nim nawet wtedy, gdy wszystko obraca się przeciwko partnerom. O tej trudnej sztuce tym razem... między kobietami.
21.10
Wieczór "Między kobietami" otworzy brytyjski dramat Stevena Woodocka pod tym samym tytułem. Opowieść o dwóch mieszkankach angielskiego miasteczka, krytycy nazywali jedną z najpiękniejszych opowieści o miłości między dwiema kobietami, a jury New York Lesbian and Gay Film Festival 2003 uznało za najlepszy film roku.
22.50
Drugi z prezentowanych tego wieczoru filmów, "W pogoni za Amy" Kevina Smitha, to kultowy już obraz środowiska młodych Amerykanów, którzy upajając się nieograniczoną wolnością i seksualnym wyzwoleniem, zagubili gdzieś sens i cel życia. Zdeklarowana lesbijka przewróci do góry nogami życie dwóch przyjaciół (w tych rolach Ben Affleck i Jason Lee)... kiedy nieoczekiwanie odwzajemni uczucie jednego z nich.
0.50
Kolejny film, nagrodzony w Berlinie za najlepsze role żeńskie, oprawiony wspaniałą muzyką Jana A.P. Kaczmarka "Aimee i Jaguar", dotyka nie tylko tematyki lesbijskiej, ale także problemu miłości ponad politycznymi podziałami. Akcja filmu toczy się w Berlinie 1942 roku. Wzorowa nazistowska hausefrau nawiązuje romans z piękną, wyzwoloną Żydówką. Przedstawiona historia wydarzyła się naprawdę.
2.55
Wieczór zamknie film Angeliny Maccarone "W obcej skórze" z 2005 roku. Bohaterką filmu jest mieszkająca w Niemczech tłumaczka z Iranu, która musiała opuścić ojczyznę po tym, jak odkryto jej romans z kobietą. Aby uniknąć deportacji zaczyna nowe życie przyjmując personalia swojego zmarłego właśnie przyjaciela.
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Nie 05 Lis, 2006
Wczoraj oglądnęłam 2 pierwsze i padłam spać. "Aimee i Jaguar" oglądałam już kiedyś - wg. mnie, również świetny, przejmujący i zmuszający do myślenia film. "W obcej skórze" nie oglądałam... nie dałam rady... żałuję, że padłam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum